Thursday, June 12, 2008

Seksaan Kakitangan Awam ?

Utusan Malaysia, Khamis, 12 Jun 2008

Gaji kakitangan awam dibayar dua kali sebulan mulai Ogos

Oleh HASHNAN ABDULLAH DAN
SITI MAISARAH SHEIKH ABDUL RAHIM

PUTRAJAYA 11 Jun – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini mengumumkan gaji pegawai dan kakitangan kerajaan akan dibayar dalam dua ansuran sebulan mulai Ogos ini.

Perdana Menteri berkata, langkah itu diambil bagi membantu kakitangan awam menguruskan perbelanjaan dan aliran tunai isi rumah ekoran kesan kenaikan harga bahan api.

‘‘Separuh pertama gaji akan dibayar pada pertengahan bulan setiap bulan manakala separuh kedua akan dibayar pada hujung bulan.

‘‘Potongan-potongan seperti cukai pendapatan, caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan sebagainya akan dilakukan pada hujung bulan,’’ kata Abdullah pada sidang akhbar di pejabatnya di sini.

Turut hadir ialah Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Menurut Perdana Menteri, langkah pembayaran gaji kakitangan awam dua kali sebulan itu diputuskan pada mesyuarat pasca Kabinet bersama pegawai-pegawai tinggi kerajaan.

‘‘Ia tidak dibincang dalam Kabinet tetapi dibincang dalam mesyuarat pasca Kabinet bersama pegawai tinggi kerajaan,’’ jelasnya.

Ditanya sama ada beliau menyarankan agar pihak swasta turut mencontohi tindakan tersebut, Abdullah berkata, langkah yang diambil itu adalah satu pendekatan yang positif.

Menurutnya, pembayaran gaji dua kali sebulan itu boleh membantu mengurangkan tekanan kewangan para pekerja.

‘‘Saya anggap ini satu pendekatan yang baik kerana ia membantu pekerja kita untuk uruskan aliran tunai isi rumah. Ini adalah penting,’’ jelasnya.

Analisis

Siapa yang menduga kerajaan telah bertindak tanpa bertanyakan pendapat kakitangan awam keseluruhannya? Di mana Omar Osman, Presiden CEUPACS? Bagaimanakah rundingan yang dibuat dengan kakitangan yang berjawatan besar bergaji ribuan malah belasan ribu ringgit itu hendak dijustifikasikan keputusannya dengan kakitangan awam yang rata-rata berpendapatan cukup makan?

Bagaimanakah pula kakitangan awam hendak mengendalikan pembiayaan rumah, kenderaan dan hutang-piutang yang dipotong terus melalui biro-biro koperasi? Dengan potongan KWSP dan segala macam hutang yang dibuat pada pembayaran gaji hujung bulan, kemungkinan besar rata-rata kakitangan awam tidak langsung mendapat gaji kedua malah terpaksa dipotong lagi gaji pertama bulan tersebut.

Institusi kewangan tidak akan peduli tentang masalah kakitangan awam yang kini tidak ada lagi tempat mengadu dengan tindakan-tindakan menindas yang hari ini menambah perit kepada kehidupan mereka seharian. Bayaran ansuran kereta kini perlu dipercepatkan ke pertengahan bulan dan segala-gala perbelanjaan perlu diselesaikan pada pertengahan bulan dan untuk perbelanjaan lain, tiada apa lagi yang tinggal.

Ini bukannya opsyen yang terbaik untuk kakitangan awam. Malah ini merupakan opsyen yang meningkatkan beban dan rata-rata tidak dipersetujui oleh kakitangan awam. Fakta tersiar di akhbar hanyalah dari lidah-lidah yang menyatakan sokongan dan tidak pula diketahui jumlah gaji mereka. Bagaimana pula pendapat yang menentang?

Gaji kakitangan awam seharusnya dipertingkatkan sedikit dengan tambahan walau sekadar RM50 ke atas Elaun Sara Hidup memandangkan kadar inflasi yang telah tiba ke tahap terburuk hari ini. Bukannya dengan membahagi dua gaji yang tidak seberapa. Ini hanya mendatangkan kecelaruan terhadap pengurusan kewangan kakitangan awam yang berpendapatan cukup makan.

Konsistensi Kerajaan Dituntut

Utusan Malaysia, Khamis, 12 Jun 2008
Minyak tidak naik lagi - Bagi kurangkan beban rakyat walaupun cecah AS$200 setong – PM

Oleh ROSNI HASSAN DAN
HERMAN HAMID

PUTRAJAYA 11 Jun – Harga petrol dan diesel tidak akan dinaikkan lagi pada tahun ini walaupun harga minyak di pasaran dunia dijangka berada pada paras yang tinggi pada bulan-bulan mendatang.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata, keputusan itu dibuat dalam mesyuarat Jemaah Menteri hari ini bagi mengurangkan beban rakyat kerana kerajaan sedar rakyat sedang berusaha menyesuaikan diri dengan situasi harga minyak yang tinggi.

“Harga petrol dan diesel sekarang akan dikekalkan walaupun harga minyak dunia mungkin mencecah AS$200 setong pada tahun ini,’’ katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini.

Rabu lalu, kerajaan mengumumkan harga petrol dinaikkan sebanyak 78 sen seliter kepada RM2.70 seliter dan ia merupakan kenaikan 40 peratus daripada harga RM1.92 seliter sebelum itu.

