Monday, September 03, 2012

Pembangkang Tak Patriotik, Sabotaj #Merdeka55

1. HarakahDaily ada mengeluarkan artikel (Baca di sini) mengenai Tweet Merdeka yang kononnya memalukan kerana terdapat bots ataupun kiriman tweet secara automaton serta akaun palsu (fake account).

2. Perkara ini turut disebut oleh MalaysiaKini. (Baca di sini)

3. Tetapi Harakah Daily tidak terlebih dahulu memahami tentang Tweet Merdeka itu sendiri dan sistem yang digunakan oleh Twitter.

4. Lebih malang lagi apabila penulis MalaysiaKini, Nigel Aw secara bodohnya telah mengaitkan dengan Tweet Merdeka ini dengan undi Pilihanraya. Rekod tweet terbanyak dalam masa sejam membolehkan satu akaun tweet untuk mengirimkan tweet sebanyak mungkin tweet dalam masa sejam bukannya satu akaun satu tweet sahaja.

Tweet Merdeka.

1. Tweet Merdeka adalah satu kejadian yang dirancang untuk menempa dua rekod baru di dalam Malaysia sekaligus meletakkan nama di dalam Malaysia Book of Records.

2. Rekod yang ingin ditempa adalah:

a. Himpunan Twitter Terbesar di Dunia (Sasaran 10,000 peserta)

b. Tweet terbanyak di dalam masa satu jam menggunakan #Merdeka55 (Sasaran 20,000 untuk rekod, 100,000 sasaran penganjur, 1,000,000 sasaran DSU Rais Yatim)

3. Maka cubaan terhadap 2 rekod ini bukanlah politikal malahan bersifat patriotik kerana hendak menaikkkan nama Malaysia sebagai pemegang rekod dunia di dalam arena media sosial.

4. Tetapi malangnya, sifat pembangkang yang selalu hendak menidakkan kejayaan Malaysia seperti mana sebelum ini dilakukan terhadap Dato' Lee Chong Wei masih lagi tidak berubah.

Pemahaman Tentang Rekod Tweet Terbanyak Dalam Sejam.

1. Twitter adalah satu sistem terbuka yang membolehkan sesiapa sahaja mendaftar sebagai pengguna.

2. Promosi tentang cubaan menempa rekod ini sudah berlangsung lebih daripada sebulan dengan penglibatan selebriti tanah air sendiri seperi Fizo Omar, Lisa Surihani, Shaheizy Sam dan ramai lagi.

3. Malah, Tweet Merdeka langsung tidak menghalang ahli politik pembangkang untuk turut sama mengirim Tweet menggunakan #Merdeka55.

4. Maka, sebagai rakyat Malaysia yang patriot, tidak salah untuk berusaha mengirimkan tweet sebanyak mungkin pada waktu tersebut. Dengan sikap rakyat Malaysia yang tidak pernah dan mahu mengaku kalah, maka usaha ini dijalankan dengan bersungguh-sungguh.

5. Malah, dengan hadiah cabutan bertuah yang ditawarkan dan peluang untuk berinteraksi dengan PM @NajibRazak secara lansung juga menaikkan lagi semangat rakyat Malaysia untuk mengirimkan tweet sebanyak mungkin.

6. Di atas pemahaman ini, mungkin terdapat segelintir rakyat Malaysia yang cuba mengambil peluang untuk menaikkan lagi kebarangkalian untuk mereka memenangi hadiah ataupun menjadi pilihan tweet untuk dibalas oleh PM.

7. Maka pelbagai cara diusahakan untuk mencapai perkara tersebut.

8. Maka penggunaan sistem seperti Tweet Deck untuk mengirimkan Tweet secara pukal tidak dapat dihalang.

9. Malah, ini juga membuka peluang untuk pihak luar yang tidak bertanggung jawab untuk sabotaj cubaan ini.

Kemungkinan Sabotaj Pembangkang.

1. Tidak sampai sehari, HarakahDaily dan MalaysiaKini telah mengeluarkan artikel yang menyatakan tentang wujud bots, akaun palsu dan lain-lain lagi hal untuk mengurangkan integriti terhadap cubaan terhadap rekod tersebut.

2. Perkara ini mungkin dirancang sendiri oleh pihak pembangkang. Mereka mungkin memasang beberapa akaun palsu, bots untuk turut serta bersama di dalam #Merdeka55, kemudian mendakwa bahawa Tweet Merdeka ini tidak sah dan terdapat cubaan menipu dan sebagainya.

3. Tetapi barang siapa yang turut serta tweet semasa jam 8.12 mlm sehingga 9.12 malam langsung tidak dapat melihat timeline Twitter pada waktu tersebut kerana terdapat lebih kurang 1003 tweet dikirimkan dalam masa 1 saat secara puratanya.

