Tuesday, May 14, 2013

Ancaman Jerebu Kiriman Indonesia Kembali

Ancaman jerebu kini kembali apabila banyak titik panas dikesan di Wilayah Riau, Indonesia, terutamanya di kawasan berseberangan Selat Melaka dari negeri Selangor dan Negeri Sembilan.

Titik-titik panas di kesan di kawasan tanah gambut ini berpunca dari pembakaran terbuka di musim kering dan perubahan monsun membantu asap untuk menyeberangi Selat Melaka bagi mencemari udara di Semanjung Malaysia.


2 Kartun Berniat Jahat Dari 1 Tangan

Nilaikanlah sendiri.

Rakyat Suruh PAS-UMNO Bekerjasama, Bukan Bersatu

Apa ke tengingnya pemimpin PAS yang dari awal menterjemahkan "kerjasama" sebagai "penyatuan". Tak siapa yang suruh dua parti ini menjadi satu. Apa yang dimahukan oleh orang Islam ni negara ini ialah KERJASAMA. Faham Bahasa Melayu atau tidak? Atau busuk hati membangkai telah membuatkan mereka sengaja mentafsirkan maksud itu dengan manipulasi bertujuan menjadikannya nampak mustahil. 


Nasrudin: Gesaan Umno-Pas bersatu ungkapan jenaka

SHAH ALAM – Ketua Pemuda Pas Pusat, Nasrudin Hassan Tantawi menyifatkan gesaan menyatukan Umno dan Pas, yang semakin kerap dibangkitkan mutakhir ini  sebagai suatu ungkapan jenaka malah tidak membawa sebarang kesan.

Sebaliknya ujar beliau, ia hanya akan menimbulkan fitnah serta menebalkan jurang persefahaman antara kedua-dua parti.

Nasrudin yang juga Ahli Parlimen Temerloh menegaskan, usaha penyatuan itu tidak mungkin berlaku sekiranya kerajaan Barisan Nasional (BN) masih meneruskan penindasan terhadap hak rakyat terutamanya dalam soal pemberian royalti minyak dan pembangunan di kawasan atau negeri yang dimenangi pembangkang.

"Isu penyatuan atau perpaduan itu tak ada sudahnya, kerap kali diulang dan diungkap.

"... seruan itu tak berfaedah, usah bermain dengan kata-kata, buktikan bahawa negara ini amalkan politik matang dulu, hormat-menghormati perbezan pandangan, hilangkan kekeliruan, kembalikan hak rakyat dan hapuskan penindasan, kemudian barulah cakap soal perpaduan itu," katanya ketika dihubungi Sinar Harian Online.

Beliau berkata demikian mengulas lanjut saranan bekas Timbalan Presiden Pas, Nasharudin Mat Isa ketika berucap dalam program bertajuk 'Post Mortem PRU13: Bicara Kepimpinan dan Survival Ummah' anjuran Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) dan Persatuan Alumni UiTM, semalam.

Nasharudin menggesa agenda penyatuan kedua-dua parti itu dijadikan sebagai usaha berterusan demi mengukuhkan kedudukan agama Islam dan kaum Melayu di negara ini.

Dalam pada itu, Nasrudin mendakwa isu perpaduan cuba digunakan Umno-BN apabila terdesak setelah gagal memperbaiki rekod prestasinya pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) akibat hilang sokongan rakyat dengan hanya menang mudah untuk membentuk kerajaan Persekutuan.

"Dalam isu royalti minyak, tuntutan rakyat tak diberikan, lepas itu mereka tertekan, kemudian nak ajak cakap soal perpaduan, ia sesuatu yang tak masuk akal.

"Selagi apa yang berlaku hari ini, ungkapan itu hanya untuk melariskan surat khabar saja.

"Umno-BN saban hari menyerang Pas gunakan tv dan surat khabar, menyebabkan ada maklum balas daripada Pas, akhirnya hubungan Umno-Pas semakin tengang.

