Friday, June 13, 2008

Dunia Menanti Anarki?

Hari ini, dunia mengalami keadaan inflasi mendadak. Puncanya ialah kenaikan harga minyak mentah yang pada hari ini, mencatat rekod USD135 setong. Kesannya, harga bahan api petrol di Malaysia hari ini mencapai RM 2.70 seliter. Itupun telah menjadi isu besar keluh kesah segenap umat rakyat Malaysia.

Berbeza dengan 8 tahun lalu, harga petrol di Malaysia adalah pada kadar RM1.10 seliter pada ketika minyak mentah dunia berada pada paras USD30 setong. Jika nisbah RM1.10 berbanding USD30 digunapakai hari ini, harga petrol di Malaysia hari ini sepatutnya berada pada paras RM4.95 seliter. Dan sekiranya nisbah RM2.70 berbanding USD135 diambil kira, harga petrol 8 tahun lalu sepatutnya pada kadar RM0.60 seliter.

Ini bermakna, walaupun pada kadar RM1.10 seliter 8 tahun lalu, subsidi kerajaan ke atas bahan api petrol tidaklah sebesar hari ini. Hari ini kerajaan menanggung margin subsidi hampir sekali ganda berbanding 8 tahun lalu.

Namun, telah tertanam di benak rakyat Malaysia bahawa, kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia sebenarnya banyak menguntungkan Malaysia berdasarkan tanggapan bahawa, Malaysia dikayakan oleh perniagaan minyak antarabangsa yang diusahakan oleh Petronas, sebuah syarikat milik kerajaan.

Kenaikan harga minyak, dan kenaikan harga makanan asas yakni beras dan gandum sebenarnya merupakan satu langkah untuk menekan penduduk dunia oleh pihak-pihak yang percaya bahawa mereka telah mampu untuk menguasai umat manusia. Mereka telah lama mendapat ilham bahawa minyak mampu untuk menjadi kunci kepada inflasi dunia. Dengan inflasi, keadaan dunia tidak lagi tenteram dan anarki akan berleluasa. Dengan berleluasanya anarki, campurtangan kuasa besar adalah satu langkah yang dapat dibayangkan. Lebih subur anarki tersebut, lebih pantas inflasi meningkat. Ianya bergerak selari.

Lihat saja Zimbabwe yang inflasinya telah melepasi 1000% sehinggakan segulung tisu tandas kini berharga Z$145,750. Ianya berlaku apabila panik terhadap kelesuan ekonomi menjadi-jadi lalu menimbulkan kacau bilau sehingga Presiden Mugabe pada ketika itu hilang halatuju dan wang dicetak tanpa kawalan lagi. Dalam tempoh 8 tahun, harga barangan menjadi beribu-ribu kaliganda.

Itu adalah inflasi yang tertumpu pada satu negara. Hari ini, kenaikan harga minyak telah menjadi pemula kepada perjalanan untuk meruntuhkan negara-negara dunia dengan inflasi global yang seterusnya akan mencetuskan kacau bilau di merata-rata.

Fikirkanlah, dengan kuasa mengesan kewujudan minyak di dasar bumi yang ada pada mereka, mereka memomokkan bahawa dunia akan kehabisan minyak. Namun minyak terus dipam keluar dari kerak bumi tanpa ada bukti kekeringan telaga minyak secara mendadak di sana sini. Ekoran itu, mereka mengadakan perang di zon-zon pengeluar minyak sehinggalah berlaku keruncingan yang kononnya mengakibatkan harga minyak naik.

Patutkah mereka menyatakan bahawa harga minyak akan terus meningkat kerana dunia akan kehabisan minyak sedangkan mereka masih menyimpan benua Antartika yang pernah disebut sebagai Timur Tengah pada masa depan? Buat masa ini, mereka giat mengepam keluar minyak dari negara-negara Islam dengan harapan agar simpanan minyak di dalam bumi negara Islam akan pantas kehabisan, lalu negara-negara Islam akan jatuh tersungkur melukut di tepi gantang.

Patutkah mereka menaikkan harga minyak sehingga lebih 400% hanya dalam tempoh 8 tahun dengan alasan telah berlaku kacau bilau di Iraq dan Afghanistan yang jelas merekalah yang memulakan onar yang menjadi punca segalanya? Ini dilakukan bukan tanpa sebab. Sebab yang nyata ialah apa yang kita dapat rasakan hari ini.

Walaupun kita masih beruntung kerana kerajaan mampu memberi subsidi walaupun tidak seberapa, kita sendiri tidak dapat meramalkan apa yang akan berlaku pada masa depan. Inflasi yang mendesak kehidupan manusia selama beberapa tahun sebelum ini pun telah meningkatkan kes jenayah ragut, rompak, curi dan samun. Bagaimana pula selepas ini?

Ditakuti nanti, negara ini akan melahirkan lebih banyak penjenayah, perompak, penyamun dan peragut yang berbuat jenayah kerana survival untuk terus hidup. Mengambil hak orang lain semata-mata untuk mengisi tembolok anak bini yang tidak berdosa dan kelaparan dan mencetuskan huru hara semata-mata disebabkan tekanan hidup.

Stress akan berleluasa, masalah mental akan menjadi-jadi dan bunuh diri akan meningkat, semuanya hanya disebabkan kapitalis pemegang kuasa penentu harga minyak yang sememangnya mahukan keadaan menjadi huru hara atas niat mereka yang tidak lagi tersembunyi.

Semoga semua rakyat Malaysia dapat berfikir secara rasional, mengambil iktibar, memuhasabah diri dan mendekatkan diri pada aktiviti kerohanian bagi membunuh sifat memberontak, memaki hamun dan mencela takdir yang ditetapkan ke atas mereka yang pada akhirnya akan membunuh diri mereka sendiri.