Tuesday, March 12, 2013

Kekejaman Lanun Filipina Di Semporna 29 April 1954CATATAN PERISTIWA BERDARAH DI SEMPORNA SABAH (29/4/1954)

Hari itu, 29 April, 1954, yang mengorbankan nyawa dan harta benda. Malah ada yang dicabul kehormatan, dirogol dan diperkosa.

Tarikh hitam itu masih kekal dalam ingatan penduduk yang menyaksikan peristiwa berdarah akibat perbuatan ganas mundu-mundu (lanun-lanun) yang datangnya entah dari mana.

Pekan Semporna yang terletak di pinggir laut itu sepertimana biasa, aman dan damai. Petang itu, udara menghembus nyaman dari laut yang biru yang tenang itu.

Padang bola sepak yang terletak berhampiran dengan Balai Polis Semporna itu telahpun dipenuhi oleh peminat-peminat bolasepak yang saban petang punya pengunjungnya. Mereka bermain dengan begitu seronok sekali. Beberapa anggota polis juga turut bermain untuk mengeluarkan peluh di samping memupuk hubungan baik dengan masyarakat setempat.

Balai Polis Semporna yang terletak di bawah Kawalan Ketua Polis Daerah (OCPD) Lahad Datu mempunyai keanggotaan 7 orang sahaja. Ketua Polis Balai (OCS)- nya ialah Sarjan Sagar Singh. Perhubungan antara Balai Polis Semporna dengan ibu pejabat daerahnya di Lahad Datu hanya menerusi radio wireless dan jalan laut sahaja yang memakan masa lebih kurang 10 jam perjalanan.

Peristiwa berdarah itu masih segar dalam ingatan Encik Bullah Ganggal, bekas pegawai polis yang baru bersara dengan pangkat Penolong Penguasa Polis (ASP). En.Bullah, keturunan Kadazan, semasa kejadian itu bertugas di balai polis tersebut dengan pangkat Detektif Lans Koperal.

“ Segala-galanya bermula pada jam 5.30 petang. Pada masa itu penduduk-penduduk Semporna sedang berehat setelah kembali dari menangkap ikan. ” En.Bullah Ganggal memulakan ceritanya.

“ Para pemuda pula sedang seronok bermain bola. Ia turut berada berhampiran padang bola itu. Tiba-tiba bunyi tembak bertalu-talu dari arah jeti yang tidak jauh dari situ ”, katanya.

“ Orang di pekan dan di padang itu lari bercempera sambil berteriak, mundu! mundu ! (lanun ! Lanun !) cepat lari. Masing-masing mencari tempat perlindungan ".

“ Melihatkan keadaan kelam-kabut dan serangan mengejut lanun itu, Sarjan Sagar Singh segera memerintahkan orang-orangnya bersiap sedia. Ia memerintahkan saya membawa isteri dan anak-anak anggota polis Semporna berlindung di balai. Ini disebabkan keadaan di balai itu lebih selamat kerana adanya pagar berduri dan segala senjatapi serta peluru ada di sana ".

L/Kpl Bullah Ganggal segera bertindak dengan menjerit memanggil semua isteri dan anak-anak polis untuk mengikutnya ke balai.
“ Belum sempat isteri-isteri dan anak-anak polis itu saya lindungkan di balai, saya lihat dari celah-celah lubang berek kami, lanun-lanun yang ramainya tidak kurang 50 hingga 70 orang itu telahpun hampir dengan Balai Polis Semporna. Mereka berpecah kepada dua kumpulan. Satu kumpulan mara ke balai polis satu lagi ke arah bot jabatan hutan ”.

Sementara itu di balai polis, Sarjan Sagar Singh dengan dibantu oleh orang-orangnya iaitu PC 442 Sulaiman dan PC Jambuan memuntahkan peluru ke arah lanun-lanun yang begitu ramai itu. Sarjan Sagar Singh dan orang-orangnya sekali-kali tidak mahu menyerah kalah kepada lanun-lanun itu sekalipun terpaksa mengorbankan nyawa mereka.

Sambil memuntahkan peluru ke arah balai yang dipertahankan bermati-matian oleh Sarjan Sagar Singh itu, lanun itu memusnahkan alat-alat hubungan wireless di luar balai itu. Dengan itu hubungan Balai Polis Semporna dengan Ibu Pejabat Daerah Polis Lahad Datu TERPUTUS.

“ Kita mesti pertahankan balai ini hingga ke titisan darah terakhir. Biar putih tulang, jangan putih mata ”, kata Sagar Singh kepada dua orang anggotanya dengan penuh semangat. Mereka terus melawan dengan beraninya.