Tambah beliau, kerjasama itu sukar direalisasikan jika Umno-BN terus-menerus menyerang dan melemparkan pelbagai tohmahan terhadap Pas termasuklah parti Islam itu mengamalkan ajaran sesat dan menggadaikan prinsip Islam.

Agak kurang manis tegasnya jika selepas itu Umno-BN ingin berunding dan bercakap mengenai soal perpaduan dan kerjasama kedua-dua parti Melayu-Islam itu.

"Satu ungkapan yang tak manis dan tak dipandang positif oleh masyarakat.

"... buatlah perubahan dulu, jangan asyik dera rakyat, kerajaan Umno kena tunaikan kehendak dan kemahuan rakyat yang baik.

"Kalau dengar kenyataan menteri besar Terengganu, dia kata mana-mana pengundi yang tak sokong BN dalam pilihan raya lepas, kawasan itu tak akan diberikan peruntukan dan tidak akan dibangunkan, lepas itu dia nak ajak bersatu pula, itu tak mungkin jadi kenyataan," katanya.

Tambah beliau, gesaan itu juga pernah dilontarkan oleh anak bekas Perdana Menteri, Datuk Mukhriz Mahathir, kini Menteri Besar Kedah, yang mengatakan bahawa sekiranya Pas menyertai Umno, hudud akan dilaksanakan.

"Kadang kala saya keliru dengan ucapan itu, yang bercakap itu kerajaan BN.

"Kalau Umno bentang hudud di Parlimen, insya-Allah ahli parlimen Pas akan sokong mereka, tapi kerajaan kena buktikan dulu," tegasnya.

Apalah Erti Takdir Bagi Seorang Pluralis

Teman tidaklah faham apa erti takdir Tuhan bagi seorang yang berfahaman pluralis, bagi seorang yang menyamaratakan semua agama dan bagi seorang yang tidak meletakkan Islam seperti mana seorang Ahli Sunnah perlu buat.

Anwar perlu terima takdir - Harussani


IPOH 13 Mei - Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria menasihatkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menerima keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) sebagai ketentuan takdir.

Menurut beliau, tindakan Anwar mengetuai siri bantahan dan perhimpunan seperti yang dilakukannya sekarang hanya akan menjadikan negara ini tidak aman, malahan mendorong perpecahan lebih besar dalam kalangan rakyat.

Katanya, sebagai rakyat di sebuah negara mengamalkan sistem demokrasi, Anwar perlu menganggap kekalahan tersebut sebagai percaturan yang telah ditentukan Allah.

''Dia (Anwar) kata mahu demokrasi dan kalau begitu kena terimalah keputusan itu, kenapa nak bantah? Pada saya, sebenarnya bukan kerana soal demokrasi tapi dia (Anwar) buat (bantahan) kerana tak suka kerajaan, itu saja.

''Nasihat saya satu sahaja. Mereka kena terima benda ini sebagai takdir. Dah tak boleh menang, nak buat macam mana? Kalau diikutkan rasa tak puas hati begitu, sampai bila negara boleh aman, akhirnya jadi bergaduh nanti," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini semalam.

Harussani mengulas tindakan Anwar menghasut rakyat mengadakan perhimpunan termasuk di Stadium Petaling Jaya di Kelana Jaya, Selangor Rabu lalu bagi membantah keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13.

Menurut beliau, rakyat telah membuat pilihan dengan memilih kerajaan Barisan Nasional (BN) mentadbir negara dan semua pihak termasuk pembangkang patut menghormatinya.

Beliau berkata, tindakan Anwar itu hanya akan menyebabkan keamanan negara tergugat dan menjadi mangsa ialah rakyat yang tidak bersalah.

''Ini sebenarnya bukan politik sahaja tapi taksub perkauman. Bila kehendak sendiri tak tercapai yang jadi mangsa rakyat. Mereka ikut sertai dia (Anwar) membantah supaya dapat jajah kita, hapuskan Perlembagaan tapi rancangan mereka tak jadi begitu, ini yang mereka marah.

