Wednesday, June 20, 2012

Kenyataan Akhbar Persatuan Halak Mandailing Malaysia


KENYATAAN AKHBAR
PERSATUAN HALAK MANDAILING MALAYSIA
KUALA LUMPUR, 19 JUN 2012
KUALA LUMPUR 19 Jun 2012 – Persatuan Halak Mandailing Malaysia (Mandailing Malaysia) no daftar ROS 3637-11-NSE,  ingin membuat pencerahan atau penjelasan sejelas-jelasnya berhubung atau berkaitan isu budaya Gordang Sambilan Mandailing (Gendang Sembilan Mandailing) dan tarian Tor Tor Mandailing yang menjadi kontroversi di Indonesia mulai Sabtu lalu sehingga hari ini.
Dengan perasaan rendah diri dan keinginan yang tinggi untuk melihat hubungan Malaysia-Indonesia sentiasa baik, jernih dan akrab, maka pencerahan di pihak Mandailing Malaysia adalah seperti berikut:
 1. Bahawa Persatuan Halak Mandailing Malaysia, dan kira-kira 500,000 masyarakat Mandailing di Malaysia, secara tegasnya ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih dan penghargaan kepada YB Dato’ Seri Utama Dr. Rais Yatim, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia, yang dalam kenyataannya di Singapura semalam, menegaskan bahawa kerajaan Malaysia akan tetap mendaftarkan Gordang Sambilan Mandailing dan Tor Tor Mandailing sebagai budaya warisan masyarakat Mandailing, mengikut Akta Warisan Kebangsaan 2005.
 2. Bahawa Persatuan Halak Mandailing Malaysia dan seluruh masyarakat Mandailing Di Malaysia sangat terharu ketegasan YB Menteri itu dalam mempertahankan perjuangan masyarakat Mandailing di Malaysia itu.
 3. Bahawa Presiden Mandailing Malaysia, Ramli Abdul Karim Hasibuan pada semalam 18 Jun 2012 dan hari ini telahpun mengambil langkah segera dengan memberi kenyataan pencerahan atau penjelasan panjang lebar mengenai isu tersebut kepada beberapa TV, radio, akhbar dan majalah di Republik Indonesia, selain turut bekerjasama memberi input atau informasi tepat kepada Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI) di Kuala Lumpur. Antara televisyen dan radio popular Indonesia yang membuat lintas langsung perbualan dengan beliau adalah RCTI dan TV One, selain Radio Elshinta  yang terbesar jumlah pendengarnya di Indonesia.
 4. Mandailing Malaysia juga ingin menegaskan, sebagai latar belakang kontroversi yang tercetus di Indonesia berikutan berita Bernama yang memetik kenyataan YB Dato’ Seri Utama Dr. Rais Yatim, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia pada sidang akhbar selepas program Perhimpunan Anak-Anak Mandailing di Dewan Seri Siantan, Batu Caves, Selangor pada Khamis, 14 Jun 2012, BAHAWA laporan Bernama tersebut adalah tepat dan tiada sebarang kesalahan.
 5. Dan ditegaskan, bahawa  kenyataan YB Menteri tersebut merupakan respons beliau kepada ucapan Presiden Mandailing Malaysia, Ramli Abdul Karim Hasibuan pada program itu, yang meminta pihak kerajaan Malaysia menerusi Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan supaya mengiktiraf kebudayaan Mandailing khususnya Gordang Sambilan (Gendang Sembilan) dan tarian Tor Tor Mandailing setaraf atau setara dengan kebudayaan lain seperti Jawa, Minang, Bugis, Cina, India dan lain-lain di Malaysia.  Ketika itu, saudara Ramli juga menyatakan harapannya suatu masa nanti agar kebudayaan Mandailing terutama Gordang Sambilan dan Tor Tor Mandailing dapat ditonton atau disaksikan oleh rakyat Malaysia dalam acara besar atau program rasmi kerajaan.
 6. Bahawa dua budaya dan seni yang diperjuangkan oleh Mandailing Malaysia, dan masyarakat Mandailing di Malaysia itu adalah Gordang Sambilan Mandailing dan Tor Tor Mandailing milik suku kaum Mandailing yang berleluhur atau asalnya dari Sumatera, bukannya Tor Tor Batak Toba atau Batak Karo serta bukannya Gordang Topap di Angkola. Malah tokoh adat Batak Toba, Bapak Parangin Angin yang digandingkan dengan Presiden Mandailing Malaysia, Ramli Abdul Karim Hasibuan dalam lintas langsung  siaran TV One jam 9.30 – 10.00 malam tadi, MENGAKUI  bahawa terdapat perbezaan yang jelas antara Gordang Sambilan dan Tor Tor Mandailing dengan apa yang dimiliki oleh suku kaum Batak Toba dan Karo.