En.Bullah Ganggal yang ditugaskan melindungi isteri dan anak-anak polis tidak dapat berbuat apa-apa kerana pada masa itu senjata tiada di tangannya. Kalau dia keluar tanpa senjata tentu seperti menyerah diri tanpa berlawan. Ia melihat bagaimana rakannya PC Jambuan yang kehabisan peluru ditikam dengan barung (parang) oleh lanun-lanun itu. Ia dibunuh dengan kejam sekali di mana perutnya diburaikan.

Akhirnya kerana kehabisan peluru dan lanun-lanun yang ramai itu bersenjatakan senjata-senjata automatik, maka Sarjan Sagar Singh dan dua orang anggotanya terkorban. L/Kpl Bullah Ganggal cuba untuk keluar dari tempat persembunyian untuk memberi bantuan tetapi dihalang oleh permintaan isteri Sjn.Sagar dan isteri-isteri anggota polis yang lain supaya jangan pergi dan melindungi mereka di situ.

Bila saja lanun-lanun itu mendapati Sjn Sagar dan orang-orangnya terkorban , mereka lalu merempuh ke dalam balai polis. Bilik radio polis dipecah dan alat-alatnya dimusnahkan. Mereka juga memecahkan bilik besi tempat menyimpan senjatapi dan peluru lalu merampasnya.

Lanun-lanun itu semakin menganas. Senjatapi mereka ditembak ke sana ke mari. Mereka terus menggeledah seluruh rumah dan kedai di pekan Semporna.

“ Apa yang saya dengar lepas itu ialah teriakan dan jeritan minta tolong oleh mangsa-mangsa lanun-lanun yang jahat itu. Mereka bukan sahaja merompak, mengambil apa sahaja barang-barang berharga, makanan, malah mereka juga merogol wanita dan anak dara. Mereka sungguh kejam dan tidak berkeperimanusiaan langsung”, Kata En.Bullah dengan perasaan amat geram. “ Apakan daya masa itu saya tidak bersenjata dan memikirkan pula keselamatan anak isteri anggota-anggota polis. Saya kesal tidak dapat membantu kawan-kawan saya yang gugur sebagai perwira negara ".

“ Lanun-lanun celaka itu telah bermaharajalela selama 3 jam iaitu dari jam 5.30 hingga 8.30 malam di pekan Semporna. Mereka melakukan pelbagai dosa yang tidak dapat diampun ", terang beliau lagi.

Menurut En.Bullah ia tidak tahu dari mana datangnya lanun-lanun itu tetapi ia mengagakkan dari percakapannya adalah dari Seberang (Filipina).

Selama 3 jam Semporna telah menjadi neraka. Lanun-lanun bertindak sewenang-wenangnya kerana tiada siapa berani melawannya. Akibatnya, Semporna musnah semacam diserang garuda, menjadi padang jarak padang tekukur. Setelah lanun-lanun itu puas memuaskan hawa nasfu, mereka segera menghilangkan diri di lautan luas dengan kumpit-kumpit (perahu) yang dilengkapi dengan motosangkut laju.

“ Bila mendapati lanun-lanun itu berlalu, saya dan anak isteri anggota-anggota polis keluar dari tempat persembunyian di berek polis itu. Betapa sedih hati saya melihatkan rakan-rakan saya, Sjn Sagar, PC Jambuan, PC Gimun terkorban. Mayat mereka yang berlumuran darah itu dipeluk dan ditangisi oleh anak dan isteri masing-masing. Saya turut menitiskan air mata melihatkan peristiwa itu. Hingga hari ini ianya kekal dalam ingatan saya, ” ceritanya lagi.

L/Kpl Bullah segera mengambilalih tugas Ketua Polis Balai. Didapatinya dua orang anggotanya masih hidup. Mereka itu sedang bermain bola ketika lanun menyerang. Oleh kerana tidak sempat lari ke balai, mereka terpaksa bersembunyi.

Setelah menguruskan mayat empat orang rakannya L/Kpl Bullah terus berbincang dengan Ketua Anak Negeri (Penghulu) Semporna, Panglima Jakarullah yang telahpun tiba di balai bersama-sama orangnya.

Dengan bantuan mereka, dia membuat rondaan di sekitar bandar Semporna untuk mengumpul mayat dan memberi pertolongan kepada orang yang cedera akibat kekejaman lanun-lanun tadi. Hasilnya mereka menemui mayat seorang pegawai hutan British, seorang pekedai Cina (tukang jahit) dan seorang pemuda Bajau Semonul. Mayat -mayat itu dibawa ke balai polis untuk diuruskan.

