Friday, January 18, 2013

Sinar Harian : Fulus Dan Jerlus ?

Bukan  tiada siapa yang tak tahu bahawa bangsa yang menggerak Sinar Harian ini bukan main lagi menjilat Khir Toyo semasa dia sedang berkuasa. Merata-rata fuction yang ada Khir Toyo , di situlah ada mereka.

Tetapi kerana ingin menjadi media perdana seandainya DAP berkuasa, Sinar Harian pun mempelajari teknik sesumpah bertukar warna. Sehinggakan gambar muka depan sempena HKR kelmarin pun bukan main lagi menggunakan gambar ubahsuai.

Walaupun teman tidaklah minat dengan Utusan Malaysia dan Berita Harian, tetapi hakikatnya teman lebih menyampah dengan Sinar Harian yang bertugas menjilat tanpa pegangan.

Tolong bezakan akhbar-akhbar dengan naskah-naskah jenama Harakah, Roket dan Suara Keadilan kerana itu selayaknya tisu jamban.

Serentak dengan kejatuhan Khir Toyo yang dikhabarkan diperdajal oleh kawan-kawan sendiri, teman juga dengar cerita tentang perasaan ada udang di sebalik mi kuala sepetang yang terhidang di Karangkraf. 

Teman tak tuduh. Teman rasa-rasa je. Empunya diri lah yang perlu menafikan. Kalau nak selak lebih banyak lagi, nanti ada yang panas telur. Nasihat teman, kalau nak tulus dan telus, anda sendiri tahu bagaimana untuk jadi tulus dan telus melalui patah perkataan anda.  Anda para editor bukan baru dalam dunia kewartawanan. Kecuali anda lupa anda semua lulusan entah mana.

Turut tersebar ialah kaedah Sinar Harian memuatkan berita. Tulus ke fulus? Cukup jijik. Baca di sini 

Andai Selangor jatuh kembali ke tangan BN, tidak dapat tidak, Sinar Harian akan kembali menukar warnanya. 

Lihat sahajalah kelak.
Apabila Kebodohan Dibangga-banggakan Tanpa Disedari

Keluarga di bawah ini adalah lambang kebiadapan satu segmen bangsa tersebut yang kurang ajar tetapi hasilnya, jatuh kasihan pula apabila kebodohan keluarganya menjadi pameran merata negara. 

Ia hanya memperlihatkan bahawa mereka hidup di atas dunia ini ialah untuk, mengutip duit sebanyaknya dan membuat provokasi sebanyaknya sehingga tersilap langkah hingga tersingkap kebodohan mereka sebodohnya.

Wong Chai Soon cuba bersifat kurang ajar tetapi untuk menyebarkan sifat kurang ajarnya ke seluruh negara, natijahnya perlu dihadap. Dia sekeluarga kelihatan terlalu bodoh kali ini.

Tiada siapa yang menyuruh kamu tunduk atau ikut pemerintah dek kerana bantuan RM100 tersebut adalah untuk pelajar-pelajar rakyat Malaysia. Bukan untuk mereka yang tunduk kepada pemerintah.

Kecualilah mereka ini rakyat kelas dua. Bukan kita yang meletakkan mereka ke taraf itu. Mereka sendiri yang meletakkan diri mereka ke taraf itu. Sebab ketololan mereka.

Kebodohan sekeluarga Cina ini bersama-sama 15 ibu bapa yang lain hanya menunjukkan sifat haram jadah yang menebal dalam diri mereka sahaja.

Sifat kutip duit sebanyak mungkin, dan sakitkan hati seramai mungkin dengan provokasi sekerap mungkin. Walaubagaimanapun, negara ini semakin bebas, termasuklah kebebasan mempamerkan kebodohan. Benih dari keturunan apakah ini.Tindakan sekumpulan 15 ibu bapa pelajar yang tampil menerima bantuan persekolahan RM100 dengan memakai baju berwarna kuning sempena perhimpunan BERSIH 3.0, telah menjadi buah mulut di laman sosial apabila gambar mereka dengan pakaian berkenaan dimuatkan oleh pengguna.


Seorang daripadanya Wong Chai Soon ketika dihubungi Malaysiakini hari ini berkata, beliau bertindak demikian untuk menyatakan bahawa mereka bukan menerima bantuan itu dengan senang hati.


"Sebenarnya saya memakai baju BERSIH untuk menarik perhatian pihak berkuasa bahawa (apakah) dengan pemberian wang ini membuatkan kita perlu tunduk, bersetuju dan senang hati. 


"Sebaliknya, saya menerimanya dengan hati risau dan memikirkan mengenai keadaan negara kita pada masa akan datang," kata Wong Chai Soon yang menerima bantuan tersebut di SMJK(C) Chan di Seremban semalam.


Wong, 45, berkata sekumpulan ibu bapa lain turut memakai baju kuning pada majlis tersebut. Bacaan lanjut di SINI