Tuesday, September 10, 2013

"Kalimah Allah bukan sebahagian kepercayaan Kristian"


PUTRAJAYA 10 Sept – Kalimah Allah bukan merupakan sebahagian kepercayaan, kefahaman mahupun pengamalan orang Kristian, demikian hujah Peguam dari Majlis Agama Islam Selangor, Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman.

Katanya, tidak mungkin kalimah Allah menjadi sebahagian kepercayaan orang Kristian.

"Jika kalimah Allah menjadi kepercayaan mereka, sudah tentu mereka Islam. Justeru, perkataan Allah adalah untuk agama Islam bukan untuk Kristian," demikian antara hujahnya.

Beliau berkata, saya tidak pasti bagamaimana mereka (orang Kristian) menterjemahkan God kepada Allah.

"Dalam bahasa apa? English pun tiada perkataan Allah. Sebabnya, dalam Bible asal mesti dalam bahasa Hebrew (Yahudi Israel).Bacaan lanjut : BELANTAN

Ahmad Dhani Janji Tanggung Keluarga 6 Mangsa Maut Akibat Anaknya

Ahli muzik terkenal, Ahmad Dhani  berjanji untuk menanggung keperluan 6 keluarga mangsa yang meninggal dunia setelah kereta yang dipandu anaknya Abdul Qodir Jailani, 13, terbabas dan melanggar sebuah kenderaan yang membawa sekumpulan pekerja di Lebuhraya Jagorawi, Jakarta malam minggu lalu. 

Perjanjian tersebut mahu dibuatnya secara hitam putih dan sanggupmenjadi bapa angkat kepada anak-anak mangsa yang terkorban dan menganggung pembiayaan pelajaran mereka sehingga tamat sekolah.

Dia juga menegaskan itu bukanlah 'sogokan' bagi memastikan dia dan anaknya dihukum ringan tetapi merupakan sebahagian dari tanggungjawab moral yang perlu dilakukan olehnya.

Senin, 09/09/2013 22:24 WIB

Ahmad Dhani Akan Buat Perjanjian Tertulis dengan Keluarga Korban

Mulya Nurbilkis - detikNewsFOTO DETIKNEWS


Jakarta - Ahmad Dhani menyanggupi akan menanggung seluruh kebutuhan keluarga korban yang meninggal dunia akibat tabrakan di Tol Jagorawi. Dhani pun akan melakukan perjanjian tertulis.

"Saya harus membuat perjanjian hitam di atas putih. Saya akan membuat perjanjian dimana saya akan memenuhi tanggung jawab yang tidak akan selesai hanya sampai di tahun 2013," kata Ahmad Dhani usai menjenguk korban di RS Meilia, Cimanggis, Depok, Senin (9/9/2013).

Ia tak keberatan untuk menjadi bapak asuh dari anak-anak keluarga korban. Setiap keluarga akan membuat perjanjian tertulis yang berisi pemenuhan tuntutan yang mereka layangkan kepada Ahmad Dhani sebagai keluarga dari Dul.

"Beberapa ada yang ingin anaknya sekolah sampai selesai, saya teruskan sampai kuliah, S-1, S-2, S-3 akan tetap kita biayai . Dan itu adalah tanggung jawab belasan tahun," kata presiden Republik Cinta Management ini.

Ahmad Dhani memastikan bantuan ini bukan dimaksudkan untuk memperingan proses hukum terhadap Dul yang sudah dijadikan tersangka.

"Ini jangan dipahami bahwa tuntutan itu saya penuhi, jangan dipahami itu adalah deal agar tidak menuntut, tidak ada hubungannya, ini adalah tanggungjawab moril," ujarnya.

"Kalau mereka mau menuntut itu urusan mereka. Jangan dipahami (bantuan ini, red) supaya tidak ada tuntutan," tegas Dhani.

Isu Kalimah Allah Berkait Hari Malaysia Ke 50Fakta Sabah dan Sarawak berada 17 tahun di bawah pengaruh Kristian Indonesia sebelum 1963 perlu semua rakyat tahu. Bukan itu sahaja, malah fesyen, hiburan dan muzik juga semua dari Indonesia. Malahan lagi,  Kalimantan kehilangan propinsi Kalimantan Utara nya akibat penubuhan Malaysia. 

Nilai-nilai mutlak bahawasanya mereka adalah dua negara yang bersama Malaya, Singapura dan Brunei membentuk sebuah negara komanwel British bernama Malaysia perlu difahami intipati walaupun Singapura gagal kekal dalam masa kurang 2 tahun dan Brunei langsung tidak jadi dan memilih untuk terus dalam naungan British sehingga 1984.