Harga diesel pula turut dinaikkan sebanyak RM1 kepada RM2.58 seliter daripada RM1.58.

Perdana Menteri memberi jaminan harga petrol dan diesel itu akan dikekalkan walaupun ia mungkin akan menimbulkan kesukaran kepada pengurusan kewangan kerajaan memandangkan harga minyak terus meningkat.

“Kerajaan kena cari kaedah-kaedah lain untuk tanggung perbelanjaan tambahan melainkan kalau ada sebab-sebab lain yang perlu kita pertimbangkan semula, tapi sebagai satu keputusan waktu ini, itulah yang telah pun ditetapkan,’’ katanya.

Abdullah memberitahu, pada masa ini kerajaan tidak akan menyemak semula harga petrol dan diesel secara bulanan berdasarkan harga minyak di pasaran dunia.

Beliau berkata, harga minyak mentah amat tinggi ketika ini sehingga AS$139 setong minggu lalu dan kini masih berada pada paras melebihi AS$130.

Ketika kerajaan mengumumkan harga baru bahan api itu pada 4 Jun lalu, harga petrol RM2.70 seliter dan diesel RM2.58 seliter ditetapkan berasaskan harga minyak di pasaran dunia sebanyak AS$125 setong.

Kenaikan 78 sen seliter bagi petrol dan RM1 bagi diesel masing-masing merupakan peningkatan 40 dan 63 peratus daripada harga asal RM1.92 dan RM1.58 seliter.

Menurut Abdullah, dengan harga semasa minyak mentah AS$130 setong, ini bermakna harga sebenar pasaran petrol telah meningkat kepada RM3.45 seliter.

Minggu lalu, Abdullah berkata, subsidi bahan api masih diberikan dalam bentuk diskaun 30 sen kepada pengguna, tetapi harganya akan diselaraskan setiap bulan mengikut harga pasaran minyak.

Kalau harga pasaran petrol pada harga RM3 seliter, misalnya, kerajaan akan menentukan harga minyak dengan memberi pengurangan 30 sen.

Maknanya harga yang perlu dibayar pengguna ialah RM2.70 walaupun harga sebenar petrol ialah RM3.

Perdana Menteri menjelaskan, sekiranya kerajaan mengamalkan subsidi 30 sen seliter, berdasarkan harga minyak AS$130 setong, harga petrol perlu diubah dari RM2.70 seliter kepada RM3.15 seliter pada bulan Julai dengan harga sebenar RM3.45 seliter.

Keputusan Kabinet hari ini bermakna semakan harga setiap bulan itu ditangguhkan dan menunjukkan kesediaan kerajaan menanggung subsidi bahan api yang lebih besar.

Ditanya sama ada keputusan Kabinet untuk terus menanggung subsidi minyak tanpa mengira berapa harga minyak di pasaran dunia itu akan menjejaskan kedudukan kewangan kerajaan, Perdana Menteri berkata, kerajaan berharap akan memperoleh pendapatan lebih daripada syarikat minyak negara, Petronas.

Menjawab soalan lain, Abdullah menjelaskan, harga petrol dan diesel sekarang boleh diturunkan sekiranya harga minyak di pasaran dunia merudum.

“Kalau harga minyak dunia turun, kita boleh guna kaedah 30 sen yang didiskaunkan daripada harga petrol dan diesel sebenar,’’ ujarnya.

Menurut Perdana Menteri, kerajaan sedang memikirkan langkah-langkah tambahan yang boleh dilaksanakan bagi meringankan beban rakyat.

“Hari ini pun kita umumkan langkah-langkah baru yang akan meringankan bebanan kakitangan awam dan rakyat.

“Itulah yang kita usahakan selalu sebab kita tahu kenaikan harga minyak itu memanglah tinggi dan menimbulkan kesusahan kepada rakyat,’’ kata beliau.

Analisis

Seluruh rakyat Malaysia hari ini, dengan penuh skeptikal meragui kerajaan yang memerintah kerana kerajaan Malaysia semakin terkenal dengan pendirian mereka yang goyah dan berubah-ubah.

Mula-mula sekali ialah berkenaan larangan kenderaan asing mengisi minyak sekitar kurang 50km dari sempadan yang mana selepas harga bahan api dinaikkan, larangan tersebut ditarik balik.

Keduanya apabila kerajaan mengumumkan kajian terhadap harga bahan api yang sedang dilakukan memungkinkan harga bahan api dinaikkan pada bulan ogos tetapi berakhir dengan pengumuman kenaikan bahan api hidrokarbon SEHARI kemudian.

Kali ini rakyat tidak percaya lagi tentang pendirian kerajaan berhubung isu minyak. Rata-rata rakyat berpendapat, sebarang jaminan kerajaan berhubung isu minyak hanyalah satu pendirian yang rapuh dan mungkin dusta semata-mata.

Apa yang telah berlaku hari ini? Ramai rakyat tertanya-tanya. Jawapan masih belum dimuktamadkan. Apakah yang tidak kena kepada kerajaan? Setelah dibadai tsunami politik 8 Mac 2008, kerajaan persekutuan semakin tidak konsisten. Kerajaan telah menghilangkan saki-baki keyakinan rakyat pada keseluruhan jentera pentadbiran.

Bukan isu harga minyak yang dipertikaikan oleh rakyat umumnya. Apa yang dipertikaikan ialah betapa kerajaan semakin terang-terangan menipu rakyat dengan pendirian-pendirian yang tidak konsisten dan menindas secara terang-terangan.