Tuesday, September 04, 2012

Mahkamah Britain Tolak Saman Waris 'Batang kali Massacre'


Sekumpulan penduduk Batang Kali yang menyaman kerajaan Britain atas pembunuhan 24 orang saudara mereka yang disyakki pengganas komunis pada tahun 1948, kalah dalam saman tersebut. Walaubagaimanapun peguam mereka akan membuat rayuan atas keputusan tersebut. Kes ini mendapat liputan meluas oleh media pro komunis di negara ini.
Gugatan korban pembantaian di Malaysia ditolak Inggris
Terbaru  4 September 2012 - 18:01 WIB 
Sekelompok warga Malaysia yang menggugat Inggris melakukan penyelidikan terhadap pembantaian terhadap 24 orang warga keturunan Cina di Malaysia pada 1948 kalah di Pengadilan Tinggi London.
Awal tahun ini Pengadilan Tinggi setuju untuk menguji kasus terkait dugaan pembantaian di Batang Kali.
Seorang pengacara yang mewakili keluarga para korban mengatakan mereka akan mengajukan banding.
Saat itu Malaya adalah bagian dari Kerajaan Inggris.
Pembunuhan itu terjadi di masa Darurat Malaya, sebuah revolusi terhadap penguasa Inggris yang berlangsung hingga akhir 1950.
Pengadilan Tinggi menyimpulkan keputusan yang diambil oleh Menteri Luar Negeri William Hague dan Menteri Pertahanan Philip Hammond untuk tidak memulai penyidikan bukan sesuatu yang "tidak masuk akal."
Dalam keputusannya Sir John Thomas, presiden Divisi Kursi Ratu di Pengadilan Tinggi yang duduk dengan Hakim Treacy mengatakan, "Dalam pandangan kami, keputusan para menteri negara adalah sesuatu yang kami anggap relevan dan bukan sesuatu yang tidak masuk akal.
"Tidak ada dasar untuk mengusik kesimpulan mereka. Dalam penilaian kami, keputusan mereka cukup relevan dan kami menimbangnya dengan hati-hati untuk mencapai kesimpulan yang benar-benar terbuka."
John Halford, seorang pengacara yang mewakili keluarga para korban, mengatakan, "Kami akan naik banding. Selama ketidakadilan terus terjadi, keluarga akan terus mengejar tindakan legal."
Ia menyerukan pemerintah untuk "melakukan hal yang benar" dan "mengakhiri ketidakadilan di jantung kasus ini."

Isu Mesir : Pembangkang Patut Malu

Ketika puak pembangkang melaung-laungkan 'kebangkitan' ala kuih bangkit mereka yang rapuh , supaya meniru kebangkitan ala-Mesir, negara Mesir pimpinan terbaru mengambil langkah meniru negara kita tercinta Malaysia, malah memuji Malaysia sebagai model negara Islam untuk dicontohi. 

Ini sangat memalukan pembangkang. Ahli Parlimen Lembah Pantai yang berdegar dengan seruan tersebut seharusnya jika sebagai seorang manusia normal, wajarlah terkedu malu. Tetapi dia bukan manusia normal.

Pembaca berita tv Mesir tampil bertudung

Imej daripada televisyen kerajaan Mesir menunjukkan Fatma Nabil memakai tudung semasa membaca berita melalui Channel 1 di Kaherah, kelmarin. - AFP
KAHERAH 3 Sept. - Buat pertama kalinya, penyampai berita wanita di negara ini muncul di kaca televisyen dengan memakai tudung, semalam selepas kerajaan baru Mesir menarik balik larangan pengharaman yang dilaksanakan sejak beberapa dekad lalu. 
Larangan tersebut berakhir apabila pembaca berita Fatma Nabil muncul dalam buletin berita stesen rasmi televisyen tengah hari semalam, dengan memakai tudung kepala berwarna krim dipadankan dengan suit hitam. 
Pengharaman pemakaian tudung di kalangan pembaca berita wanita dikritik ramai termasuk golongan liberal dan aktivis hak asasi manusia kerana didakwa melanggar kebebasan individu, terutama di negara yang mana lebih separuh daripada wanitanya memakai tudung.
Perubahan tersebut merupakan langkah terbaru di bawah pimpinan Presiden Mesir, Mohammed Mursi ke atas media rasmi kerajaan. 
Beberapa minggu lalu, Dewan Tinggi Parlimen atau Majlis Syura, menukar pengarang media rasmi kerajaan dan hampir 50 lantikan baru terdiri daripada kumpulan yang menyokong Mursi. 
Sementara itu, Kesatuan Wartawan Mesir menuduh kumpulan Ikhwan Muslimin yang dipimpin Mursi cuba menjadikan media sebagai suara mereka. 
Banyak pihak menyatakan kebimbangan mereka terhadap kepimpinan Mursi, yang didakwa akan memberi kelebihan kepada golongan pro-Islam dalam usaha melaksanakan perubahan terhadap birokrasi dan juga menangani krisis kemiskinan dan ekonomi negara. 
Nabil telah bekerja selama setahun bersama saluran televisyen Ikhwan Muslimin, Misr 25, selepas dia dihalang muncul di televisyen tempatan kerana memakai tudung. 
Selepas pelantikan Menteri Penerangan baru, Salah Abdel-Maksoud juga daripada Ikhwan Muslimin, Nabil diberi lampu hijau untuk muncul kembali di kaca televisyen. 
"Memakai tudung adalah keputusan peribadi, ia tidak ada kena mengena dengan standard seorang pembaca berita, semuanya berdasarkan profesionalisme, kemahiran dan juga kebijaksanaan," kata Nabil. - AP