Monday, May 11, 2009

Hakim Mahu Nizar Tersingkir Cara Terhormat?

Bertenang. Orang yang panjang akal, akur kepada kehendak hakim. Cuma mereka yang kebinatangan sahaja yang bertindak menghalau orang-orang yang diputuskan hakim bahawa golongan yang dihalau ini sah memasuki sidang DUN.

Kini, sorak sorai Pakatan Rakyat bergema di seluruh Perak meraikan kepulangan negeri Perak ke tangan DAP. Barangkali PAS Pusat telah sedar akan hakikat ini dan seggera mengusulkan kerjasama dengan BN dalam mengatasi kemelut di Perak. Dalam hal ini mungkin Nizar terkecuali.

Dengan akur kepada perintah mahkamah, seharusnya Speaker yang diheret juga akur bahawa orang yang dihalaunya telah diputuskan mahkamah SAH untuk mengikuti sidang DUN.

Maka, siapa yang menolak perkara yang merugikan dan mengambil perkara yang menguntungkan padahal ia salah.

Keputusan hakim Mahkamah Tinggi itu sedikit sebanyak memberi peluang kepada Nizar untuk disingkirkan dengan cara terhormat berbanding dengan cara yang memberi advantage. Nizar akan berhadapan dengan undi tidak percaya kerana telah jelas, lebih separuh ADUN tidak lagi percayakannya.

Jika mereka boleh menerima keputusan hakim Mahkamah Tinggi, begitu juga mereka perlu menerima keputusan Mahkamah Persekutuan berhubung kelayakan puak Zambry untuk berada dalam dewan.

Kata seorang dari Kampar, " biar si Tan tu jadi MB. Kalau BN rampas, ada harapan BN kalah dalam pilihanraya sebab undi kesian. Kalau dia dan puak Cina dia berkuasa, ada harapan BN menang."

Jadi, dipersilakan Encik Nizar untuk mengheret anak berderet dan Puan Fatimah untuk kembali ke kediaman MB dan masuk pejabat untuk memulakan tugas.

Nasihat penulis, pelajaran belum tamat kerana ada bab yang tertinggal. Namun, adakah kerana anda dan kuncu-kuncu yang mengawal anda tidak dipercayai ahli Dewan, lalu anda mahu rakyat mengundi semula?

Ia umpama hanya kerana fius terbakar, seluruh rumah perlu di buat pendawaian semula. Wang siapa? Siapa yang gelojoh pada perbendaharaan negara? Siapa yang kini menghabiskan wang rakyat yang jumlahnya boleh membina 1,000 rumah untuk rakyat miskin?

Rentikanler.