Thursday, October 04, 2012

Kaitan komunisme dengan pakatan DAP-PAS-PKR

Sebanyak tiga posting teman dibuat khusus meninjau kemusnahan Parti Komunis Indonesia 47 tahun lalu. Masyarakat negara ini tidak diwajibkan mengenali sejarah Indonesia. Tetapi pembinaan jalan politik negara ini hari ini memerlukan kita melihat apa yang telah berlaku di Indonesia lebih-lebih lagi tatkala konfrontasi dilancarkan Sukarno ke atas Malaysia dan hubungannya dengan politik negara ini.

Dengan sikap pro komunis parti DAP-PAS-PKR,  kita harus mengenalpasti pada titik manakah ini boleh terjadi dan pada segi apakah ini boleh terbentuk.

Juga dengan simpatisan terhadap Partai Komunis Indonesia semakin meningkat di Indonesia pasca Reformasi 1998 dan ulang-alik Anwar Ibrahim ke Indonesia yang terlalu kerap, kita seharusnya dapat menilai pada saat ini apa perancangan DAP-PAS-PKR dalam membentuk daya fikir para penyokong pembangkang hari ini.

Pembersihan fahaman pada saat Suharto menggantikan Sukarno pada bulan Oktober 1965 menyaksikan hampir sejuta orang simpatisan, ahli dan pemimpin pro-komunis dibunuh kejam di Jawa Tengah, Jawa Timur, Bali dan Sumatera Utara. 

Cuma lima bulan sebelum itu, Sukarno dalam ceramah Hari Pekerjanya di Jakarta telah menolak untuk mengadakan rundingan damai dengan Perdana Menteri Malaysia di Tokyo. Partai Komunis Indonesia menganggap itu adalah kemenangan besar ke atas Indonesia yang dikuasai parti komunis dan parti-parti serpihan pro-komunis.

Malah dikatakan, Sukarno yang pada mulanya tidak kisah dengan penubuhan Malaysia, tiba-tiba berubah menjadi seorang yang anti dengan penubuhan Malaysia. Ini berikutan kegagalan demi kegagalan militan Parti Komunis Indonesia dalam membantu Parti Komunis Kalimantan Utara untuk merampas Brunei dan Sarawak dari kedaulatan Malaysia.

Seperti yang telah dimaklumkan dalam posting sebelumnya, kemuncak kecanduan kuasa Partai Komunis Indonesia ialah pada saat ia mula meremeh-remehkan keupayaan dan integriti angkatan tentera darat Indonesia pada ketika itu sebelum akhirnya berlaku rancangan atas rancangan yang mengakibatkan mereka terkena paku buah keras yang berakibat Partai Komunis Indonesia hancur di bumi Indonesia bersama hampir 1 juta orang.

Pembunuhan besar-besaran itu ditutup dari pengetahuan dunia kerana kempen menyelamatkan Asia Tenggara dari penguasaan komunis menjadi agenda dunia pada ketika itu.

Hari ini, wujud desakan dari pihak-pihak simpatisan PKI supaya kerajaan Indonesia meminta maaf atas peristiwa berdarah terbesar Indonesia itu.

Malah bulan ini, seorang pengarah filem bebas dari Amerika Syarikat, Joshua Oppenheimer telah menyiapkan filem berkisar kejadian itu, The Act of Killing yang bakal di tayangkan di sebuah festival filem di Toronto meski mendapat bantahan dari pihak-pihak tertentu di Indonesia.

Ternyata, pembangkang melakukan ujian suhu iklim politik Malaysia - sama ada orang Melayu turut bersimpati dengan perjuangan komunis atau tidak - kerana jika ya, maka bolehlah mereka menguak semula kaitan antara pemimpin UMNO pada ketika itu dengan peristiwa berdarah di Indonesia, meskipun UMNO dan Malaysia menjadi kambinghitam Amerika Syarikat dan Britain dalam kempen menentang komunisme di Asia Tenggara.

Darah komunis di kalangan warga negara ini masih mengalir laju di kalangan anak cucu pengganas yang membunuh guru-guru agama dan ustaz-ustaz di kampung-kampung ini. Kebanyakan mereka kini bersama DAP dan PKR dan tentulah sesuatu yang terkait dengan kemusnahan komunisme terbesar Asia Tenggara berpusat di Indonesia memberi impak secara langsung atau tidak kepada mereka. Tambahan lagi, Chin Peng masih hidup dalam buangan.

Tidak hairanlah juga apabila kajian mendapati, perkataan RAKYAT digunakan meluas dalam agenda-agenda komunisme di Indonesia untuk nama pertubuhan dan gerakan-gerakan anti-kapitalis oleh Partai Komunis Indonesia, turut dipakai kelompok DAP-PKR-PAS dalam pakatan mereka.

Dan dari sinilah kita dapat melihat punca mengapa mereka memainkan isu komunis - tidak lain tidak bukan, sebagai senjata simpanan yang belum boleh mereka gunakan kerana umat Melayu di negara ini, masih tebal kebencian mereka terhadap komunisme yang melakukan pembunuhan ke atas orang Melayu secara berleluasa di zaman darurat.

Jika umat Melayu turut bersimpati dengan pengganas komunis, maka lebih mudah mereka menumbangkan UMNO.