Amerika Syarikat sendiri terdiri dari 51 buah negara. Rakyat Sabah dan Sarawak berpegang pada akan hal ini. Hari ini sepertinya, mereka yang dengki dengan orang Islam yang 90% berada di Semenanjung, mengimport masuk sesuatu yang asing secara tidak sah dari segi undang-undang dengan berpegang pada hakikat  Malaya tidak pernah 'ditakluk' oleh  Indonesia. 

Seperti isu kalimah Allah ini.

Dalam pada itu tentulah Melayu-Melayu saka Malaya yang mengembalikan nostalgia pro Indonesia  pada tahun 1940an tidak akan menyokong idea mempertahankan kalimah Allah ini kerana dogma pluralisme yang menebal dalam diri mereka. Mereka ini tidak mempunyai niat yang baik kerana bahasa Indonesia teman rasanya lebih baik dari mereka. Malah perjuangan mereka tidak dipandang pun oleh pemerintah dan majoriti rakyat Indonesia hari ini.

Dalam mencari titik persamaan, CFM nampaknya mahu titik perbezaan Malaya, Sabah dan Sarawak dibesarkan.  Malah usaha mereka tidak dilakukan dengan iktikad yang baik apabila cuba mengedarkan Injil Baibel berbahasa Melayu di merata pelusuk Malaya bermula dengan apa yang didengari di Pulau Pinang.

Faktanya, selama 50 tahun, penggunaan ALLAH di dalam Injil Baibel di Sabah dan Sarawak tidak pernah menjadi halangan kerajaan Persekutuan untuk dilestarikan di sana, mengapa hari ini mereka mahu melawan di mahkamah hanya kerana tidak dibenarkan peredarannya di Malaya? Niat mereka diragui.

Sementelahan, isu ini dipanaskan pada ambang sambutan ke 50 tahun penubuhan Malaysia. 

Semuanya kerana dengkikan Islam. Mengapa yang tertulis ISLAM di kad pengenalan hanya diam? Lawanlah walau satu ayat. Namun jelas, perkara mudah yang tidak boleh dibuat oleh orang Islam hanyalah PENYATUAN IDEOLOGI SUNNI tetapi ia boleh berlaku dengan kuasa Allah Yang Esa.

Khutbah Jumaat Isu Kalimah Allah JAKIM 6.9.13 Dipertikai PKM

Khutbah Jumaat yang disediakan oleh JAKIM dan disampaikan pada 6 September 2013 telah mendapat reaksi Pengerusi Persekutuan Kristian Malaysia (CFM) atau (kelihatannya seperti) PKM dalam BM, Dr. Eu  Hong Seng yang menurutnya boleh mencetus gangguan ke atas ketenteraman awam atau kacau bilau. 

Menurutnya tindakan menyeru perjuangan suci untuk mempertahankan kalimah Allah adalah salah dan mengajak kacau ganggu. Dia juga menyeru dengan berkata bahawa kerajaan Malaysia yang mewakili semua kaum perlu menjamin kebebasan beragama di Malaysia. Dia juga mengutuk tindakan ceramah-ceramah di TV yang mengupas misi Kristianisasi.

Tapi tentulah dia bernada pluralis yang ditegakkan oleh pembangkang. Mana mungkin dia mengundi pihak lain dan meminta pihak lain pula mewakilinya. Tindakan JAKIM pada pendapat teman , sepertiyang teman dengor di Masjid Besi, Putrajaya tidak lebih dari seruan kesedaran kepada Muslim sebagai individu yang terlalu dipengaruhi fahaman pluralisme, agar kembali mempunyai rasa tanggungjawab untuk menyedari Allah itu Esa, bukan bertiga.

Ini juga merupakan sesi merogol minda berpecah orang Melayu supaya disambangi idea penyatuan.

Jika itu disentuh, pastilah lebih rancak tarian pengerusi CFM. Tetapi adakah mereka mempunyai iktikad yang baik bila rata-rata tokoh mereka berada di pihak pembangkang yang setelah gagal menerap sekularisme total, kini cenderung mempromosi pluralisme. Mengapa tidak semeja dengan pemerintah?

Fakta Sabah dan Sarawak berada 17 tahun di bawah pengaruh Kristian Indonesia sebelum 1963 perlu semua rakyat tahu. Bukan itu sahaja, malah fesyen, hiburan dan muzik juga semua dari Indonesia. Malah Kalimantan kehilangan propinsi Kalimantan Utara nya akibat penubuhan Malaysia. 

Nilai-nilai mutlak bahawasanya mereka adalah dua negara yang bersama Malaya membentuk Malaysia perlu difahami intipati. Amerika Syarikat sendiri terdiri dari 51 buah negara. Rakyat Sabah dan Sarawak berpegang pada akan hal ini. Hari ini sepertinya, mereka yang dengki dengan orang Islam yang 90% berada di Semenanjung, mengimport masuk sesuatu yang asing secara sah dari segi undang-undang dengan berpegang pada hakikat  Malaya tidak pernah 'ditakluk' oleh  Indonesia. 

