Friday, June 01, 2012

Rosmah Mansor & Winnie Mandela


Bukanlah nak menjadi pemusnah masjid orang. Tetapi apa yang teman rasakan dan pernah sebut-sebutkan sebelum ini dan dari mulut ramai orang lagi, jika Najib berpisah dengan Rosmah atas nama rakyat keseluruhannya , kemenangan besar menanti BN. Rupa-rupanya hal ini disebutkan dalam posting blog Paneh Miang hari ini :

Friday, June 1, 2012
Cerai Talak Satu Rosmah

Nelson Mandela dek kerana tekanan rakyat dan tekanan dalaman, terpaksa menceraikan isterinya yang begitu galak melangsaikan wang ringgit hingga juling matanya apabila shopping tak ingat dunia. Gelagat jelek ini nampaknya diwarisi oleh beberapa orang isteri Presiden dan Perdana Menteri negara-negara tertentu.

Wahai Ah Jib Gor, kok dogil bonar Rosmah Mansor yang tak apik cakap orang, angkuh dan tak taat dengan teguran Nenda Hajah Rahah, mako ado baiklah ditalak satukan. Mungkin monang bosar BN dalam PRU-13 nie.

Nak nentukan tarikh PRU-13, tak payah menurun lamo bonar. Kok dah baco 28 September bontang Bajet 2013, Pak Sedaro cadangkan waktu yang sesuai ialah sebelum masuk tahun baru 2013.

Peminat Rosmah pasti melonting dongan cadangan Pak Sedaro ni, Tapi dalam hati ramai orang yang diam, agak eh setuju yor...

Bukanlah nak ngata, kalau aunty Rosmah pejam mata sebelum tidur dan fikirkan kembali liabiliti yang ditaruk di atas bahu uncle Najib selama ini, bukankah betul telahan masyarakat seperti blog ini dan blog-blog lain khususnya, masyarakat amnya. Maka dengan itu, dengarlah, dan berhati hatilah. Kepentingan anak bini tidak pernah dibolehkan melebihi kepentingan rakyat bagi seorang pemimpin nombor satu negara.

Kisah PM Dan Rantai Lehernya

Jika orang biasa yang memakai rantai emas, berlian, perak atau mutiara sekalipun ianya tidak mungkin akan menjadi satu bahan perbualan masyarakat kita. Tetapi bila seorang Perdana Menteri beragama Islam memakai rantai ianya agak menarik perhatian kita.

Isu DS Najib Razak memakai rantai mula mula timbul sekitar April 2012 ketika PM mengunjungi sebuah majlis mengagihkan Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BRIM) di mana pada waktu itu adik-beradik yang terpisah lebih 2 dekad berjaya ditemukan dalam majlis tersebut.


Pada tahun 2008 Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan :

Pemakaian gelang atau rantai tangan bagi lelaki atau wanita untuk tujuan perubatan atau rawatan adalah dibenarkan berdasarkan keperluan dan hajat dengan syarat:

i. Ia bukan diperbuat daripada emas, perak, suasa atau sutera (bagi lelaki).

ii. Tidak terdapat unsur najis padanya.

iii. Tidak mempercayai atau meyakini bahawa pemakaian gelang tangan tersebut boleh menyembuhkan penyakit tertentu kerana ia dikhuatiri boleh menjerumuskan seseorang kepada unsur khurafat yang boleh menjejaskan aqidah.

iv. Mendapat perakuan daripada pakar perubatan yang beragama Islam dan telah terbukti secara saintifik bahawa ia merupakan antara kaedah rawatan yang berkesan dalam merawat penyakit.


Apa yang dipakai oleh Najib tidak lain ialah Rantai Quantum Solar Enegery diperbuat daripada larva gunung berapi di Jepun dan German. Lahar Tenaga Skalar yang terbaik adalah dari Jepun dan Jerman berdasarkan faktor cuaca dan alam. - Jadi rantai yang dipakai oleh Najib Tun Razak bukan satu kesalahan dari segi hukum syarak.
Bacaan lanjut : Kedah Ke KL


FGV IPO Terbesar Selepas Facebook

Media Indonesia mengakui IPO Felda Global Ventures yang bakal menjadi terbesar di Asia dan terbesar di dunia selepas Facebook bakal meletakkan Malaysia pada satu lagi tahap yang tinggi dan menjadi peluang cerah untuk PM Najib menang besar dalam PRU13.

Penyenaraian ini juga mendatangkan rasa kagum kepada rata-rata pembaca yang mempersoalkan bagaimana dengan pengurusan industri kelapa sawit Indonesia sendiri sedangkan tanaman sawit di Indonesia cukup luas.

