Thursday, August 27, 2009

Semakin Ramai Cina Tak Tahu Berbahasa Melayu!

Satu ketika, di zaman pertengahan di antara tahun negara mencapai kemerdekaan hingga hari ini, tahap perpaduan kaum di negara ini boleh dibanggakan. Murid-murid Cina berlumba-lumba memasuki sekolah kebangsaan dan ramai sudah pandai berpantun dan bersajak.

Hari ini, keadaan menjadi buruk. Seolah-olah kaum Cina di negara ini baru tiba dari tanah Tongsan. Penulis berhadapan dengan banyak keadaan di mana orang Cina tidak faham bahasa Melayu. Terlalu banyak Cina yang terpinga-pinga apabila ditanya soalan dalam Bahasa Malaysia. Penulis yang memahami beberapa kerat bahasa Kantonis turut kecewa apabila mereka ini memerlukan 'jurubahasa' dikalangan kaum mereka setelah mereka berkata " hoi kong meh aa " yang bermaksuud " apa dia kata? " pada rakan mereka yang lebih tahu. Rakannya pula membantu berbahasa Melayu dalam tunggang langgang.

Inilah hasilnya apabila sekolah-sekolah vernakular di negara ini terlalu diperkasakan. Bayangkan satu hari nanti apabila 60% penduduk Cina negara ini tidak lagi mampu menguasai bahasa Melayu dengan baik tetapi pada masa yang sama menuntut jawatan dalam perkhidmatan awam.

Apakah kerajaan akan mula mencetak Perintah-perintah Am dan Pekeliling-Pekeliling dalam bahasa Cina? Apakah negara ini akan dicinakan akhirnya? Pada ketika negara ini hanya mempunyai 25% penduduk Cina, Kerajaan akan akhirnya terlalu menuruti kehendak minoriti ini secara melampau.

Jika mereka ini tidak diberikan tempat dalam perkhidmatan awam atas sebab buruknya penguasaan bahasa kebangsaan mereka, bayangkanlah apa tindakan parti chauvinist Cina yang mereka sokong. Lebih malang, parti ini disokong pula oleh sebilangan Melayu tidak sedar diri.

Akhirnya, negara ini akan hilang jati dirinya dek kerana terlampau 'baik hati' terhadap bangsa penghijrah. Umpama pohon hujan yang ditumpang pepohon parasit, lambat laun, dahan yang perkasa pasti mereput dan patah gugur apabila ditiup angin kencang.

Zaman di mana murid-murid Cina menghafal lagu "Malaysia Oh Tanahairku", "Bahtera Merdeka" dan "Malaysia Berjaya" sudah berlalu. Mereka kini rakyat Malaysia yang tidak ada nilai kebangsaan.