Tuesday, March 11, 2014

Gambar 2 lelaki Iran dipertikai #PrayForMH370 #DoakanMH370

Dalam mengeluarkan maklumat untuk insiden besar seperti ini, pihak berkuasa seharusnya berhati-hati. Terbaru, gambar dua warga Iran yang disebarkan oleh pihak berkuasa Malaysia dipertikaikan.

Ini kerana dua lelaki Iran tersebut mempunyai gambar bahagian kaki yang sama. Adoyai. 

Ini adalah insiden misteri melibatkan banyak nyawa paling serius pernah ditangani oleh Malaysia. Segalanya perlulah disebarkan dengan berhati-hati dan tidak mengundang spekulasi.

Hal seperti ini tidak bagus kerana ia melibatkan sebaran ke seluruh dunia yang menanti jawapan kepada tanda tanya bagaimanakan pesawat moden boleh hilang di zaman moden ini.KP DCA dan 'Balotelli' merupakan kenyataan memalukan #PrayForMH370 #DoakanMH370

Masyarakat antarabangsa di media sosial membidas kenyataan Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam, Datuk Azharuddin Abdul Rahman, semalam apabila membuat perumpamaan melibatkan penyerang AC Milan, Balotelli, apabila ditanya bagaimanakah rupa penumpang yang menggunakan passport curi tersebut jika ia bukannya berwajah Asia.

Barang harus diingat, ketika saat genting seperti ini, perumpamaan berbunyi lawak jenaka juga mungkin ditafsir sebagai serius. 

Kenyataan perumpamaan bernada gurau tidak diperlukan dan ketika merata dunia memerhatikan beliau, tidak wajarnya mengeluarkan kenyataan yang membuatkan ribuan juta penduga membayangkan apa yang cuba disampaikan olehnya ialah 'seorang berkulit hitam' yang akhirnya disebarkan gambar mereka yang merupakan lelaki keturunan Parsi, bukan Afrika.

Ini menambah persoalan bolak balik yang dimainkan oleh media asing. Mereka tidak faham sewajibnya dengan kenyataan tersebut.

Perlu diingat juga,  ia merupakan krisis yang menarik perhatian dunia. Ini bukan sidang akhbar dalam negara yang para wartawan tahu apa yang dikatakan lawak dan apa yang dikatakan serius.

Nampaknya, KP DCA perlulah memperbetulkan kaedahnya menjawab soalan wartawan atau dengan lebih baik, tidak perlulah lagi mengeluarkan kenyataan dalam sidang akhbar. Mungkin jika ada staffnya yang layak, maka gantikanlah.Mario Balotelli
Ini wajah dua lelaki Iran yang menggunakan pasport curi menaiki penerbangan MH370 yang hilang #PrayForMH307 #DoakanMH307

Berikut adalah wajah dua lelaki yang menggunakan pasport curi yang dibeli di Thailand untuk menaiki pesawat malam MH370 tujuan Beijing yang hilang di ruang udara Malaysia-Vietnam. Mereka adalah pencari suaka berbangsa Parsi asal Iran.

Lelaki Iran berusia 19 tahun ini dikatakan bukan pengganas kerana ibunya senang menanti ketibaannya.


Jejak dua lelaki ini tidak menampakkan mereka adalah pengganas kerana mereka telah membeli tiket dari Beijing ke Amsterdam.

Dua identiti meragukan adalah warga Iran. #PrayForMH370 #DoakanMH370

Dua identiti yang menggunakan pasport curi untuk menaiki penerbangan MH370 ke Beijing yang hilang di udara didapati merupakan warganegara Iran.

Mereka didapati bertujuan untuk ke Denmark dan Frankfurt untuk memulakan kehidupan baru.