 7. Sebelum mengutarakan atau mengusulkan secara rasmi permintaan mengangkat martabat kedua-duanya kepada kerajaan pada Khamis lalu, Presiden Mandailing Malaysia, Ramli Abdul Karim Hasibuan pada Disember 2011 telah pun mendapatkan pandangan dan sikap masyarakat dan tokoh adat Mandailing  di Sumatera Utara meliputi Kabupaten Mandailing Natal (Madina), Padang Sidempuan, Padang Lawas Utara (Paluta) dan Pemerintah Kotamadya Medan. Malah beliau dan rombongan juga menemui Bupati-Bupati (Pegawai Daerah) serta Walikota (Datuk Bandar) di daerah-daerah terlibat.
 8. Hasil lawatan itu, suka cita dimaklumkan bahawa secara umumnya pemerintah di daerah-daerah Mandailing menyokong usaha Mandailing Malaysia untuk mengangkat budaya masyarakat itu di Malaysia dan ke peringkat internasional, supaya ia tidak pupus dan tinggal nama atau menjadi sejarah semata-mata. Malah, Bupati-Bupati dan Walikota terlibat atau perwakilan mereka seramai hampir 30 orang dari daerah terlibat, juga hadir untuk menyatakan sekali lagi tanda sokongan mereka pada Mesyuarat Agung (Annual General Meeting)pertama Persatuan Halak Mandailing Malaysia di Dewan Majlis Perbandaran Nilai (MPN), Nilai, Negeri Sembilan pada 28 Januari 2012.
 9. Bahawa Mandailing Malaysia bagi pihak masyarakat Mandailing berwarganegara Malaysia yang sudah eksis atau tinggal di tanah air Malaysia yang tercinta ini sejak 200 tahun lalu, telahpun memperjuangkan Gordang Sambilan dan Tor Tor Mandailing sejak lebih 30 tahun lalu. Dan, kami akan terus memperjuangkan supaya kebudayaan kami ini terus dikembangkan dan diangkat ke tahap yang lebih tinggi setahap dan setara dengan budaya suku kaum lain, dengan satu niat – iaitu semata-mata atas dasar menghargai, mempertahan dan mengembangkan budaya sendiri atau pendeknya mahu melestarikannya supaya ia tidak pupus atau hilang.
 10. Bahawa Mandailing Malaysia ingin merayu rakyat Indonesia, khususnya dari suku kaum Mandailing di Sumatera Utara supaya terus mendukung atau menyokong perjuangan ini. Ia tetap menjadi milik bangsa Mandailing walau di manapun mereka berada di seluruh dunia, dan kami di Malaysia mengakui bahawa kedua-duanya itu berasal-usul dari tanah kelahiran moyang kami di tanah Mandailing, Sumatera Utara. Itu pasti!
 11. Bahawa ditegaskan perjuangan kami ini tidak ubah sepertinya orang Cina di Indonesia yang memperjuangkan budaya mereka dipertunjukkan di hadapan umum. Dan ia berjaya setelah kejatuhan Orde Baru dan timbulnya reformasi serta diperakui atau diiktiraf oleh mantan Presiden Indonesia, Almarhum Gus Dur @ Bapak Abdulrahman Wahid. Adakah dengan perakuan pemerintah Indonesia itu, maka Indonesia telah “klaim” budaya Cina itu, jawabnya sudah pasti tidak. Begitu juga kami masyarakat Mandailing dalam perjuangan ini.
 12. Berhubungan dengan pendaftaran Gordang Sambilan dan Tor Tor Mandailing dalam Akta Warisan Kebangsaan 2005,  yang disebut oleh YB Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Malaysia baru-baru ini, semua pihak termasuk di Indonesia boleh menyemak dan meneliti sendiri kandungan akta tersebut di Iaman web di Internet, bahawa ia secara jelas memperakukan setiap yang didaftar itu, hak pemilikannya adalah kepada pemilik asal. Itu jelas dan terang dan tidak usah dimanipulasi.
 13. Dengan perakuan dan pendaftaran itu, maka pemerintah Malaysia akan berusaha melestarikan keduanya iaitu Gordang Sambilan dan Tor Tor Mandailing dan sudah pasti menyediakan peruntukan kewangan secukupnya untuk mengembangkan dan mengangkatnya ke peringkat nasional setara dengan budaya kaum lain di Malaysia.
 14. Bahawa kami di Mandailing Malaysia berharap keributan yang tercetus di Indonesia ini tidak akan menjejaskan atau mempengaruhi pertimbangan Kerajaan Malaysia dalam usaha mengangkat dan memberi perakuan kepada budaya dan keseniaan masyarakat Mandailing di negara ini.
Akhir sekali, kami bagi pihak Mandailing Malaysia berharap rakyat kedua-dua negara akan terus menjalin hubungan baik, meningkatkan keakraban silaturrahim dan memantapkan ukhuwah bersama umat di kedua-dua negara.
Horas.
Dikeluarkan oleh,
RAMLI ABDUL KARIM HASIBUAN
Presiden Persatuan Halak Mandailing Malaysia