4. Maka mereka yang dapat kesan tweet berulang ini barangkali telah merancangnya terlebih dahulu kemudian kononnya mendedahkan perkara ini sebagai akaun palsu langsung memburukkan nama pihak Kerajaan yang mengumumkan kejayaan ini.

5. Malah sehari sebelum kejadian, pihak Telco yang telah menaikkan sistem kapasiti jalur lebar di stadium telah disabotaj dan pelbagai masalah lagi yang berlaku sebelum hari kejadian.

6. HarakahDaily dan juga MalaysiaKini menggunakan PoliTweetOrg sebagai bahan rujukan mereka.

7. Namun begitu, PoliTweetOrg tidak mengumumkan apakah sistem yang digunakan untuk mendapatkan maklumat tersebut.

8. Ini kerana kami mendapat laporan bahawa terdapat beberapa sistem yang digunakan untuk memantau #Merdeka55 ini mencapai limitasi mereka kerana terlalu banyak tweet dikirimkan pada sela masa tersebut.

9. Terdapat juga kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan oleh PoliTweetOrg yang menyokong Tweet Merdeka tidak diketengahkan oleh HarakahDaily dan juga MalaysiaKini.

10. Mereka memilih untuk mengeluarkan kenyataan yang membina persepsi negatif orang awam terhadap Tweet Merdeka #Merdeka55.

11. Ini adalah satu sikap yang sangat tidak patriotik yang ditunjukkan oleh media pro pembangkang.

12. Sepatutnya usaha ini disambut oleh seluruh rakyat Malaysia tidak kira parti politik kerana yang dijulang adalah nama Malaysia itu sendiri pada akhirnya.

Truth Vaccine

Adakah Kita Mengibar Jalur Gemilang Dengan Betul?

Apabila kibaran Jalur Gemilang di Patani lebih betul dari di dalam negara, kelakar pun ada, sedih pun ada. Dalam bersemangat mengibar Jalur Gemilang, pernahkah kita ketahui cara pengibaran yang betul? Banyak cerita bendera je teman yer. Tak per la, masih lagi dalam bulan kemerdekaan. 

Sungguh agak memalukan, kibaran dengan cara salah berlaku di negara ini manakala kibaran simbolik menyindir pemerintah Thailand di Patani yang tidak kena mengena dengan sambutan kemerdekaan kita baru-baru ini pula, kibaran yang betul. Mari lihat :

Sumber laman web Jabatan Ketua Menteri Sarawak. Terima kasih UPAK, JKM Sarawak.


 Ini yang dijumpai di sebuah taman perumahan di Ipoh.

Ini yang dikibar oleh pihak yang menyindir pemerintah Thailand di Patani.

Diharapkan pihak-pihak yang terbabit  menggantung bendera di negara ini peka dengan tatacara mengibar bendera kerana cara mengibar yang salah, pastinya memberi persepsi yang salah. Adakah ia bentuk protes atau apa-apa yang semaksud dengannya.

Bendera USA Sendiri Berasal Dari Warisan Majapahit


Oleh kerana British East India Company  telah terlibat membiaya kumpulan British di dalam Civil War di Amerika  Utara hingga pihaknya menang dan berjaya menubuhkan Amerika Syarikat, bendera British East India Company telah dipakai sebagai bendera tidak rasmi Amerika Syarikat, sebuah negara baru merdeka dengan 13 buah negeri tercantum dengannya dengan jelas sekali walaupun dinafikan oleh mereka yang berkepentingan dalam hal mengelak untuk mengiyakan pembabitan syarikat tersebut dalam Civil War tersebut. Dari mana pula datangnya bendera British East India Company atau SHTI - Syarikat Hindia Timur Inggeris seperti dalam buka sejarah sekolah kita itu?

Bendera British India Company adalah ubahsuai dari bendera kapal (umbul-umbul) Empayar Majapahit yang berkibaran di merata pelusuk Kepulauan Rempah yakni Nusantara pada saat awal kedatangan mereka. Oleh kerana British East India Company yang berpengkalan di India mahu menguasai perdagangan hingga ke China, mereka perlu menempuh laluan kibaran bendera Majapahit.

Pengubahsuaian umbul-umbul Majapahit ini yang digunapakai oleh konglomerat British East India Co. ini membolehkan British berurusan dengan mudah di Nusantara kerana dilihat sangat bersahabat dengan penduduk kepulauan ini pada awal kedatangan mereka. Namun mereka mengubahnya dengan 13 jalur. Kita mungkin pernah tahu 13 itu melambangkan apa dan British East India Company itu di naungi oleh siapa.

