Friday, March 11, 2011

Jepun Dilanda Tsunami 1.46 Tengahari Tadi


Imej dari NHK menunjukkan terjangan tsunami merempuh ladang di Kennesuma, Jepun setelah gempa bumi sekuat 8.9 pada Skala Richter menggegar kira-kira 130 km luar pantai di Timur Laut Jepun jam 1.46 petang waktu Malaysia tengahari tadi.

Susulan itu, berlaku gempa bumi di kawasan yang sama sekuat 6.4 pada skala Richter pada jam 2.06 petang, 6.4 pada skala Richter pada 2.07 petang, 6.8 pada skala Richter pada jam 2.15 petang, 7.1 pada skala Richter pada jam 2.25 petang , 6.3 pada skala pada jam 2.48 petang, 6.1 pada skala RichterRichter pada jam 3.14 petang dan 6.3 pada skala Richter pada jam 3.25 petang.

Belum diketahui angka kematian dari gempa bumi luar biasa yang permulaannya sekuat 8.9 pada skala Richter itu turut dapat dirasai di Beijing dan Seoul ini.
Saifudin Nasution Menipu Dengan Menuduh Tun M Penipu

Teman walaupun masih muda pada tahun 1998, masih belum lupa tragedi 2 September 1998, sehari selepas Putra LRT, sistem pengangkutan moden dan canggih tanpa pemandu dilancarkan di ibukota.

Teman masih belum lupa bahawa sumber-sumber yang hari ini berada dalam UMNO mahupun PKR yang menceritakan betapa Tok Nuar pada ketika itu bercakap panjang lebar dengan penuh amarah dan menumbuk-numbuk meja.

Teman juga masih ingat dengan WikiLicks pencacai Tok Nuar yang menyebut pada ketika itu Anwar membantah tuduhan rasuah ke atasnya dengan menyebut, " benda tu siapa yang tak buat?", al-konon untuk menarik beberapa lagi individu yang pada ketika itu sama sepertinya menelan wang haram jadah.

Takkanlah pemimpin UMNO pada waktu itu nak meWikiLickskan statement "siapa tak buat" yang dikeluarkan Anwar masa Mesyuarat Tergempar MT tu ye tak? Siapa yang nak selak kain tunjuk kurap di bontot ye tak?

Maka, jelas, sumber Anwar berucap sampai songkok ke mana apa ke mana ini keluar dari orang yang pada ketika itu taksub kepadanya.

Maka tak perlulah Saifudin Nasution mengharap agar penipuannya ini dilihat sebagai peluang untuk dirinya diangkat menjadi gundik kesayangan Tok Nuar yang sedang bersidang di mahkamah dengan iringan ungka-ungka yang menyokongnya.

Buat malu orang Mendailing je. Mendailing Kelantan. Hahaha. Nampak benor nipunyer. Kelantan mane ade Mendelen.

PKR memang parti kencing. Kurang-kurangkanlah kencing. Kerap kencing itu petanda masalah buah pinggang. Masalah buah pinggang tu petanda...