Anwar Nyanyi Lagu Broery Di Sabak BernamJerebu Pulih Bersifat Sementara?

Walaupun jerebu tebal yang melanda minggu lalu menipis setelah kebakaran di Rokan Hilir dipadamkan oleh hujan pada pagi Ahad lalu, ia tidak memadamkan kebakaran hutan yang masih wujud merata-rata di kawasan Riau.  Kualiti udara yang pulih sementara di Semenanjung masih berupaya untuk memburuk semula kerana asap jerebu kini di alih oleh tiupan angin tenggara yang sementara.

Monsun pada waktu ini ecara konsistennya dipengaruhi oleh angin barat daya. Kelihatan dari imej satelit di bawah, asap masih lagi mencemari udara timur Sumatera dan sekembalinya angin kepada posisi tiupan asalnya yakni dari barat daya, maka jerebu akan kembali lagi, kecuali kebakaran tanah ladang dan hutan di Riau dapat dipadamkan.

Untuk rekod, musim kering sedang melanda Sumatera dan pada musim ini, aktiviti membakar luar kawalan dilakukan di ladang-ladang bagi menyuburkan tanah.


Imej dari Jabatan Meteorologi Singapura


Imej kebakaran di Riau

Pembaca Indonesia Puji PDRM Tembak Mati 3 Penjenayah Mereka

Pelik tapi benar. Peningkatan jenayah rompak ke atas pasar mini di Jakarta mendorong rakyat Indonesia memberi ulasan berbeza  berbanding kebiasaannya apabila berita 3 orang penjenayah warga Indonesia ditembak mati di Rawang semalam, sampai ke pengetahuan mereka.

Ini berbeza dengan kejadian 3 perompak Indonesia ditembak di Port Dickson Mac lalu yang menimbulkan rasa kurang senang mereka terhadap tindakan PDRM di mana Migrant Care, NGO yang dibiaya parti pembangkang negara ini menuduh berlaku pencurian organ ke atas perompak yang maut di Port Dickson itu.