Seperti isu kalimah Allah ini.

Dalam mencari titik persamaan, CFM nampaknya mahu titik perbezaan Malaya, Sabah dan Sarawak dibesarkan.  Malah usaha mereka tidak dilakukan dengan iktikad yang baik apabila cuba mengedarkan Injil Baibel berbahasa Melayu di merata pelusuk Malaya bermula dengan apa yang didengari di Pulau Pinang.

Faktanya, selama 50 tahun, penggunaan ALLAH di dalam Injil Baibel di Sabah dan Sarawak tidak pernah menjadi halangan kerajaan Persekutuan untuk dilestarikan di sana, mengapa hari ini mereka mahu melawan di mahkamah hanya kerana tidak dibenarkan peredarannya di Malaya? Niat mereka diragui.

Semuanya kerana dengkikan Islam. Mengapa yang tertulis ISLAM di kad pengenalan hanya diam? Lawanlah walau satu ayat. Namun jelas, perkara mudah yang tidak boleh dibuat oleh orang Islam hanyalah PENYATUAN IDEOLOGI SUNNI tetapi ia boleh berlaku dengan kuasa Allah Yang Esa.


"Check on Jakim’s handling of Allah issue"

Lisa J. Ariffin
 | September 9, 2013

PETALING JAYA: The Christian Federation of Malaysia (CFM) today urged Putrajaya to check on the Department of Islamic Development (Jakim) and its handling of the controversial “Allah” issue, a day before the hearing of the appeal filed by the government against the High Court’s decision to allow The Herald newspaper to use the word, “Allah.”
“Let not Jakim be the only voice purporting to speak on behalf of the government of Malaysia, which it said represents Malaysians of different faiths and ethnicities,” CFM chairman Dr Eu Hong Seng said in a press statement.
Eu said the federation was concerned that the calls by the various groups to defend Islam from supposedly being insulted and threatened could be a catalyst to trigger public disorder.
In particular, CFM referred to a television programme in which accusations were made about so-called Christian plots to convert Muslims.
Eu also noted that the official Friday sermon (khutbah) written by Jakim and delivered on Sept 6, 2013, which called for “action” (tindakan) in defence of Islam by Muslims over the use of the word “Allah” for God by Christians, and that such defence was a “holy struggle” (perjuangan suci).
“In the light of that, the CFM relentlessly called upon the Malaysian government, which represents all Malaysians to ensure, uphold and protect freedom of religion in Malaysia,” he said, adding that the demand for “action” by some Muslims is “incendiary and alarming to ordinary Malaysians.”
According to Eu, a cursory examination of these accusations and statements clearly showed that the groups were emotional and alleged without factual basis but worst of all, he added, there appears to be no action or statement whatsoever from the government to stop the spread of such calls.
Eu pointed out that the word “Allah” to refer to God has been in use for hundreds of years in translations of and from the Bible in the Middle East and North Africa, and that Christians in those regions freely used the word “Allah” without complaints of confusion.
“Only in Malaysia when Christians use of the word “Allah” to refer to God is a problem for the Muslims,” he said.
“Bumiputera Christians, who only have Bahasa Malaysia as their common language for worship and prayer, have long used the Bahasa Malaysia Bible containing the word “Allah” for God without any uproar, resistance or objection. Why now?” he asked.
Judicial review
Since about 60% of the 2.6 million Christians in Malaysia used the word, “Allah” from the time they embraced the religion, the repeated accusations that the use of the word as part of a Christian conspiracy to convert Muslims did not hold water.
“This has been going on for centuries without any problems and we have lived in relative peace and harmony until recently,” he said.
“Such irresponsible accusations must stop. This is blatant scaremongering and provoking of religious tensions,” he said, while inviting all Muslims to “reflect, understand and appreciate the context of how, when and why Christians use the word, ‘Allah.’”
“In dealing with the use of the word “Allah” as with other inter-religious issues, there is a need for the truth instead of purely emotional rhetoric or use of base insults, or talk of plots and alleged conversions.”
On Feb 16, 2010, the church filed for a judicial review of the Home Ministry’s decision to prohibit the use of the word, “Allah” in The Herald publication.
Available in four languages, the publication has been using the word, “Allah” to refer to “God, in its Malay-language publication for Christians in Sabah and Sarawak.
On Dec 31, 2009, the High Court declared that the Home Ministry’s decision to prohibit The Herald from using the word, “Allah,” was illegal.
However, the government was adamant that the word, “Allah,” was exclusively Muslims.
The government then applied for the case to be referred to the Court of Appeal.