Saturday, July 05, 2008

Datuk Bandar Yang Baru

Utusan Malaysia, Sabtu, 5 Julai 2008

Roshidi dilantik Datuk Bandar Ipoh kelapan

IPOH 4 Julai - Setiausaha Majlis Bandaraya Ipoh (MBI), Roshidi Hashim (gambar) dilantik sebagai Datuk Bandar Ipoh kelapan berkuat kuasa 1 Julai lalu, sekali gus menamatkan spekulasi ia akan dijawat oleh Ahli Parlimen Ipoh Barat dari DAP, M. Kulasegaran.

Roshidi, 52, menggantikan Datuk Bandar Ipoh ketujuh, Datuk Mohamad Rafiai Moktar yang bersara bulan lepas.

Pengumuman tersebut dibuat oleh Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin selepas mempengerusikan mesyuarat Exco kerajaan negeri di sini hari ini.

Selain Kulasegaran, antara nama lain yang pernah dikaitkan dengan jawatan itu ialah Pegawai Daerah Hulu Perak, Datuk Abdul Karim Osman.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Pengangkutan Awam negeri, Ng Kor Ming berkata, walaupun Roshidi pernah menjadi setiausaha sulit bekas Menteri Besar yang lalu, beliau merupakan calon paling sesuai kerana mempunyai kredibiliti dan bertanggungjawab.

Katanya, Roshidi berpengalaman selama 16 tahun sebagai pegawai pendakwa Badan Pencegah Rasuah dan pemilihannya selaras dengan imej kerajaan negeri yang berusaha membanteras rasuah.

''Ini merupakan satu penghormatan kepada penjawat awam dan tidak ada alasan lagi bagi mana-mana kakitangan awam untuk tidak memberi komitmen 100 peratus kepada kerajaan negeri," katanya di sini hari ini.

Kor Ming yang juga Ketua Pemuda DAP berharap, pelantikan Roshidi akan menamatkan pelbagai spekulasi dan tohmahan terhadap kerajaan campuran negeri Perak yang sebelum ini didakwa akan melantik Kulasegaran ke jawatan itu.

''Kerajaan negeri meletakkan harapan tinggi kepada Roshidi yang telah lebih dua tahun menjawat jawatan setiausaha MBI untuk mengembalikan kegemilangan bandar raya Ipoh sebagai bandar raya paling bersih," katanya.

Sementara itu, Roshidi berkata, sehingga kini beliau belum menerima surat pelantikan rasmi daripada kerajaan negeri.

Bagaimanapun kata beliau, pelantikannya sebagai Datuk Bandar Ipoh telah dimaklumkan secara lisan oleh Kor Ming pada pukul 3 petang ini.

''Saya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan negeri atas pelantikan ini," katanya kepada Utusan Malaysia.

Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Negeri Perak, Datuk Ramly Zahary pula ketika dihubungi berkata, UMNO Perak mengalu-alukan pelantikan Roshidi dan berharap beliau mampu memberikan imej baru kepada Ipoh.

''Saya berharap dengan pengalaman yang ada termasuk semasa bertugas di Pejabat Menteri Besar Perak, beliau dapat membawa pentadbiran MBI secara professional," katanya.

Beliau juga meminta Datuk Bandar Ipoh itu supaya meneliti aspek pemilikan harta semua kaum di bandar raya ini supaya tidak ada kaum tertentu tercicir dan perlu selaras dengan Dasar Ekonomi Baru (DEB).

Ulasan

Tahniah diucapkan kepada beliau dan semoga beliau tahu apa tanggungjawab beliau sebagai seorang Melayu Islam dalam membangunkan Ipoh yang dicintai.

Hindufobia: Salah Mereka Sendiri

Orang Tamil beragama hindu mula dibawa masuk ke Tanah Melayu kurang dari 120 tahun lalu. Paling akhir ialah sekumpulan besar yang masuk melalui Sistem Kangany ( sistem kontrak ) pada tahun 1910 - 1931 yang mana sepatutnya mereka dihantar pulang ke Tamil Nadu tetapi terdampar di Tanah Melayu apabila British menipu mereka. Survival mereka selepas itu hanya bergantung kepada orang Melayu. Hari ini, Samy Vellu telah berani menyebut " Kenapa saya patut berterima kasih?" dengan nada sombong.

Selama orang-orang hindu berada di Malaysia, tiada kedengaran orang Islam membantah pembinaan kuil-kuil hindu mereka. Cuba bayangkan kalau orang Islam, masuk menumpang di negara mereka dan membina masjid dan madrasah sesuka hati. Sudah tentu puak pelampau Hindu akan memusnahkan masjid tersebut tanpa menunggu tindakan kerajaan. Masjid-masjid sedia ada di India berusia beratus-ratus tahun dan terbina sejak pemerintahan raja-raja Islam. Keterbukaan dan tolak ansur orang Melayu cukup tinggi. Hari ini, Samy Velly telah berani menyebut " Kenapa saya patut berterima kasih?" dengan nada sombong.

Maka habis segala pokok ara ditanda untuk dijadikan kuil mereka. Dari kuil keluarga tempat menyembah dewa pilihan hati mereka, hingga membesar menjadi bapak segala kuil yang ada di sekitarnya, mereka menuntut pula peruntukan kerajaan untuk bangunkan kuil-kuil yang lebih besar. Untuk siapa kuil banyak-banyak ini. Statistik menunjukkan orang Islam mempunyai purata 1 pusat ibadat bagi 1000 orang. Tetapi hindu-hindu memiliki 1 kuil untuk 200 orang. Dan mereka terus menuntut lagi. Hari ini, Samy Vellu telah berani menyebut " Kenapa saya patut berterima kasih?" dengan nada sombong.

Apabila kuil-kuil pondok mereka disodok kerana kuil tersebut semata-mata kuil haram yang tidak diluluskan kerana sebesar reban ayam yang baru dibina di tepi pohon ara, mereka membidas dan membesar-besarkan isu ini dalam akhbar. Mereka menyebut " KERAJAAN MALAYSIA MEROBOHKAN KUIL ". Kuil apakah itu? Ini bukan hasil dari kebebasan beragama. Ini adalah hasil dari pemanipulasi perlembagaan dan undang-undang. Jika orang-orang hindu mempunyai otak, mereka tidak akan sewenang-wenangnya mendedahkan tempat ibadat mereka kepada jentera pembinaan. Hari ini, Samy Vellu telah berani menyebut " Kenapa saya patut berterima kasih?" dengan nada sombong.

Perlu dijelaskan bahawa, sekiranya selepas 100 tahun orang hindu sampai di Malaysia dan HINDUFOBIA semakin berleluasa, jangan salahkan orang lain, salahkan penganut hindu sendiri kerana telah jelas, tempias pelampau hindu di India telah menular masuk ke Malaysia. Orang hindu semakin agresif dan kini telah mencetuskkan polemik di mana orang Melayu tidak lagi senang dengan Hinduisme. Kerana apa? Kerana sifat melampau penganutnya yang makin menjadi-jadi dan sebab hari ini, Samy Vellu telah berani menyebut "Kenapa saya patut berterima kasih?" dengan nada sombong.