Thursday, June 21, 2012

Nasib Sekolah Agama Rakyat Lebih Baik Di Kawasan BN


Diskriminasi terhadap pendidikan Islam amnya Sekolah Agama Rakyat (SAR) khususnya, jelas kelihatan di kawasan yang dimenangi Pakatan Rakyat walaupun kerajaan negeri dikuasai BN. Keberanian Pakatan Rakyat menentang pembinaan Sekolah Agama Rakyat di Taman Desa Aman, Pengkalan Pegoh, Ipoh menunjukkan mereka serius dalam menyekat pengembangan pendidikan Islam di negara ini walaupun mengabui pengundi Pulau Pinang dengan kenaikan elaun guru KAFA dan sebagainya.

Di negeri majoriti Melayu, PAS mempertonjolkan mereka lebih Islam antara mana-mana orang Islam dan di kawasan majoriti Cina, PAS akan meampakkan diri mereka lebih Cina dari mana-mana orang Cina.

Nilaikan melalui gambar di bawah :

Sekolah Agama Rakyat Taman Perpaduan yang terletak dalam parlimen BN.

Sekolah Agama Rakyat Taman Desa Aman yang terletak di dalam parlimen PR. Mana sekolahnya? Belum buat kerana ditentang oleh PAS atas desakan DAP dan PKR. Kelihatan penduduk memprotes tindakan PR bermati-matian menentang pembangunan sekolah tersebut.

Untuk Rekod, Lee Boon Chye, Ahli Parlimen Gopeng yang membantah pembinaan SAR Taman Desa Aman ini adalah antara individu PKR yang menyokong sebuah kumpulan penyokong kemurtadan yang berpusat di Singapura di dalam Facebook.

Lagi Pembelaan Indonesia Ke Atas Penjenayah Warganegaranya.

Berbeza dengan pujian pembaca Indonesia yang mahu polis Indonesia mencontohi polis Malaysia menembak mati penjenayah bersenjata api yang terbukti melepaskan tembakan, pemerintah Indonesia nampaknya mengambil sikap sebaliknya.

Mereka membantah perompak 'kiriman' mereka ke negara ini ditembak mati. Cukup menghairankan. Kita seharusnya kini dapat memahami peranan pemerintah Indonesia sendiri dalam membantu meningkatkan indeks jenayah di negara ini.

Tetapi rakyat kita sendiri yang lalai dan terus menggaji tenaga kerja dari negara tersebut dan berputih mata apabila menjadi mangsa pembunuhan, rompakan, jenayah dan perbuatan celaka penjenayah mereka yang terang-terangan dibela oleh pemerintah Indonesia.

Bukankah ini merupakan ancaman terang-terangan kepada rakyat negara ini?


Tembak 3 WNI, Malaysia Lakukan Pelangggaran HAM Berat
Muhammad Taufiqqurahman - detikNews
Kamis, 21/06/2012 08:00 WIB 
Jakarta Tindakan aparat Malaysia yang menembak 3 warga negara Indonesia (WNI) di Selangor
terus menuai kecaman. Anggota Komisi IX DPR RI Poempida Hidayatulloh menilai tindakan Malaysia tersebut sebagai pelanggaran HAM berat. 
“Saya meminta pemerintah RI untuk segera memberikan sanksi politik terhadap pihak Malaysia dan memproses secara hukum tindakan-tindakan yang menurut sudut pandang saya terjadi pelanggaran HAM berat,” ujar Poempida saat dihubungi detikcom, Kamis (21/6/2012). 
Menurut Poempida, pemerintah harus segera bertindak, untuk mencegah hal serupa terjadi lagi. Poempida juga berpendapat agar pemerintah segera menghentikan pengiriman TKI ke Malaysia.
“Pemerintah harus segera memulangkan TKI di Malaysia sebagai tindakan protes keras bagi pemerintah Malaysia,” tegasnya. 
Sebelumnya Poempida juga sudah menyurati Kemenlu RI tentang kejadian penembakan yangh terjadi pada bulan April dan meminta klarifikasi sampai sejauh mana pihak KBRI di Malaysia menyiapkan tim advokasi untuk kasus penembakan yang terjadi bulan april lalu. 
“Sampai saat ini belum ada respon dari KBRI di Malaysia dalam isu terkait,” ujarnya.
Hal ini terjadi dikarenakan memang pada kejadian sebelumnya tidak adanya tindakan yang keras dari pemerintah Indonesia. 
“Tiadanya tindakan pemerintah RI tidak memberikan efek peringatan yang membuat jera pihak Malaysia,” tukasnya.

Rokok John dan Luffman Diseludup Melalui Singapura!

Penggunaan rokok contraband atau rokok seludup pasaran gelap di negara ini amat membimbangkan. Jenama Canyon, John, Luffman, Zon King dan Paradox menjadi pilihan perokok tegar negara ini dan kandungannya sudah tentu meragukan. Sedangkan rokok berkeizinan pun memudaratkan kesihatan, apatah pula rokok tanpa izin.

Umum mengetahui bahawa di Indonesia, pemulung atau pengutip sampah, turut mengutip puntung-puntung rokok untuk dikitar semula. Apakah rokok-rokok murah ini adalah hasil dari rokok-rokok kitar semula?

Terbaru, akhbar The Star mendedahkan dua jenama rokok seludup tersebut Luffman dan John yang dikilangkan di Batam, Indonesia masuk ke Malaysia melalui Singapura! Negara yang harga sebungkus rokoknya sekitar RM20!


Thursday June 21, 2012
Batam-produced fags imported and sold below minimum price 
BATAM (Indonesia): A factory at the Citra Buana Industrial Park here is manufacturing thousands of illicit cigarettes daily for sale in Malaysia. 
Starprobe has found that the cigarettes using the Malaysian brand John are brought in via Singapore and sold well below the mandated minimum price of RM7, which explains their popularity. 
The factory displays no signboard, only the lot number, unlike two nearby cigarette factories, which produce Luffman and Rock brands mainly for the local market. 
An official from the factory producing Luffman cigarettes said the company had also taken orders from Malaysia although its main concentration is the Indonesian market, where its packets of 20 are sold for the equivalent of between RM2 and RM5.