Saturday, June 21, 2008

MIC Sokong Pelampau Hindu

Utusan Malaysia, Sabtu, 21 Jun 2008

BISIK-BISIK AWANG SELAMAT

AWANG terkejut dengan reaksi Timbalan Presiden MIC, G. Palanivel terhadap kenyataan Dr. Mahathir Mohamad berhubung isu Hindraf.

Beliau bukan sahaja membidas malah membangkitkan soal asal usul Dr. Mahathir. Pada Awang, ia tindakan keterlaluan.

Sepatutnya beliau menunjukkan kematangan dan bukannya emosional sehingga kelihatan menghina negarawan yang banyak berjasa.

Lagipun pandangan Dr. Mahathir dikongsi oleh banyak pihak terutama ramai orang Melayu di akar umbi yang melihat Hindraf sebagai gerakan pelampau.

Wajarkah MIC ghairah menyokong kumpulan yang memfitnah dan mensabotaj negara di peringkat antarabangsa serta merusuh dan melanggar undang-undang? Bagaimana pula jika ada pertubuhan Melayu atau kaum lain bertindak demikian?

Selama ini, para pemimpin Melayu berani mengambil risiko menentang golongan pelampau agama dari kalangan kaum itu kerana lebih mengutamakan keselamatan negara dan kepentingan semua kaum.

Tetapi nampaknya Palanivel dan mungkin ramai lagi lebih utamakan kaum mereka. Dan siapa sebenarnya menyokong pelampau?


Awang – Anti pelampau kaum.

Ulasan

Begitulah apa yang dikatakan sebagai pelampau yang perlu dihapuskan hingga ke akar umbi. Bermula dengan isu HINDRAF, hari ini, MIC yang ditolak oleh pengundi-pengundi hindu bekas pendatang di bumi ini mula mencari arah. Mereka mula mencari jalan untuk memenangi hati hindu-hindu ini dengan mula berpaling dan menyokong gerakan pelampau hindu ini. Mengapa ini boleh terjadi? Ini terjadi kerana oran-orang Melayu berdiam diri dan gagal menunjukkan rasa tidak senang mereka terhadap gerakan HINDRAF. Jika orang-orang Melayu berjaya menunjukkan bahawa mereka tidak senang dengan perlakuan hindu-hindu ini, nescaya mereka tidak akan sewenangnya bersuara dengan nada biadap dan kurang ajar. Salah mereka atau salah orang Melayu? Jika pepimpin Melayu sendiri gagal mendiamkan mereka, rakyat Melayu lah yang bertanggungjawab untuk mendiamkan mereka.