Tuesday, November 27, 2012

Dong Zong : Bagi Betis Nak Peha

Dong Zong, sebuah pertubuhan antara paling dibenci majoriti rakyat negara ini membuat dakwaan tidak berasasnya bahawa Bahasa Cina di negara ini diabaikan. 

Tepu pandangan melihat bahasa Cina di mana-mana, namun masih dikatakan bahasa Cina diabaikan. Sehingga Perdana Menteri mempunyai nama Cina, Ah Jib Gor, masih dikatakan bahasa Cina diabaikan.

Tidak salah jika keterlampauan Dong Zong dibalas dengan kempen hapuskan pendidikan vernakular di negara ini empat tahun lalu.

Golongan yang mempertikai hak istimewa Bumiputra ini sepatutnya mempertikaikan juga pendidikan vernakular di negara ini kerana kedua-duanya vis-a-vis dalam kewujudannya di bumi Malaysia tercinta.

Jika mereka bersikap berat sebelah dalam hal ini, nescaya bala pemberontakan akan terjadi apatah lagi seandainya mereka berjaya memperkudakan PAS dan PKR , parti-parti Melayu yang bersifat kuda kayu. 

Ini kerana, di titik itulah nanti mereka akan mencapai paras tertinggi dalam perjuangan mereka mencinakan negara ini. Mereka belum kenal apa itu gerakan asimilasi. Siapa mereka yang mampu menghalang itu dari terjadi sekiranya UMNO tidak memerintah lagi.

Bukanlah jika UMNO tidak memerintah lagi itu melambangkan DAP-PAS-PKR , tetapi melambangkan sebuah kuasa baru yang teguh prinsip Islam (bukan ala PAS yang bercampur freethinker PKR) dan yang memperjuangkan anti penjajahan bentuk sosial oleh chauvinis Cina di Nusantara.


Tuduhan bahasa Cina diabai tidak berasas

KUALA LUMPUR 26 Nov. - Perkembangan berterusan bahasa Cina dalam institusi pendidikan negara selama ini membuktikan dakwaan Persekutuan Persatuan-Persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) kononnya kerajaan mengabaikan bahasa ibunda kaum itu, adalah tidak berasas.
Bekas Naib Canselor Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Tan Sri Dr. Nik Mustapha R. Abdullah berkata, dakwaan itu hanya menggambarkan sikap negatif Dong Zong terhadap usaha pembaharuan yang cuba diperkenalkan oleh kerajaan dalam sistem pendidikan negara.
Menurutnya, tindakan menuduh Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 mahu merosakkan bahasa dan sistem pendidikan sekolah Cina tanpa sebarang bukti adalah tidak wajar.
"Selama ini kita tidak nampak ada usaha daripada mana-mana pihak untuk membantut perkembangan pendidikan sekolah Cina dan bahasa Cina sendiri, jadi tidak patut ada isu dalam hal pelan pendidikan yang baru dikeluarkan itu.© Utusan Melayu (M) Bhd 

Hamas hargai sokongan UMNO

KUALA LUMPUR 26 Nov. - Hamas menghargai peranan dan sokongan UMNO terhadap perjuangan rakyat Palestin untuk membebaskan negara itu daripada cengkaman rejim Zionis Israel.

Ketua Perhubungan Awam Hamas, Osama Hamdan berkata, UMNO juga banyak menghulurkan bantuan kepada rakyat Palestin yang hidup dalam keadaan serba kekurangan.

Jelas beliau, UMNO sentiasa berpegang teguh dengan pendirian menyokong perjuangan rakyat Palestin walaupun setelah Hamas mengambil alih pentadbiran negara bergolak itu daripada Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO).

"Dalam serangan terbaru Israel ke atas Gaza baru-baru ini, kita dapat melihat kerajaan Malaysia dan UMNO menyatakan kecaman terhadap Israel.

"Kami amat menghargai sokongan pemimpin Malaysia khususnya Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak," katanya kepada pemberita selepas majlis Forum Antarabangsa UMNO 2012 yang dirasmikan Najib di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini hari ini.

Hamdan merupakan seorang daripada ahli panel dalam forum sempena Perhimpunan Agung 2012 bertajuk Konflik dan Perdamaian Dalam Politik Rakyat - Memandang ke Hadapan atau ke Belakang itu yang bermula hari ini hingga esok.

Berhubung fenomena 'Arab Spring' yang membawa kepada peralihan kuasa pemerintahan di beberapa negara di Asia Barat, beliau memberitahu, negara-negara terbabit perlu menyelesaikan masalah ekonomi dan sosial yang sedang dihadapi ketika ini.

Tambah Hamdan, negara-negara yang dilanda fenomena 'Arab Spring' memerlukan masa lima hingga 10 tahun lagi untuk menyelesaikan masalah-masalah tersebut.

"Proses peralihan kuasa tidak dapat dilakukan dalam masa sehari, namun kita dapat lihat ada kemajuan dari segi politik di Mesir dan Tunisia," ujarnya.

Dalam masa sama, beliau percaya perubahan senario politik yang berlaku di rantau Asia Barat akan membawa kepada kerjasama yang lebih erat antara negara-negara Arab dan dunia Islam.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20121127/po_01/Hamas-hargai-sokongan-UMNO#ixzz2DNcxqsLl
© Utusan Melayu (M) Bhd