Sunday, October 03, 2010

Orang Ipoh Mudah Ke Galas

Penyokong pemerintah Malaysia di Ipoh digesa membantu jentera parti pemerintah di DUN Galas yang kini boleh diakses dari Ipoh dengan cepat.

Dengan pembinaan jalan baru ke Gua Musang 12 tahun lalu, kini Gua Musang terletak cuma 171km dari Ipoh. Sempadan Kelantan pula hanya 57 km dari pusat bandaraya Ipoh.

Pembangunan bawaan pemerintah pusat ini tidak seharusnya dijadikan jalan untuk para politikus sesat di negara ini untuk berleluasa menggila.


Jalan baru ini tidak harus dijadikan sebagai laluan untuk KOMUNISME kembali ke pendalaman Kelantan.

Jalan baru ini adalah untuk mengintegrasikan penduduk-penduduk antara bandar di Malaysia dalam mengukuhkan ikatan perpaduan dan bersama membangun negara yang maju.

DUN Galas juga merupakan tempat skandal balak Kelantan yang terkenal. Bukan terkenal kerana kebaikan, tetapi kerana keburukan yang ditelan oleh penyokong PAS berhubung kerakusan kerajaan negeri Kelantan.

Mereka menggunakan alasan tersendiri bagi menghalalkan pencabulan atas keindahan alam di Lojing.

DUN Galas mempunyai pengundi yang tertumpu di bandar Gua Musang. Bandar Gua Musang merupakan bandar yang mempunyai paling ramai penduduk Cina di Kelantan. Faktor kekalahan BN di DUN ini dalam Parlimen Gua Musang adalah KERANA ORANG CINA BERHALUAN KIRI yang mahu merubah politik negara ini mengikut selera mereka. Pastinya berpusu-pusu pejuang mereka dari Ipoh akan menggunakan laluan ini.

Ini mengembalikan era 50an di mana Gua Musang menjadi kawasan taklukan Cina berhaluan kiri yang menganut komunisme.

Justeru, Galas dilihat sebagai medan pilihanraya yang terkeluar dari sentimen Kekelantanan.

Tetapi harus di ingat, maklumat menyebut, para pembalak yang sebahagian besarnya terdiri dari Cina-cina Gua Musang menyenangi pemerintah PAS yang terus-terus memberi peluang membalak kepada mereka.

Apakan tidak, sebatang pokok sudah cukup untuk menyogok mereka selama setahun. Ini adalah satu perkara yang harus ditumpukan. Rasuah antara mereka dihalalkan oleh penyokong PAS.