''Mereka undi Melayu langsung tidak, kita pula tolong mereka kalahkan Melayu. Tetapi tetap kalah dan bila begitu, (masih) kata (pilihan raya) tak betul," katanya.

Beliau turut melontarkan pertanyaan tentang kehendak sebenar pembangkang.

''Saya juga tak faham apa mereka (pembangkang) ini nak sebenarnya apabila pada masa sama Dewan Ulama Pas pula buat keputusan meminta semua kepimpinan pembangkang menerima keputusan Pilihan Raya Umum Ke-13," katanya.Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Pilihan_Raya/20130514/px_01/Anwar-perlu-terima-takdir---Harussani#ixzz2TE8VdNgb 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

SJK punca jurang antara kaum


SEPERTI yang terbukti pada PRU-13 yang baru lalu, polarisasi atau jurang antara kaum menjadi semakin membimbangkan. Saya percaya di antara punca perkara tersebut adalah kecenderungan menghantar anak-anak belajar di sekolah jenis kebangsaan.

Ironinya, para pemimpin politik pelbagai bangsa sering melaung-laungkan konsep 1Malaysia dengan menekankan integrasi antara kaum sebagai satu bangsa Malaysia.

Malangnya anak-anak yang masih 'hijau' dan boleh dibentuk (seandainya kita semua ikhlas mahu menjayakan konsep 1Malaysia tersebut) dihantar untuk memulakan perjalanan ilmu dengan pergaulan yang terbatas terhadap kaum sendiri sahaja dan penggunaan bahasa ibunda sendiri sahaja.

Jujurnya, bagaimana integrasi mahu dicipta jika sebegini caranya?

Pada pendapat saya, Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Tamil mungkin perlu diteruskan sehingga Tahun Tiga sebelum anak-anak diserapkan ke Sekolah Rendah Kebangsaan (SRK) mulai Tahun Empat.

Ini bagi membolehkan anak-anak kaum India yang rata-ratanya mungkin agak terpencil daripada segi geografinya memperolehi masa yang cukup untuk dipersediakan ke arus perdana.

Tetapi bagi SJK Cina pula, saya rasa adalah tidak perlu sama sekali memandangkan majoriti rakyat Cina tinggal di bandar-bandar besar dan berkemampuan tinggi dalam segi ekonomi dan fasiliti untuk menyediakan anak-anak mereka untuk terus ke SRK.

Saya percaya langkah ini, walaupun mungkin tidak popular dari segi politik, adalah langkah yang perlu diambil demi kepentingan integrasi nasional di masa depan.

Daripada pengalaman saya beberapa tahun lalu ketika menemuduga calon-calon pekerja untuk jawatan eksekutif dan teknikal untuk pasukan saya, tidak sekalipun saya gagal untuk mengenal pasti mana-mana calon sama ada mereka adalah anak didik SRK atau SRJK, walaupun kesemua mereka telah sekurang-kurangnya memiliki ijazah dan telah beberapa tahun di alam pekerjaan.

Dalam pengamatan saya, calon-calon berpendidikan SJK, terutamanya SJK Cina, selalunya lebih cenderung bergaul sesama mereka dan lebih banyak menggunakan bahasa ibunda mereka yang sudah tentu tidak membantu untuk mewujudkan suasana berpasukan yang jitu.

Oleh itu, saya mengesyorkan kajian semula dibuat untuk membekukan sebarang penambahan SJK (sekolah baharu dan cawangan sekolah yang sedia ada); dan menghapuskan terus konsep pendidikan SJK dengan segera.

ANAK WARISANArtikel Penuh: http://utusan.com.my/utusan/Forum/20130513/fo_01/SJK-punca-jurang-antara-kaum#ixzz2TDsFYgk0 
© Utusan Melayu (M) Bhd