Isnin, September 20, 2010

Gangster India : Mengapa Semakin Menjadi-Jadi?

Menurut bekas Pengarah JSJ Bukit Aman, Datuk Zaman Khan, gengster India adalah kumpulan samseng ganas yang suka melakukan tindakan kejam.

“Sekitar 1990-an terdapat gengster India seperti Bentong Kali yang melakukan rompakan serta membunuh mangsa kononnya untuk membantu golongan miskin.

“Selain itu, terdapat juga satu lagi kumpulan remaja kaum India yang menggelarkan diri mereka Geng Satu Hati.

Antaranya, jelas beliau, satu kes pembunuhan kejam yang berlaku ladang kelapa sawit di Gopeng, Perak.

Katanya, kejadian itu berpunca apabila pemilik ladang kelapa sawit berkenaan mencederakan sekumpulan lembu milik gengster berkenaan.

“Bagi membalas dendam, kumpulan samseng itu menetak pemilik ladang itu dengan kejam sehingga mati.

“Selain itu, di Kuala Kubu Bharu, gengster India di situ yang berang terhadap kesilapan dilakukan seorang lelaki di kuil mereka mencincang mangsa sehingga mayatnya tidak dapat dikenali,” ujarnya.


Sementara itu, Ketua Biro Pengaduan Awam MCA, Datuk Michael Chong turut meminta PDRM bertindak terhadap gengster India kerana beliau turut menerima aduan berhubung keganasan kumpulan samseng berkenaan.

Menurutnya, biro itu sentiasa menerima aduan mengenai tindakan samseng dari gengster India terutamanya melibatkan penarik kereta.

Beliau berkata, bagi bulan ini sahaja pihaknya telah menerima dua aduan berhubung masalah tersebut.

“Masalah itu tidak boleh dipandang mudah oleh mana-mana pihak kerana ia mampu menggugat keselamatan negara.

“Malah kita bimbang gejala gengsterisme itu akan menjadi lebih mudarat dan sukar dikawal selepas ini,” katanya.Menurut pengamatan penulis sendiri banyak kes samun bersenjata tajam dilakukan oleh gengster India seperti samun di lorong motorsikal Lebuhraya Persekutuan, serangan ke atas kafe Internet di Kemunting, Taiping dan samun kafe internet di Bercham, Ipoh. Malah pernah berlaku pertempuran di Ipoh beberapa tahun lalu akibat ayat-ayat menghina antara kumpulan samseng India dari Sg. Siput dan samseng Melayu di Ipoh. Ini tidak lagi termasuk Tragedi Kg. Medan.

Semua ini berpunca dari kenakalan sebilangan kecil yang hilang rasa hormat-menghormati akibat dada yang luas berkembang. Mengapakah mereka terlalu biadap dan melampau? Pastinya mereka merasakan diri mereka dilindungi oleh orang-orang besar di kalangan mereka.

Natijah dari perkara ini, kita boleh menganggap bahawa pemimpin India di negara ini GAGAL membina tamadun etnik mereka dengan sempurna mungkin disebabkan sama ada :

1. Mereka sendiri menjadi penaja.

2. Terlalu sibuk mengejar kekayaan sendiri.

3. Berpolitik ala Tamil Nadu seperti yang tergambar dalam filem Tamil.

Jadi, ini bukanlah satu tanggapan bersifat perkauman kerana ianya merupakan analisis penilaian risiko apabila sesuatu urusan hendak di buat dengan golongan ini. Bukan sahaja ahli politik India yang perlu ditanya, usahawan dan hartawan India di negara ini juga perlu ditempelak atas kegagalan membentuk generasi baru India yang berakhlak mulia, bersih dari gejala sosial.

Persoalan utama ialah, mengapakah gengsterisme dikalangan belia India belum reda sehingga berpuluh-puluh tahun? Padahal pemimpin India belum pernah tandus malah hartawan India terus mengumpul kekayaan (walaupun dengan cara kotor). Jawapannya dapat diduga oleh semua yang berakal.

4 ulasan:

tebing tinggi berkata...

