Thursday, September 16, 2010

Hari Malaysia :Wujud Kealpaan Warga Semenanjung

Penulis mula membelek atlas yang ada di rumah semasa berumur 6 tahun. Atlas tersebut cetakan 1979. Namun, cuma 20 tahun kemudian, penulis mula memahami rasional untuk Hari Malaysia dijadikan cuti umum perseketuan.

Lantaran itu, penulis pernah menulis ke Utusan Malaysia dan The Star bagi dipamerkan dalam ruangan surat pembaca, memohon agar Hari Malaysia diwartakan sebagai cuti umum persekutuan, tetapi tidak disiarkan.

Lima tahun kemudian, di sebalik kekecohan cadangan penipu negara untuk mengambil alih tampuk pemerintahan pada 16 Sept 2008, kesedaran tentang Hari Malaysia semakin meningkat.

Tahun ini buat pertama kali, Hari Malaysia telah menjadi cuti umum persekutuan dan buat pertama kali, warga Malaya menikmati cuti.

Namun, perkara paling dibimbangi ialah apabila sesetengah orang Malaya mempertikaikan apabila penulis menyebut Selamat Hari Malaysia ke 47 kerana mereka berpendapat bahawa ini merupakan hari Malaysia pertama, yakni inisiatif Perdana Menteri yang melancarkan 1Malaysia. Malah ada yang menyebut cuti 1Malaysia.

Hakikatnya pengetahuan masyarakat Malaya masih lemah berhubung sejarah sendiri. Menteri Penerangan perlu memainkan peranan yang lebih lagi dalam memberi kesedaran ke atas masyarakat Semenanjung yang agak alpa.