Saturday, August 19, 2017

Datang dari China 1962, nenek 80 tahun gembira dapat kerakyatan Malaysia


Kegembiraan seorang nenek dari China yang datang 55 tahun lalu ke Pulau Pinang tatkala mendapat kerakyatan Malaysia jelas kelihatan.

Jika dia madih tidak mampu bercakap Melayu pun, berikan sahaja atas dasar ihsan. Lagi pun dia tidak mungkin bertanding pilihanraya dan dihantar ke Parlimen.

Melihat kepada lokasi Tanah Melayu, yang menyaksikan penghijrahan orang dari China dan menetap di sini sejak 600 tahun lalu, adalah tidak menjadi sesuatu yang diluar norma bagi kita untuk terus menerima rakyat-rakyat baru tetutamanya yang menyumbang kepada cukai dan ekonomi.

Namun haruslah kriteria-kriteria utama tidak dikompromi seperti keupayaan bertutur asas bahasa Melayu serta mampu membaca rukunegara serta menyanyikan lagu kebangsaan.

Malah bukan Melayu yang telah mengadaptasi budaya Melayu haruslah diberi status Bumiputra.

Tetapi jika jenis DAP yang bahasa Melayu macam orang hanyut, malah boleh dihantar ke parlimen, masih menganggap tidak penting untuk 'menjadi Melayu' di Tanah Melayu, dan hari ini dicium kakinya oleh seorang sosok yang dahulunya disebut ultra-Melayu, apa juga pakatan yang wujud bersamanya, harus ditolak sama sekali.

Mahathir dipaut skandal wang kertas RM500 dan RM1000 pula


PETALING JAYA: Pengerusi Pakatan Harapan Tun Dr Mahathir didakwa memiliki wang tunai bernilai RM83 bilion di Taiwan.
Perkara ini didedahkan oleh individu, Abdul Hameed Gula Maiden yang mendakwa dirinya sebagai bekas pegawai khas tidak rasmi ketika Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri.
Abdul Hameed mendakwa jumlah wang tersebut diseludup ahli politik veteran tersebut sekitar tahun 1982 hingga 1995.
“Saya ada maklumat wang RM500 dan RM1,000 masih disimpan di Taiwan. Kami ada senarai nombor siri wang berjumlah RM83 bilion itu.
“Masa Tun M berkhidmat di Kementerian Kewangan terdapat tiga individu lain yang mengetahui perkara ini.
“Wang-wang itu dicetak di London dan dihantar ke Taiwan dan dipegang oleh CKS Foundation secara berperingkat antara tahun 1982 dan 1995. Wang itu masih ada di sana,” dakwanya dalam sidang media, di sini pada Khamis.
Menerusi dokumen yang didedahkan kepada media di sini hari ini, sejumlah 35,980,800 keping wang kertas RM500 dan 65,417,100 keping wang kertas RM1,000 masih disimpan di Taiwan.
“Dulu kalau kita keluarkan ‘dosa-dosa’ Tun Dr Mahathir, kita akan ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).
Abdul Hameed turut mendakwa maklumat yang dikongsikan kepada media sebelum ini berhubung perkara tersebut hanya merangkumi 10 peratus daripada keseluruhan maklumat yang dimilikinya.
“Ini baru 10 peratus, ada lagi 90 peratus ‘dosa-dosa’ Mahathir yang akan saya bongkarkan tidak lama lagi terutamanya isu Memali,” tambahnya.
Sidang media itu dihadiri oleh beberapa orang wakil media dari beberapa portal berita dan akhbar di pejabat Presiden Pertubuhan Minda Sosial Prihatin (PMSP), Rajesh Rao.
Astro AWANI cuba mendapatkan reaksi Tun Mahathir berhubung dakwaan ini tetapi masih belum mendapat sebarang reaksi daripada pihaknya.
Amat sedih apabila sesuatu yang seharusnya menjadi 'gratuiti ketidakpedulian masyarakat' yang sekiranya benar, adalah jekpot kepadanya sekiranya dia diam.

Mahathir, akibat dasar belitnya yang hari ini memeluk DAP, yang dimomokkan bertahun-tahun supaya orang Melayu menjauhi DAP.

DAP mungkin ada bantuan guaman untuk Mahathir memandangkan mereka menyimpan beratus peguam handal-handal.

Ini kerana tuduhan menyimpan not tersebut serius kerana wang tersebut masih mempunyai nilai jika pembatalan nilai dahulu dikaji semula.

Ini kerana cetakan wang dibuat berdasarkan sandaran pada simpanan pada masa tersebut.

Malah nilainya lebih besar dari yang tertulis akibat inflasi yang diambilkira.

Buat masa ini, macai pembangkang membela persepsi mereka dengan menyebut tidak mungkin Mahathir mempunyai wang tersebut kerana beliau sendiri yang membatalkan.

Itulah zombie.