Jawapannya mudah sahaja,'kenapa keganasan mereka semakin menjadi-jatdi' kerana kegagalan untok membendong atau pembendongan tidak dapat dilakukan kerana mereka berselindong disebalik batu yang besar tidak bolih dijangkau olih penguatkuasa.
Keganasan belaku bukan hanya disebabkan perasaan marah yang tidak terkawal tetapi dalam kes 'indian gangsterisam' lebih kapada menunjokan kuasa dan kemampuan bertindak diluar jangkaan bagi memberi gambaran umum bahawa mereka adalah satu kuasa dan mempunyi kuasa dimana disitu adalah satu kelebihan kapada mereka dan bangsa mereka.
Dsekitar tahun 1950 hinga tahun-tahun 70 dan 80han rata-rata orang Melayu takut kalau sekiranya terserempak dengan cina yang kelihatan ganas yang rata-rata mengamgap mereka kominis atau penyokong kominis dan tangapan begini sedikit sebanyak telah bejaya memberi kesan yang mendalam dalam tindak tandok orang Melayu dalam merelakan kepincangan yang dilihat kerana takut akan tindakbalas yang akan dilakukan kelak.
Melihat berjayanya kelakuan sebagini didalam merendahkan tindakan dan cara berfikir masyarakat'terutama Melayu',tektik yang sama digunakan bagi menunjokan kekuasaan dan apa yang mereka bolih lakukan sekiranya keinginan dan kehendak mereka terhalang atau dihalang.
Pernah terserempak satu ketika,dua kereta yang dipandu olih india dari arah bertentanagan berhenti ditengah-tengah jalan dan berbual sesama nereka menyebabkan kesesekan dikedua-dua arah dan tiada siapa yang berani menegor sehingalah kedua-dua mereka selesai bebual.
Bayangkanlah !.

Tanpa Nama berkata...

WAHAI MELAYU KU AKU ADA PENGALAMAN DGN PUAK SAMSENG INDIA NI,WALAU PUN SATU KETIKA AKU SORANG TAPI MEREKA BEREMPAT YANG PENTING KITA KENA ADA PERSEDIAAN, CALL DULU SALAH SEORANG KAWAN YG BOLEH SAMPAI PD KITA DLM MASA 5 MINIT DAN MINTA MEREKA PANJANGKAN PD KAWAN LAIN. BILA KITA DAH YAKIN SERGAH LAH MEREKA, PUAK PUAK ANAK KELING SAMSENG NI KALAU KITA TUNJUK LAGI SAMSENG MEREKA MAMPOS TAK BERANI.DALAM KESAH TADI AKU TURUN KERETA TERUS MAKI ANAK ANAK KELING YG YANG TENGAH SEMBANG ATAS MOTOR TENGAH JALAN MENGHALANG LALUAN AKU KAT PUCHONG. MEMANG ADA NAMPAK MACAM ADA ANTARA MEREKA YANG NAK TERKAM AKU ,TP AKU ADA BESI PIPI GI 1' ,AKHIRNYA MEREKA BERUNDUR, TAPI SEBELUM TU MEREKA SEMPAT NAMPAK KAWAN YG AKU CALL TADI SAMPAI 2 ORANG DGN MOTOSIKAL. PERCAYALAH PUAK KELING NI HANYA GANAS BILA MEREKA MABUK. TAPI KITA KENA ADA STRATEGI.PESAN PADA BANGSA MELAYU KITA JANGAN SENTIASA LETAK SEMANGAT JUANG KITA SPT LEBAI MALANG.

Tanpa Nama berkata...

Kenapa ? sebab gengstar muda India ingat bangsa lain , kaum lain takut... dan mereka juga rasa besar kepala sebab pihak penguatkuasa juga selalu dianggap boleh dibeli , jika ada kes boleh sttle.

Dulu lain sekarang lain.. zaman sudah berubah tetapi sifat mereka mahukan perhatian juga punca budak-budak India terasa tidak siapa pun berani tentang mereka.

beringat lah sebelum kena, kembali lah bersatu ..

ashamed msian indian berkata...

Betul komen komen yang saya baca tadi .Mereka ini bukan gengster lah tapi sampah masyarakat.Mereka jadi begini oleh sebab ibu bapa mereka yang tidak peduli dan juga ikut hati mereka nak berlagak dan tepuk dada.Syukurlah orang Melayu adalah bangsa yang sabar (bukan Takut pada sampah masyarakat ini tapi benci ).Harap harap pihak berkuasa lebih tumpukkan untuk eliminasikan mereka ini dari muka bumi.Mungkin ke dalm DNA mereka ni dapat unsur unsur keganasan? Saya rasa ye .....dari seorang India Malaysia..hidup malaysia