3 WNI Tewas Ditembak Polisi Malaysia Saat akan Merampok

Rita Uli Hutapea - detikNews
Rabu, 20/06/2012 09:55 WIB
Kuala Lumpur, - Lagi-lagi berita buruk mengenai WNI di Malaysia. Tiga pria diyakini WNI, tewas dalam baku tembak dengan polisi saat mencoba merampok sebuah rumah milik seorang kontraktor. ( ita / nrl )


pokeriderabout an hour ago
harus ditiru polisi Indonesia tuh..  daripada menuh2in penjara, yang ngasih makan juga pemerintah. penghematan besar . Adalah suatu kemungkinan seorang penjahat bisa bertobat, TAPI ADALAH SUATU KEPASTIAN SEORANG PENJAHAT BERHENTI BERBUAT KRIMINAL DENGAN DIMATIKAN

Indra Lieabout an hour ago
ternyata maling it bukan malay, tapi indo

wahyu_muktiabout an hour ago
ya rampok-2 seperti ini harus dimusnahkan dari muka bumi ini krn membahayakan jiwa warganegara yg baik tak peduli pelakunya WNI yg nembak polisi malaysia, klu di Indonesiapun orang-2 ini juga akan nggarong 

Anti_Corruptabout an hour ago
Apa kita sewa Polisi Malaysia untuk mengamankan Minimarket dan toko emas Jakarta dari para Rampok...

Galaxie Andromedaabout an hour agobagus emang musti mampus rampok brsenjata..tiru dong polisi indon...tembak mati rampok yg bunuh satpam ipb jng kasih ampun...

Pesona Isiabout an hour ago
yang namanya rampok kalo melawan aparat apalagi dengan senjata api...ya harus di dor, emangnya Indon...polisinya cuman taunya gemukin rekening aja...ngaca diri dong skali2, tanya apa yang salah dengan negara ini, jangan langsung salahin orang lain. macam lu ga tau indon aja, untuk biaya jihad aja halal ngerampok toko mas, toko sepatu, toko alat bantu sex dll. para o'oners yang komen bela perampok...gimana kalo lu yang di rampok... 

robinson pa ladoabout an hour ago
hrusx di indonesia sprti itu jga,yg rmpok uang rakyat di tmbak mati jg..

aryannaabout an hour ago
jgn protes kalo yg mati ditembak perampok lebih baik mai dsana drpd plg jd rampok disini polisi bs tiru polisi malaysia, tegas tembak mati rampok maling

syaraf_erorabout 2 hours ago
udah bisanya cuma jadi kuli sama babu, eh, ngrampok lagi. kelakuan rakyatnya menggambarkan kelakuan pimpinan negaranya. indonesia bisa !........ hancur....

impjabout 2 hours ago
bravo untuk Polisi Malaysia...jangan sampai perampok2 itu pulang ke Indonesia dan merampok di tanah tua Indonesia hehehee

Chachink VanhelsHinkabout 2 hours ago
bagus lah hukum esekusi lsng Namanya juga rampok hukumnya ya tembak d tempat,,,,setujah lah

Rudyantoabout 2 hours ago
Nahhhh...kayak gini nehh...ini baru namanya Polisi  ...kapan ya Penjahat Koruptor Made In Indonesia di "DORRRR" kayak gene...yang ada juga "DIALEM ALEM" 

Sam1903about 2 hours ago
Ternyata polisi malaysia lebih tegas menegakkan hukum, tembak mati saja para kriminil tsb daripada ntar balik ke indonesia dan merampok juga di sini.

maling08about 2 hours ago
Kalo memang bener2 perampok,masi bs di maklumi.harap polisi indo jg brani tembak mati para perampok senpi yg kerap terjadi.lbh byk korban tewas drpd perampok yg tewas.

rejktabout 2 hours ago
Lagi2 orang indo merampok di Malaysia. Kenapa ya???
Apapun keadaan belum boleh dibanggakan kerana masih ada Migrant Care dan Irene Fernandez yang hidupnya memburuk-burukkan negara ini yang akan mengambil peluang dari kejadian ini demi kelangsungan tembolok mereka.

Untuk rekod, Mac lalu, Migrant Care menuduh 3 penjenayah yang ditembak mati di Port Dickson semasa cuba merompak, telah dicuri organnya. Hasil siasatan mendapati tuduhan tersebut adalah palsu.