L/Kpl Bullah seterusnya mengadakan perbincangan dengan Panglima Jakarullah dan orang-orangnya pada malam kejadian itu. Mereka mengambil keputusan untuk menhantar dua orang awam ke Lahad Datu bagi membawa pembantu hospital Harry Chew dan Lian Chap Yit yang luka parah mendapat rawatan. Di samping itu mereka juga diarahkan meminta bantuan segera dari KPD Lahad Datu yang tidak dapat dihubungi menerusi wireless radio.

Pada malam itu L/Kpl, Bullah dan Panglima Jakarullan serta orang-orangnya mengambil keputusan untuk berjaga dan berwaspada bagi menentang lanun-lanun yang mungkin datang sekali lagi.

Petang esoknya, 30hb, Mac barulah rombongan yang diketuai oleh Pegawai Daerah Lahad Datu, Mr.Dalimore dan Ketua Polis Daerah (OCPD), Mr.W.R.H. Roberts tiba untuk menyaksikan pekan Semporna yang hampir menjadi padang jarak padang tekukur itu.

Taktik Pembangkang Pertikai Undi Pos Ialah Dengan Maki Hamun Anggota KeselamatanAdakah ini teknik bagi mempertikaikan dukungan penuh ke atas BN oleh pasukan polis dan tentera melalui undi pos? Dengan cara bodoh yang dibuat oleh Nurul Izzah ini, adakah Nurul Izzah tergolong macai UMNO dan pemain sandiwara bikinan UMNO?

Terlalu bodoh untuk tidak memahami kaedah mainan budak mentah seperti Izzah. Tambahan pula dorongan dia untuk bercakap seperti di atas tentulah dari mereka yang hampir dengannya sendiri.

Dengan menjawat Naib Presiden kepada sebuah parti yang bapanya Ketua Umum dan emaknya Presiden, wakil parti anak-beranak ini dengan lantang dan dengan nada yang jelas, membuatkan anggota pasukan keselamatan membenci pembangkang.

Adakah kebodohan sendiri seperti Tian Chua Ham Ka Chan dan Nurul Izzah Ramjadah ini disuruh oleh UMNO? Tentulah mereka yang bodoh akan berkata, Ya.

Bapa Korupsi NegaraPETALING JAYA: In his latest posting, Raja Petra Kamarudin has revealed how private investigator P Balasubramaniam was allegedly conned of the RM700,000 promised to him by Anwar Ibrahim.

Citing a Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) source who quoted carpet businessman Deepak Jaikishnan's statement to the MACC, the Malaysia Today webmaster claimed that Balasubramaniam was promised the amount in return for his first statutory declaration to implicate Prime Minister Najib Tun Razak and his wife Rosmah Mansor in the murder of Mongolian national Altantuya Shaariibuu.

In July 2008, Raja Petra said a prominent lawyer introduced Balasubramaniam to lawyers R Sivarasa and Americk Sidhu.

"Sivarasa then arranged for Balasubramaniam to meet Anwar to discuss signing a SD to directly implicate Najib and Rosmah in Altantuya's murder.

"Balasubramaniam met Anwar twice, the first time a few days before the SD was signed and the second time on the SD day itself wherein he sat beside Anwar and gave his press conference flanked by his lawyer," he added.

The first time the prominent lawyer brought Balasubramaniam to meet Anwar, Raja Petra said he was promised RM700,000.00 if he agreed to come up with the SD by July 1, 2008.

"Anwar had agreed to pay the RM700,000 through the lawyer and the payment was to be made in two stages – Part A, RM200,000, immediately and Part B, RM500,000, after the press conference.

On July 1, 2008, Balasubramaniam made the SD and proceeded to conduct the press conference on July 3, 2008, organised by Anwar and his lawyers at the PKR headquarters.
"Unfortunately for Balasubramaniam, after the press conference, the lawyer only paid him RM100,000 although he had received RM200,000 from Anwar.

"The lawyer told Balasubramaniam that Anwar had instructed for the balance to be paid after a few days. The balance of RM500,000 – the lawyer pocketed all to himself without Balasubramaniam knowing," he added.

'Perfect timing'

Raja Petra said a vexed Balasubramaniam then tried to contact Anwar through Americk and other people he knew in PKR such as Sivarasa.

However, he added that Anwar never responded at all to him because the latter believed that Balasubramaniam was fully paid.

At the same time, Raja Petra said Balasubramaniam started getting calls from the Brickfields police station and he became worried.

"He started to panic as Anwar was not responding and the lawyer had just cheated him of his only income to enable him and his family to leave Malaysia. Balasubramaniam didn't know that the lawyer cheated him.

"Balasubramaniam, the next day after waiting for Anwar or his lawyer to call him, realised that he had been cheated of his promised money. He then contacted Deepak [Jaikishan] through a mutual friend, Suresh, and asked to meet Deepak so that he could relate what had happened. Deepak informed Suresh that he would first discuss this matter with Rosmah and get back to him as soon as possible," he added.