BUMN Sawit Malaysia IPO US$ 3 Miliar, Terbesar Setelah Facebook
Wahyu Daniel - detikfinance
Kamis, 31/05/2012 20:12 WIB

Jakarta - Perusahaan sawit negara asal Malaysia yaitu Felda Global Ventures Holding (FGV) berencana untuk menjual saham perdana ke pasar modal (IPO/initial public offering) senilai US$ 3 miliar atau sekitar Rp 27 triliun tahun ini.

Jika ini terjadi, maka nilai IPO ini merupakan kedua terbesar setelah IPO Facebook senilai US$ 16 miliar pada awal Mei 2012 lalu.

Rencana IPO Felda ini diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia Najib Razak. Felda berencana untuk mencatatkan sahamnya di bursa Kuala Lumpur pada 28 Juni 2012. IPO terbesar di Asia ini bisa menaikkan nama Najib pada pemilu mendatang.

Felda Global Ventures Holding (FGV) merupakan operator perkebunan sawit ketiga terbesar di dunia yang dimiliki oleh pemerintah Malaysia. Perusahaan ini berencana untuk menawarkan 2,19 lembar sahamnya kepada publik dan menargetkan perolehan dana 9,96 miliar ringgit atau US$ 3,15 miliar. Saham Felda rencananya bakal dijual 4,55 ringgit per lembar.

Najib mengatakan, Felda bakal menguatkan posisinya menjadi pemain komoditi besar berskala global dengan menamba luas lahan sawitnya dan memperkuat bisnisnya.

"IPO ini menandakan transformasi besar perusahaan. Kami ingin menciptakan kesejahteraan," jelas Najib dikutip dari AFP, Kamis (31/5/2012).

Dalam kesempatan itu, Najib mengatakan, performa saham Felda nanti tidak akan sejelek Facebook yang tumbang pada saat diperdagangkan di bursa Wall Street AS pada 18 Mei lalu.

Felda saat ini mempunyai lahan sawit sebesar 850 ribu hektare. Dana hasil IPO ini akan dialokasikan untuk mengakuisisi lahan sawit di Asia Tenggara dan Afrika.

Lewat IPO ini, Najib mengatakan, pegawai Felda yang jumlahnya 112 ribu bisa 'kecipratan' 15 ribu ringgit.

Selamat Hari Gawai , Gayu Guru Gerai Nyamai

Perayaan Gawai disambut oleh masyarakat Iban dan Bidayuh di Sarawak untuk meraikan tamatnya musim menuai padi. Pesta Gawai juga dikenali sebagai Gawai Dayak. Pesta Gawai pada kebiasaannya disambut pada akhir bulan May atau awal bulan Jun setiap tahun. Pesta Gawai di Sarawak disambut dengan meriah di bandar-bandar dan di desa dengan persembahan tarian, minuman tuak 'arak beras', dan bersuka-ria. Pesta Pada hari pesta Gawai, pelbagai jenis makanan dan air tuak akan dipersembahkan kepada Dewa Padi dan Kekayaan. Satu puisi khas untuk Pesta Gawai di Sarawak telah disambut secara besar-besaran semenjak 1964.

Gawai akan dibacakan oleh salah seorang daripada mereka sebelum merenjiskan darah ayam jantan ke atas bahan persembahan. Bahan persembahan yang basah dengan darah ayam jantan itu dianggap sebagai pembuka rasmi Pesta Gawai.

Setelah upacara persembahan telah selesai, perayaan Gawai secara tradisi dimulakan. Seluruh masyarakat berkumpul sekitar 'ranyai' atau pokok istiadat yang dibawa masuk kedalam dan diletakkan di serambi umum di rumah panjang. Perayaan berpusat sekitar ranyai dengan makanan dan minuman tuak. Perayaan Gawai merupakan masa untuk semua orang bersuka-ria sambil menjamu hidangan bersama air tuak.

Salah satu acara paling menarik pada perayaan Gawai adalah Ngajat Lesong. Penari akan menunjukkan kekuatan dengan mengangkat lesung menumbuk padi dengan menggunakan giginya.

Ketika perayaan Gawai, perhiasan tradisional Orang Ulu yang diperbuat daripada manik-manik yang diwarisi turun temurun dan tidak ternilai harganya, akan dipakai untuk dipamirkan. Anak dara orang Iban juga akan mengenakan perhiasan perak yang menonjolkan lagi kecantikan paras rupa mereka. Pesta Gawai dianggap berakhir apabila ranyai atau pokok istiadat dibuang.