Monday, September 27, 2010

Malaysia Bantu Tangani Islamofobia di US

The Star
Sunday September 26, 2010 MYT 7:52:00 PM

Ministry prepared to send lecturers to allay Islamophobia in US

TEMERLOH: The Higher Education Ministry is prepared to send lecturers who are experts in Islamic studies to explain Islam to check Islamophobia in the United States and other parts of the world.

Its deputy minister Datuk Saifuddin Abdullah said the country had many experts in the field who could correct the misconception about Islam among Americans and other westerners.

In fact, he said, many lecturers from Malaysia were once lecturers or guest lecturers at foreign universities.

"Whether Islamophobia is deliberately created by the West or they simply fail to understand the religion, it is important for us to correct the misconception about Islam.

"Otherwise, Islamphobia will create problems, especially for companies owned or products produced by Muslims which may be feared or turned away by the West," he told reporters after attending an Aidilfitri open house in Kampung Lebak Seberang, here, Sunday.

Ulasan

Agak menarik dengan cadangan Kementerian Pengajian Tinggi untuk menghantar pensyarah Islam Malaysia untuk memberi penjelasan kepada rakyat Amerika berhubung Islam dalam memerangi Islamophobia di sana.

Ini mungkin sebagai timbal balik atas permohonan Najib sendiri kepada Obama untuk dihantar sukarelawan pengajar bahasa Inggeris dari Amerika ke rantau Asia Tenggara.

Namun apakah pensyarah tersebut adalah dari golongan yang benar-benar mempunyai ciri seorang Islam seperti menunaikan sembahyang lima waktu dan sembahyang-sembahyang sunat, boleh mengimami solat, boleh membaca doa sesudah solat, boleh mengimami sembahyang, boleh menjadi khatib dan sudah masak dengan apa yang sedang orang Amerika fikirkan.

Tetapi jika golongan ini pergi ke sana, adakah guru bahasa Inggeris Amerika yang berfahaman atheist yang memakai nama Kristian pula yang memenuhi rantau sebelah sini? Proses apakah ini? Untuk bersangka baik, anggaplah mereka akan diislamkan.

Tetapi perlu diingat, di tanah air sendiri penentang Islam sangat ramai. Malah Parti 'Islam" juga bersekongkol dengan kumpulan 'anti-islam'.

Pemain politik hakikatnya adalah mangsa kerahan dari percaturan yang kita belum nampak.