Nasib SAR Berbeza Di Parlimen BN dan Parlimen PR

Diskriminasi terhadap pendidikan Islam amnya Sekolah Agama Rakyat (SAR) khususnya, jelas kelihatan di kawasan yang dimenangi Pakatan Rakyat walaupun kerajaan negeri dikuasai BN. Keberanian Pakatan Rakyat menentang pembinaan Sekolah Agama Rakyat di Taman Desa Aman, Pengkalan Pegoh, Ipoh menunjukkan mereka serius dalam menyekat pengembangan pendidikan Islam di negara ini walaupun mengabui pengundi Pulau Pinang dengan kenaikan elaun guru KAFA dan sebagainya.

Di negeri majoriti Melayu, PAS mempertonjolkan mereka lebih Islam antara mana-mana orang Islam dan di kawasan majoriti Cina, PAS akan meampakkan diri mereka lebih Cina dari mana-mana orang Cina.

Nilaikan melalui gambar di bawah :

Sekolah Agama Rakyat Taman Perpaduan yang terletak dalam parlimen BN.

Sekolah Agama Rakyat Taman Desa Aman yang terletak di dalam parlimen PR. Mana sekolahnya? Belum buat kerana ditentang oleh PAS atas desakan DAP dan PKR. Kelihatan penduduk memprotes tindakan PR bermati-matian menentang pembangunan sekolah tersebut.

Untuk Rekod, Lee Boon Chye, Ahli Parlimen Gopeng yang membantah pembinaan SAR Taman Desa Aman ini adalah antara individu PKR yang menyokong sebuah kumpulan penyokong kemurtadan yang berpusat di Singapura di dalam Facebook.

Demi Cium Tumit DAP, PAS Bantah Bina Sekolah Agama Rakyat


Pas, PKR bantah bina SAR

IPOH 19 Jun - Memalukan! Pas yang kononnya memperjuangkan Islam sanggup bersekongkol dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR) membantah pembinaan Sekolah Agama Rakyat (SAR) Taman Pegoh Aman di atas tapak sebuah padang awam di sini.

Alasan mereka adalah mahu mempertahankan padang itu untuk kegunaan penduduk.

Namun yang menghairankan, sebahagian besar penduduk taman tersebut tidak pula membantah projek berkenaan kecuali sebilangan kecil penduduk bukan Islam yang tinggal di hadapan padang berkenaan yang dipercayai telah dihasut oleh pihak tertentu.

Pas dan PKR bukan sahaja membuat demonstrasi mendesak bangunan yang dalam pembinaan itu dirobohkan pada 29 Mei lalu, malah turut mengganggu majlis dialog yang diadakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Rapat, Datuk Hamidah Osman (gambar) bagi memberikan penjelasan kepada penduduk Sabtu lalu.

KHAMIS, MEI 31, 2012 
Ahli Parlimen Gopeng Halang Pembinaan Sekolah Agama Rakyat
Tindakan Ahli Parlimen Gopeng, Lee Boon Chye yang sengaja mencetuskan huru hara di Taman Desa Aman diselar oleh penduduk kawasan itu. 
Petang semalam, Boon Chye telah membawa beberapa orang luar yang dipercayai bukan penduduk Taman Desa Aman bagi mengadakan demonstrasi bantahan ke atas pembinaan sebuah Sekolah Agama Rakyat (SAR) berhampiran taman permainan. 
Berang dengan tindakan pemimpin Pakatan Rakyat itu, hampir 50 penduduk kawasan perumahan berkenaan tampil membuat bantahan selain mempertahankan pembinaan sekolah tersebut. 
Ketua Masyarakat Taman Desa Aman, Mohd Nawawi Che Eik, memberitahu demonstrasi tersebut diadakan bagi membantah tindakan Boon Chye yang dianggap menceroboh tapak SAR dan seterusnya mengganggu pembinaan sekolah tersebut. 
“Kenyataan Boon Chye petang semalam hanyalah satu pembohongan apabila dia mengatakan tapak ini belum diluluskan lagi. 
Baca selebihnya di : PERAK TODAY