President Sukarno of Indonesia Addresses a Mass May Day

President Sukarno of Indonesia addresses a mass May Day

07 May 1965, Jakarta, Indonesia -5/7/1965-Djakarta, Indonesia-  President Sukarno of Indonesia addresses a mass May Day rally in the Sports Hall Building.  Sukarno announced his decision not to attend a peace conference with Malaysian Prime Minister Rahman in Tokyo.  The announcement was viewed as a victory for Indonesia’s powerful Communist Party.  Posters above the silent crowd stress the unity of the working classes in their struggle to overcome “imperialism.”  Image by � Bettmann/CORBIS

Faktor Indonesia dalam Tragedi 13 Mei 1969Tragedi 13 Mei 1969 banyak dirungkai mengikut perspektif tempatan. Siapa boleh menyangkal kes ini bersangkut dengan konfrontasi Malaysia-Indonesia? Mari kita lihat perjalanan kaitannya.

Sukarno melancarkan kempen Ganyang Malaysia pada tahun 1963 selepas gagal mendapatkan Kalimantan Utara (Sabah, Brunei dan Sarawak) yang menyertai Malaya dan membentuk Malaysia. Sukarno yang pro-komunis pada tahun-tahun tersebut telah menyuburkan kekuatan Partai Komunis Indonesia dalam pemerintahannya melalui kesatuan-kesatuan sekerja yang terbukti anarkis.

Manakala di Malaysia, gerakan menghapus pengganas komunis giat dilakukan oleh kerajaan pimpinan UMNO dan dilihat sebagai musuh oleh Sukarno kerana menentang komunisme.

Konfrontasi tersebut dilihat memutuskan hubungan 'tanah asal' orang Melayu seperti yang didakwa bukan Melayu, iaitu Indonesia dengan Malaysia. Lalu umat Melayu di Semenanjung dilihat telah tidak mungkin dilindungi oleh 'abang besar' mereka seandainya wujud penentangan ke atas mereka.

Tambahan lagi, 'abang besar' orang Melayu pada ketika itu merupakan penyokong kuat blok komunis, kumpulan yang ditentang oleh pihak berkuasa di negara ini.

Buktinya, pergeseran kaum antara Melayu dan Cina di Malaysia semakin ketara selepas Indonesia merdeka tanpa Malaya menyertainya, iaitu selepas tahun 1949. Tambahan pula, Sukarno, merupakan pemimpin  terulung blok komunis ketiga selepas pemimpin Soviet Union dan China. Malaya ketika itu dijarah oleh komunis (90% Cina) habis-habisan. Pergeseran kaum dikatakan tidak sebegitu buruk sebelum Perang Dunia Kedua.

Terjadinya Tragedi Gerakan 30 September 1965 di mana 7 pegawai tertinggi tentera darat Indonesia yang dibunuh oleh konspirasi yang dilabel pro-komunis, menaikkan Suharto mengetuai gerakan menghapus Partai Komunis Indonesia sehinggakan hampir 1 juta rakyat Indonesia sendiri dibunuh oleh angkatan tentera dan rakyat anti-komunis.

Yang dibunuh tidak kurang pula rakyat Indonesia keturunan Cina yang kuat menyokong Partai Komunis Indonesia selain penyokong komunis malah mereka yang tidak ada kena mengena tetapi dibunuh atas kesempatan yang diberikan oleh kerajaan Indonesia pada ketika itu bagi menghapuskan komunis.

Malah, Suharto mengambil langkah berani, menghapuskan budaya Cina, perayaan Cina, tokong Cina, bahasa Cina, tulisan Cina dan segala bentuk pendidikan dan perbahasaan Cina.

Ini sudah semestinya membakar hati ahli politik pro-komunis di negara ini khususnya kalangan chauvinis Cina DAP yang baru hari ini, secara terang-terangan menganggap pengganas komunis sebagai wira.

Rentetan kepanasan hati itulah, kemenangan besar mereka di Selangor pada PRU 1969 telah membuatkan mereka berani untuk mencela, menghina malah membunuh orang Melayu di Kuala Lumpur hingga berlakulah reaksi balas orang Melayu yang cukup memberi kesan kepada mereka hingga hari ini.

Namun, takdir membuahkan hubungan yang sangat baik antara Suharto dan Tun Razak pada awal tahun 1970an dilihat telah menakutkan mereka sehinggalah Parti Gerakan dan Parti PPP bertindak menyertai kerajaan memerintah meninggalkan DAP yang terduduk membisu memasang strategi.

Tetapi hari ini, perlu sangat untuk diperhatikan perbuatan DAP-PKR-PAS yang memburuk-burukkan Angkatan Tentera Malaysia dan menjunjung muliakan komunis. Ini tidak ubah seperti apa yang telah dilakukan oleh Partai Komunis Indonesia sebelum mereka bersubahat melakukan Gerakan 30 September, iaitu memburukkan angkatan tentera. Pada masa yang sama kini, gabungan tiga parti ini berusaha keras menyemai kebencian rakyat Indonesia kepada Malaysia dan itu nampaknya seolah-olah berhasil.

Bendung sejarah gelap Indonesia daripada terjadi di Malaysia atau kita akan saksikan kacau bilau politik yang mungkin akan meragut nyawa orang yang kita sayangi.

Tidak ada tangan luar yang meruntuhkan negara ini melainkan tangan mereka yang mengaku warga negara ini.