Jika dua individu ini adalah pengganas, tidak mungkin mereka menjadikan Beijing sebagai transit untuk ke Eropah memandangkan sebab mereka menaiki penerbangan ini adalah untuk mendapatkan harga tiket paling murah untuk ke Eropah.The man told BBC Persia that one of the Iranians was heading for Frankfurt, Germany, where his mother lives, while the other wanted to travel to Denmark.
BBC Persia's UN correspondent Bahman Kalbasi told The Telegraph that the two Iranians were "looking for a place to settle".
The revelation comes after it emerged a mystery Iranian called 'Mr Ali' bought tickets for the pair.
The US FBI are now trying to track him down. - Mirror
----------------------------------

The two passengers travelling on stolen passports on missing Malaysia Airlines flight MH370 are reportedly Iranian nationals.
An Iranian friend of one of the men told BBC Persia he hosted the pair in Kuala Lumpur after they arrived from Tehran in the days preceding their flight to Beijing.
The source, who claimed he knew one of the men from his school days in Iran, said the duo had bought the fake passports because they wanted to migrate to Europe.
They were travelling on passports belonging to Christian Kozel, an 30-year-old Austrian, and Luigi Maraldi, a 37-year-old Italian.
They had bought the passports in Kuala Lumpur as well as tickets to Amsterdam, via Beijing. - Mirror
----------------------------------

Sementara itu, laporan Daily Mirror juga menyebut bahawa kira-kira 20 juta orang terbang keluar masuk ke Britain setiap tahun tanpa pasport mereka disemak dengan Interpol kesahihan pemilik dokumen tersebut.

#PrayForMH307 #DoakanMH307 : Imej satelit waktu malam Telukan Siam dan Laut China Selatan. Jika meletup, mana saksinya?

Mengapa kehilangan pesawat penerbangan MH370 pada tengah malam 8 Mac 2014 itu dikatakan misteri? Lihatlah imej satelit di Teluk Siam dan Laut China Selatan ini. seberapa banyak aktiviti manusia terdapat di kawasan ini, anda sendiri dapat lihat.

Dari pelantar minyak hingga ke kapal-kapal nelayan, semuanya melakukan aktiviti sepanjang masa.

Mengapa tiada yang melaporkan sebarang kejadian andai benar pesawat meletup di udara? Gunung Slamet mula bergegar

Gunung Slamet, Jawa Tengah pula diramalkan meletus. Ketua Badan Geologi, Surono dalam keterangannya menyebut Gunung Slamet dinaikkan dari status Normal kepada Waspada pada jam 10:00 malam tadi waktu Malaysia.

Kemuncak berketinggian 3,428 meter ini mula meningkatkan aktiviti gempa vulkanik mulai malam tadi.

Gunung Slamet (3.428 meter dpl.) adalah gunung berapi yang terdapat di Pulau Jawa. Gunung ini berada di perbatasan Kabupaten BrebesBanyumas,PurbalinggaKabupaten Tegal, dan Kabupaten Pemalang, Provinsi Jawa Tengah, dan merupakan yang tertinggi di Jawa Tengah serta kedua tertinggi di Pulau Jawa. Kawah IV merupakan kawah terakhir yang masih aktif sampai sekarang, dan terakhir aktif hingga pada level SIAGA medio pertengahan 2009.
Gunung Slamet cukup populer sebagai sasaran pendakian meskipun medannya dikenal sulit. Di kaki gunung ini terletak kawasan wisata Baturraden yang menjadi andalan Kabupaten Banyumas karena hanya berjarak sekitar 15 km dariPurwokerto.
Jakarta - Aktivitas gempa di Gunung Slamet terus meningkat. Karenanya status gunung itu pun naik. Gunung Slamet kini di level waspada.

"Sejak tanggal 10 Maret 2014 pukul 21.00 WIB status aktivitas G. Slamet dinaikkan dari level Normal (level 1) menjadi Waspada (level 2)," kata Kepala Badan Geologi Surono dalam keterangannya, Senin (10/3/2014).

Menurut Surono, peningkatan kegempaan di Gunung Slamet berimbas pada sejumlah wilayah meliputi 5 kabupaten di Jawa Tengah yakni Pemalang, Banyumas, Brebes, Tegal, dan Purbalingga.

"Agar masyarakat atau wisatawan tidak beraktivitas dalam radius 2 km dari kawah G. Slamet," terang pria yang akrab disapa Mbah Rono ini. DETIKNEWS