Thursday, September 02, 2010

Dalang Konflik Malaysia-Indonesia

Siapakah dalang sebenar dalam isu Malaysia Indonesia? Jawapan ini jika dilihat di akhbar-akhbar mungkin sukar dicari. Tetapi jika dilihat di Forum Malaysia di Topix yang telah dijajah forumer bukan Islam di Indonesia, kita dapat memberi klasifikasi mudah terhadap pelancar kempen ini.

Mustar Bonaventura, kepala BENDERA merupakan seorang Kristian. Majoriti Cina Indonesia juga beragama Kristian. Dan campuran antara thread mengutuk Islam dan mengutuk Malaysia telah memenuhi Forum Malaysia di Topix.

Lebih buruk, kebanyakan forumer anti-Malaysia di Topix juga terbabit mengutuk Islam di dalam thread-thread yang menghina Islam dan Nabi Muhammad.

Ini tidak dapat dinafikan lagi apabila penguasaan ekonomi oleh bukan Islam yang terlalu tinggi membuatkan golongan celik IT dan para penghadap internet di negara tersebut ikut tinggi.

Mungkinkah Cina di luar Indonesia turut memainkan peranan dalam perkara ini. Penggeselan sempadan yang dicipta Belanda-Inggeris pada 1824 menjadi punca pertikaian hingga ke hari ini.

Lebih ironik, hasil persempadanan itu melahirkan negara Singapura. Sementara Singapura merupakan satu-satunya negara di rantau lebih 2 juta km² ini yang mempunyai kedutaan Israel, ironisnya, pergeselan ini telah berlaku antara dua negara Islam yang langsung tiada hubungan diplomatik dengan Israel dan di kepalai dengan lantang oleh seorang seperti Mustar Bonaventura.

Juga, difahamkan, beberapa media penyiaran Indonesia juga merupakan agensi penyiaran yang mempunyai majoriti pelaburan dari Singapura.