Tuesday, February 02, 2010

"Uniknya" Pulau Pinang

Gambar di sebelah kiri ini adalah kempen yang dianjurkan oleh Pakatan Rakyat sekian lama. Kempen itu, hari ini terus menjadi tali nilon yang menjerut leher mereka hingga genting kepala setiap seekor ayam-ayam laga mereka terutamanya ayam laga import yang kini mengetuai ayam-ayam laga di Pulau Pinang.

Maka tahniah kepada Utusan Malaysia apabila terus bertahan untuk memberitahu puak lagisatu bahawa mempertahankan sesuatu yang dirampas bukanlah sebagai pencetus kekacauan. Si perampas lah yang mencetus kekacauan dan dengan izin Tuhan, kini telah terserlah sikap perkaumannya.

Kini sudah bertepek-tepek air liur Guan Eng jatuh ke mukanya sendiri, dan juka ke muka-muka penyokong DAP di seluruh negara. Aspirasi bawaan DAP tidak relevan, bersifat dendam dan tidak ubah seperti perjuangan komunis yang penuh dendam.

Mujurlah UMNO yang mengepalai Barisan Nasional selama ini tidak bersifat pendendam, malah memberi pengampunan kepada penjahat-penjahat komunis satu ketika dulu dan dibenarkan untuk terus hidup dikalangan masyarakat.

Hari ini, mungkinkah pembanterasan ideologi dendam ala komunis ini perlu digerakkan semula? Malulah kepada penyokong DAP yang sentiasa menuduh pihak lain sebagai perkauman kerana ianya ibarat sehelai kain yang tak mampu menutup segunung najis yang mereka teran.

Satu demi satu premis di Tanjung Tokong sedang atau dalam rancangan untuk diruntuhkan. Gerai-gerai tersebut terletak di atas tanah, tanpa gangguan lalulintas dan lebih menyedihkan, ianya terhambat menceruk di celah-celah pembangunan Tanjung Tokong yang dibangunkan dengan projek-projek hartanah bernilai tinggi. Mungkin sebab itulah mereka mahu dihalau dari situ.

Tak mengapa, jika keadaan daif gerai tersebut mengganggu lanskap Pulau Pinang, (adakah jeti-jeti "clan" di sisi pulau sebelah sana itu indah sangat?) , bantulah mereka dengan menyediakan kemudahan menaiktaraf tempat mereka berniaga.

Nampaknya Kerajaan Guan Eng mengamalkan konsep hapus rata binasa dan pindahkan ke tempat lain mengikut sedap hati. Mungkin mendiang Francis Light itu moyang bapanya. Jika Kerajaan Guan Eng tergamak meruntuhkan premis yang mungkin cabuk tetapi bukan terletak atas jalan, bagaimana pula gerai-gerai yang menjaja segala mak nenek makanan halal haram yang berleluasa atas jalan.

Tak ada gazet untuk jalan tersebut ditukar kepada kawasan melonggok bangku meja gerai segala pun? Ataupun MUNGKINKAH premis yang diruntuhkan itu adalah premis tak seberapa yang TAK MAMPU untuk MENYUAP pegawai-pegawai Majlis? Bukankah suap menyuap itu amalan yang kukuh dipelihara oleh puak-puak tertentu di negara ini? "Pun intended"

Atau mungkinkah Guan Eng sendiri tidak tahu apa yang dilakukan oleh angkatan robohnya? Mungkinkah angkatan robohnya itu mendapat restu dari Guan Eng? Nama pun Kerajaan Guan Eng ! Lalu Guan Eng pun berpakat meroboh. Jadilah Pakatan Roboh yang kini memerintah di Pulau Pinang.

Kata sesetengah orang, jika daerah Dinding boleh dipulangkan British kepada negeri Perak, kalau beginilah AMALAN PERKAUMAN yang diamalkan Kerajaan Guan Eng di Pulau Pinang, adalah harapan untuk Pulau Pinang dipulangkan ke negeri Kedah.

Manakan tidak, apabila kini, wujud pula "geng atap buruk bermata sepet" yang berlonggok di jeti menghadap Selat Selatan sedang gembira apabila "geng atap buruk berkulit gelap" selonggok yang menghadap Selat Utara, semakin terhapus dek campurtangan pemerintah kuku besi yang memihak kepada mereka.

Alasan kekal sebagai alasan. Kerana jika mahu disebut sebagai sebab, jeti-jeti keluarga Cina yang memenuhi selatan jeti feri itulah yang patut dipindah ke Pulau Jerejak bagi membolehkan kawasan tersbut ditebusguna dan dibangunkan dengan sebuah taman riadah yang indah, menarik pelancong dan memulihara pinggir pantai di situ.
Kan indah jika kawasan tersebut berdiri sebuah kawasan waterfront yang tidak mencemarkan perairan?

Jangan sembrono mencontohi Singapura dengan langkah yang semua orang tahu, adalah HIPOKRIT, dengan meruntuh kampung-kampung Melayu tepi laut kerana di Singapura, kampung-kampung Cina yang buruk seperti di jeti itu pun sudah dihapuskan. Kalau mahu bertegas, JANGAN HANYA BERANI KEPADA KAUM MINORITI YANG MISKIN. Jika mahu runtuhkan, runtuhkan semua pemandangan yang menyakitkan mata termasuk quay-quay buruk yang kotor, tempat sampah hanyut berlonggok.

Jadi mengapa menafikan yang Kerajaan Guan Eng yang memerintah Pulau Pinang itu adalah kerajaan negeri yang bersifat perkauman, yang pertama sekali wujud di Malaysia.

Lebih memalukan, ia dipimpin dan disokong oleh mangkuk-mangkuk yang menuduh UMNO sebagai parti perkauman.