That afternoon, Raja Petra said, Rosmah called Deepak regarding the SD matter and the discussion got to Balasubramaniam.

"Deepak told Rosmah what he had found out from Suresh and she asked Deepak to try and help to resolve the attempt to frame her husband with the murder case.

"Deepak told Rosmah he would speak to Balasubramaniam directly and get a true picture of the entire events and how this thing can be resolved. Deepak spoke to Balasubramaniam on the phone number given by Suresh and asked him if he was prepared to tell the truth about the SD conspiracy, which was now being exploited as a political asset by Najib's competitors.

"However, Balasubramaniam was reluctant to do so as he said he didn't want to trust any politicians as Anwar had cheated him on the amount of money promised and at the same time he was worried that Najib's people were going to get him arrested again like during the Razak Baginda case.

"Deepak told Balasubramnaim don't worry because if he was willing to tell the truth he would be protected and would not be harassed by the police. He can get this assurance," he added.
According to Raja Petra, Anwar asked Balasubramaniam to make the SD to stop Najib from taking over the prime minister's post then.

"The timing was perfect and Anwar wanted this whole thing to implicate Najib and Rosmah to prevent him from becoming PM and thus allowing him to succeed with his Sept 16 plan to get the MPs in Sabah to defect so that he could become PM as they were demoralised at that time under Abdullah Ahmad Badawi's administration," he said.

Bala recently came back to Malaysia after being away for some years and has since his return been involved in PKR roadshows to implicate Najib with Altantuya.

http://www.freemalaysiatoday.com

Filipinos Flee From Sandakan With Fake News

There is neither police nor military operation in Sandakan, some 200km away from Lahad Datu. 

But the arrival of boats of traitors from Sandakan lead story that genocide occurred in Malaysia attacked by the security forces on Philippine immigrants in Sandakan.

Can news brought by those who still have strong ties with the Philippines, still in love with that country, and most likely, those who collaborate with the criminal invasion heard?

Or if this is the way the Philippine media that stuck worsen Anwar Ibrahim had to take action to turn back?

Media Philippines is indeed open. Not only receptive to the preaching. But also open to corruption. It is well known, the Philippines is not a country that excels in fighting corruption.

To the traitors who fled to Zamboanga, your false stories ridiculous and evil. Remember when you were seeking asylum in our country a long time ago, you claimed that the Philippines being mean to you. But today, you will not be welcome at all to get back here.

Pelarian Filipina dakwa polis Malaysia kejam

ZAMBOANGA 10 Mac - Seorang rakyat Filipina yang melarikan diri dari Sabah ketika pencerobohan pengikut Jamalul Kiram mendakwa polis Malaysia bertindak kejam ketika melancarkan operasi besar-besaran memburu kumpulan pengganas tersebut.

Agensi berita Filipina, Inquirer melaporkan Amira Taradji, 44, mendakwa polis Malaysia memaksa lelaki-lelaki warga Filipina berlari sekuat hati, sebelum menembak mereka ketika menyerbu kumpulan pengganas itu di Sandakan, Sabah.

''Antara yang terbunuh dalam serbuan itu pada awal minggu ini adalah abang saya, Jumadil,'' dakwanya kelmarin.

Taradji yang berasal dari Calinan, Davao City merupakan antara 400 rakyat Filipina yang melarikan diri dari Lahad Datu, Semporna, Tawau dan Kunak di Sabah ke Sulu ketika pasukan keselamatan Malaysia melancarkan serbuan tersebut.

Wanita itu mendakwa serbuan itu sangat teruk buat rakyat Filipina dan kaum Suluk.

''Beberapa lelaki yang menunjukkan dokumen imigresen telah ditembak mati,'' dakwanya, memetik cerita warga Filipina lain yang melarikan diri bersamanya dari Sabah.

Taradji mendakwa mereka yang ditangkap pula tidak diberi makanan.

Beliau yang tinggal di Sandakan sejak berumur enam tahun dan memiliki kad pengenalan MyKad Malaysia berkata, mereka meninggalkan rumah di Sandakan apabila serbuan polis bermula pada awal minggu ini.

Seorang lagi warga Filipina, Carla Manlaw, 47, berkata, kebimbangan tinggi terhadap polis Malaysia menyebabkan dia dan keluarganya melarikan diri ke Bongao, Tawi-Tawi.

Dia bersama 99 warga Filipina lain yang menaiki dua buah bot ditahan ketika memasuki perairan Filipina dari Sandakan.

''Ramai yang melarikan diri bersama saya bimbang ditahan polis Malaysia,'' katanya. - AGENSI