Wednesday, May 25, 2011

DAP Bakal Gunakan Calon Melayu? Silakan!

Kita patut sokong habis-habisan rancangan DAP menampilkan calon Melayu barua DAP untuk menjadi calon bertanding untuk kerusi ADUN negeri Perak. Ini kerana, cadangan ini hampir pasti akan memecahkan Pakatan Rakyat itu sehingga bersepai menjadi detik hitam dalam lipatan sejarah.

PAS akan pasti melompat kepanasan dibakar neraka dunia ciptaan mereka dan ideologi sosialis yang dianuti PAS akan pasti dicabut dek kesentapan mereka atas rancangan DAP ini.

Ia merupakan sebuah kemajuan yang tiada tandingan kerana umum mengetahui calon DAP dari kalangan bangsa Melayu seperti Ahmad Ton tidak pernah diterima oleh orang Melayu.

Di samping menggalakkan pepecahan Pakatan Rakyat, ini juga akan membuatkan DAP akan menghadapi kekalahan di beberapa kerusi yang ditandinginya, bukanlah akan menang di setiap kerusi yang ditandinginya.

Tindakan DAP meletakkan calon Melayu bakal mengundang pepecahan Pakatan Rakyat yang amat ditunggu-tunggu oleh muslimin dan muslimat yang berpegang kepada perpaduan dan persaudaraan Muslim, sebuah kekuatan yang dibenci oleh PAS, dan badut-badutnya.

Zaman Subsidi Beransur Tamat

Bayangkan, Greece dan Sepanyol, dua buah negara yang mempunyai khazanah pelancongan yang mampu membawa masuk berbillion dollar setahun, di ancam kemuflisan akibat corak pentadbiran kerajaan yang 'terlebih mesra rakyat' dengan menerapkan subsidi yang seterusnya mengakibatkan ekonomi negara itu bukan sahaja tidak berpijak di bumi nyata, malah rosak binasa akibat terpaksa berhutang.

Malaysia, tidak ada yang tidak tahu bahawa ia merupakan antara negara yang mempunyai hutang yang juga agak tinggi. Bahkan, belanjawan tahunan kerap kali mengalami defisit. Laungan pembangkang yang kononnya mampu mewujudkan negara berkebajikan yang berterusan menerapkan subsidi malahan dengan kadar yang tidak masuk akal adalah ramuan rahsia untuk keruntuhan negara ini di masa depan.

Sesetengah pihak mula menyalahkan kerajaan terdahulu kerana memanjakan rakyat negara ini dalam darjah keterlampauan yang tidak dapat dibayangkan sehinggakan rata-rata rakyat negara ini hari ini sudah tidak layak menjadi warga dunia yang kompeten angkara terlalu lama hidup dengan subsidi.

Apakah kita perlu melihat negara ini runtuh berkecai berderai dan tergadai, barulah kita akan sedar bahawa apa yang kita nikmati selama ini tidak lain hanyalah seperti menikmati sesuatu yang membahayakan masa depan anak cucu kita?

Subsidi memang tidak boleh ditarik balik secara mendadak, tetapi, untuk orang-orang kaya yang mewah hidupnya, subsidi yang mereka dinikmati sebolehnya ditiadakan seawal esok pagi! Mekanismenya haruslah dirancang oleh kerajaan sendiri.

Greece jual pulau bayar hutang IMF


MANTAN Presiden Indonesia, Suharto menandatangani dokumen perjanjian IMF sambil diperhatikan Pengarah Urusan IMF, Michel Camdessus di Jakarta pada 15 Januari 1998.


NAMA IMF di Malaysia hangat diperkatakan pada 1997 hingga 1998, tahun di mana banyak negara di Asia mengalami kegawatan ekonomi.

Pada masa itu, agensi kewangan berkenaan tampil untuk memberi bantuan berbilion dolar kepada negara seperti Korea Selatan, Indonesia dan Thailand dengan harapan dapat menyelesaikan masalah mereka.

Misi utamanya ialah untuk memberi bantuan kewangan kepada negara yang mengalami krisis kewangan atau penurunan nilai mata wang secara mengejut.

Bagaimanapun, Malaysia tidak berminat untuk meminjam daripada IMF kerana tidak mahu badan itu campur tangan dalam dasar-dasar ekonomi negara.

Lagipun, sejak ditubuhkan pada tahun 1945, jarang negara yang mendapat bantuan IMF mampu keluar daripada kepompong kemiskinan atau masalah yang membelenggu mereka.

Sebaliknya, status quo yang mencerminkan negara kaya bertambah kaya dan negara miskin semakin tersepit lebih jelas.

Dikuasai oleh negara-negara kaya termasuk Amerika Syarikat, Jepun, Jerman, Britain, Perancis, Itali dan Kanada, mereka dikatakan mempunyai hak dalam menguruskan dana IMF.


GREECE negara yang terkenal dengan pulau-pulau yang cantik terpaksa menanggung akibat berhutang dengan IMF.


Malah, menurut laporan akhbar sebelum ini, mereka mempunyai hak suara dalam semua proses membuat cadangan dan keputusan penting.

Dalam sisi yang lain, selepas gawat melanda Asia pada 1998 dan AS pula dilanda masalah sama 10 tahun selepas itu, kini negara-negara Eropah berdepan dengan kemelut ekonomi yang meruncing.

Bermula dengan Greece, negara yang indah dengan pulau dan penempatan persisiran laut itu menjadi negara pertama di Eropah yang menerima pinjaman sebanyak AS$155 bilion (RM333.5 bilion), diikuti Ireland dan Portugal.

Lantaran gawat juga, pemerintah Greece mula menjual pulau-pulau di negara itu sejak tahun lalu untuk membayar balik hutang negara yang mencecah puluhan bilion euro.

Turut dijual ialah tanah milik negara di Pulau Mykonos, destinasi paling popular di Greece. Semuanya sebagai usaha mengumpul modal untuk membangunkan kawasan tersebut sebagai destinasi pelancongan mewah.

Usaha itu terpaksa diambil selepas negara berkenaan semakin terdesak mengumpul dana setelah menerima pakej penyelamatan IMF.