It has been suggested that the stripes were inspired by the flag of the Majapahit Empire, whose flags may still have flown across the Spice Islands in the Company's early days
At the time of the American Revolution the East India Company flag would have been identical to the Grand Union Flag. The flag probably inspired the Stars and Stripes (as argued by Sir Charles Fawcett in 1937).[22] Comparisons between the Stars and Stripes and the Company's flag from historical records present some convincing arguments. 
The John Company flag dates back to the 1600s whereas the United States adopted the Stars and Stripes in 1777.[23] 
The stripes and gridlike appearance of the flag gave rise to several pieces of imperial slang. Most notably is the phrase 'riding the gridiron'; this referred to travelling on a ship flying the company flag to / from India. - Wikipedia
Hakikat ini cuba ditutup oleh sesetengah ahli akademik Amerika Syarikat bagi mengelakkan tersingkapnya peranan British East India Company dalam pembikinan negara tersebut namun ia disingkap seluasnya oleh banyak forum-forum diinternet. Dalam bendera USA sendiri, maksud warna putih dan merah itu sama seperti maksud warna putih dan merah dalam bendera Indonesia yang dikatakan sebagai warisan Majapahit.

"The colors of the pales (the vertical stripes) are those used in the flag of the United States of America; White signifies purity and innocence, Red, hardiness & valour, and Blue, the color of the Chief (the broad band above the stripes) signifies vigilance, perseverance & justice." - http://www.usflag.org/colors.html

Bendera Indonesia memiliki makna filosofis. Merah berarti berani, putih berarti suci. Merah melambangkan tubuh manusia, sedangkan putih melambangkan jiwa manusia. Keduanya saling melengkapi dan menyempurnakan untuk Indonesia. - http://id.wikipedia.org/wiki/Bendera_Indonesia

Kesimpulannya, maka benarlah Jalur Gemilang yang digunakan hari ini juga adalah warisan Nusantara kerana penambahan warna biru dan bulan bintang kuning pada sudut kiri sebelah atas itu sangat lebih cenderung memberi bermaksud penjajahan British ke atas warisan Majapahit itu telah berakhir dan digantikan dengan pemerintahan bangsa Nusantara yang Islam.

Mujur sahaja Malaysia mengelak gubahan umbul-umbul Majapahitnya dari memiliki 13 jalur seperti Amerika Syarikat dengan menambahkan satu jalur lagi sebagai makna keseluruhan 13 negeri membentuk satu persekutuan, walaupun hakikatnya pada  ketika penubuhan Malaysia, terdapat 13 buah negeri yang bersatu membentuk Malaysia.

Keterangan ini mungkin tidak dijumpai dalam mana-mana buku sejarah dalam negara ini kerana ia melibatkan isu antarabangsa hari ini yakni hubungan Malaysia - Indonesia. Tetapi, untuk mengatakan Jalur Gemilang adalah warisan ciptaan penjajah, fikirkan sendiri.

Hakikat yang tidak diketahui oleh ramai orang ialah, tanah Majapahit di mana bendera merah putih yang dipakai Indonesia hari ini berkibar, hanyalah tanah Jawa. Di luar tanah Jawa, naungan Majapahit disebut Nusantara. Ini boleh dirujuk dari Sumpah Palapa yang dibuat oleh Perdana Menteri Majapahit, Patih Gajah Mada. Majapahit, seperti juga Melaka hanya menaungi, dan bukanlah menjajah.

Ini juga memperlihatkan penggunaan bendera Majapahit sebagai asas kepada bendera Singapura adalah tidak langsung relevan kerana Singapura terletak diluar tanah Jawa dan termasuk di dalam kawasan Nusantara. Ini kerana menurut ahli sejarah, yang berkibar di serata Nusantara pada zaman Majapahit hanyalah umbul-umbul Majapahit, yakni bendera bala maritimnya iaitu jaluran merah putih berjumlah 9 baris.

Tetapi justifikasi penggunaan tersebut kita ketahui sebabnya kerana keluarnya Singapura dari Malaysia  (1965) adalah pada ketika berlakunya konfrontasi Malaysia dan Indonesia (1962 - 1966) dan sudah tentulah Singapura memilih untuk cenderung bersemangat Indonesia.

Hanya mereka yang malas mengkaji dan orang luar yang terlalu disogok oleh pemuka-pemuka kebangsaan melulu sahaja yang menyebut bendera Malaysia itu merupakan ciplakan bendera Amerika Syarikat. Padahal Amerika Syarikat menciplak dari British East India Co. yang menciplak dari Majapahit di mana Majapahit meyambung warisan merah putih dari Srivijaya.

Tidak mengetahui bukanlah satu kesalahan. Kesalahan cuma timbul apabila sudahlah tidak berpengetahuan, dicuba pula untuk memporak-perandakan fikiran orang lain. Contohnya si guni padi di bawah ini :


Apabila kebodohan berleluasa, si bodoh tidak akan malu untuk menunjukkan kebodohannya kepada umum. Lagu Negeri Perak mula dipakai 1888 manakala Terang Bulan hanya muncul pada tahun 1930an.