Monday, May 19, 2008

Tun M Keluar UMNO

The Associated Press

Malaysia's former PM Mahathir quits ruling party deepening cracks

Published: May 19, 2008

KUALA LUMPUR, Malaysia: Malaysian news reports say former Prime Minister Mahathir Mohamad has quit the ruling party after a long feud with his successor.

The Star newspaper and Malaysiakini news portals say Mahathir is quitting the United Malays National Organization party with immediate effect. He is urging other members to do the same.

Malaysiakini said Mahathir announced this at a speech in Kedah state on Monday.

It quoted him as saying: "I will only come back to the party when there is a change in leadership." He said his decision is a sign of no-confidence in the leadership of Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi.

Mahathir appointed Abdullah to succeed him in 2003 when he retired after 22 years as prime minister. But the two fell out within a year.- AP

Analisis

Tun Mahathir membuat keputusan mengejut dengan mengumumkan beliau keluar UMNO. Beliau yang pernah dicantas Tunku Abdul Rahman pada tahun 1969 mengakui bahawa pada tempoh tersebut beliau masih lagi ahli UMNO. Beliau turut menyelar Datuk Seri Anwar Ibrahim yang keluar UMNO dan menyerang UMNO dengan menubuhkan Parti Keadilan Rakyat 10 tahun yang lalu. Beliau mengatakan bahawa beliau sendiri walaupun pernah diketepikan, tidak bertindak untuk keluar UMNO.

Hari ini, Tun Mahathir tidak lagi bersama UMNO. Sekurang-kurangnya sehingga pucuk pimpinan bertukar. Boleh ke macamni?

Tun Mahathir ingin mengulang sejarah tradisi UMNO. Atau beliau terpengaruh dengan sindiran dan sakarsme penulis komen dalam blog beliau yang menyatakan bahawa pengasas UMNO dan pemaju UMNO sendiri menghabiskan masa hujung usia diluar UMNO.

Begitulah impak yang cuba dibawa oleh Tun Mahathir. Beliau dengan berani, menyeru mereka yang menyokongnya untuk keluar UMNO. Apa yang cuba beliau sampaikan kepada orang ramai tidak dapat difahami untuk diduga. Beliau membuat kegemparan untuk meruntuhkan tiang UMNO.

Maka rosaklah UMNO yang selama ini dirosakkan oleh tangan-tangan yang tidak bertanggungjawab membusukkan namanya sejak dulu. UMNO sebenarnya telah rosak sejak zaman Tunku Abdul Rahman lagi. Kerosakan itu diteruskan oleh pemimpin-pemimpin terkemudian yang pada hemat penulis, ditaja oleh anasir-anasir luar.

Ini mungkin kerana pemimpin Melayu yang menyatakan bahawa Melayu mudah lupa, kini telah lupa segala-galanya atau sebenarnya ia pura-pura lupa.

Berikut ialah komen penulis dalam blog Tun M yang dihantar pada jam 3.41 pagi 20.05.08 yang penulis pasti, tidak akan disiarkan oleh beliau.

sampai hati tun tinggalkan kami berjuang tanpa kepala dlm umno untuk menukar pucuk pimpinan...

dulu tun biar kami pertahan tun dlm blogosphere... pastu tun join

skang tun tinggal kami orang umno yang nak lihat perubahan..

umno tak salah.. umno tak berdosa.. pemimpin-pemimpin yang kemudi umno yang salah..

kesilapan berlaku sejak zaman tunku..

pergi tak dihalau.. pulang tak dijemput..

semoga tun bahagia..