Tuesday, March 15, 2011

Kaum Chetty Mahu Jadi Bumiputra

Kaum Chetty, sub-etnik Tamil yang telah tiba di negara ini sejak 500 tahun lalu, dan berlainan sekali dengan etnik Tamil yang masuk 400 tahun kemudian, hari ini mahu memohon status Bumiputra dengan serius.

Teman sokong. Teman sokong proses pembumiputraan berperingkat. Cuma, untuk kaum Chetti, maaflah, teman reject. Kaum Chetty mungkin layak diberi status bumiputra sebelum segala-galanya musnah seperti hari ini.

Hari ini, oleh kerana pengaruh Tamil, mereka telah kembali mengasingkan diri mengikut etnik - perlu diingatkan bahawa Tanah Melayu adalah kawasan 'paksaan asimilasi' sebelum kedatangan British - maka mereka tidak lagi mengamalkan budaya Melayu dan bahasa Melayu di rumah.

Bagi teman, mana-mana kaum luar yang meninggalkan sub-benua mereka untuk menjadi warga negara Malaysia hari ini, meninggalkan bahasa dan budaya benua asal mereka atau mencampurkan unsur setempat dalam kebudayaan mereka dengan berinteraksi dan berasimilasi penggunaan budaya dan bahasa dengan orang Melayu, layak untuk menjadi Bumiputra.

Kaum Chetty perlu berusaha lebih lagi ke arah itu kerana hari ini mereka semakin menjauhi identiti Chetty zaman Melaka yang memang mengikut ciri-ciri mereka pada waktu itu, layak menjadi sebahagian Bumiputra.

Tuesday March 15, 2011

Chitty seek bumi status

By R.S.N. MURALI
newsdesk@thestar.com.my

MALACCA: Close to 1,500 families from the Chitty community here are hopeful that they will be given bumiputra status just like the Portuguese.

Malacca Chitty Association secretary K. Nadarajan Raja feels the community should be recognised in view of its historical roots in the state.

“The Chitty came here during the reign of founder Parameswara, long before the Europeans.

“We are appealing for bumi status as a way to preserve our identity as a community which existed here since ancient times.

Peta Tsunami Malaysia


Jangan mempersenda kejadian tsunami di Jepun. Ini kerana Malaysia masih mempunyai peluang untuk dihempas tsunami sekiranya berlaku gempa bumi lebih 6.0 pada skala Richter pada titik-titik di atas di dalam empat zon gempa yang memberi ancaman tsunami kepada negara ini.

Walaupun Pantai Timur Semenanjung selalu dihempas badai akibat tiupan monsun, tetapi kawasan ini dan pantai Sarawak mempunyai luatan cetek mengunjur hingga beratus-ratus kilometer ke tengah lautan. Secara relatifnya, kawasan ini dikira 'lindungan tsunami.

Tetapi untuk kawasan lain termasuk persisiran Pantai Barat Semenanjung, kejadian tsunami boleh berlaku jika gempa kuat berlaku di Laut Andaman.

Pulau Langkawi dan Pulau Pinang juga mendapat bentuk muka bumi dari kejadian tsunami besar beribu-ribu tahun lalu.

Perlu diketahui bahawa gempa bumi pada kedalaman minimum kerap berlaku di Laut Andaman dan Laut China Selatan.

Maka, Pantai Barat Semenanjung dan Pantai Barat Sabah merupakan kawasan yang paling terdedah kepada kejadian tsunami.

Pemantauan masa ke semasa boleh didapati di IRIS