Monday, September 30, 2013

Minyak Dan Rokok Naik Lagi !

Penderita Penyakit Pembangkang Pekak Badak Malaya atau Malayan Oppopotamusirosis adakalanya mencipta khabar angin bagi menyebarkan lagi penyakit tersebut kepada orang lain.

Seperti contoh polemik kenaikan harga minyak dua tiga hari lalu.

Polemik tersebut dibuat bagi mengekang sebarang usaha menaikkan lagi harga minyak. Tetapi takkanlah harga minyak akan dinaikkan ketika trend harga minyak dunia dalam tempoh sebulan ini adalah menurun.Tetapi kita juga tahu bahawa kos subsidi yang meningkat sejak harga minyak dunia melepasi USD 100 setong tiga tahun lalu masih memberi kesan.

Apatah lagi tangan pensabotaj negara pada tahun 1997, sekali lagi gagal merampas negara ini melalui politik pada PRU12 baru lepas, lalu mendedahkan kembali negara ini kepada aktiviti pensabotaj yang terpaksa disokong penderita penyakit Malayan Oppopotamurosis  di negara ini.

Seharusnya akhbar-akhbar utama menyiarkan graf harga minyak dunia secara harian di muka depan akhbar masing-masing. Ini mungkin membantu penderita pesakit ini sedikit sebanyak pulih dari sudut tertentu.

Ini kerana minyak diakui sangat penting. Ia bukanlah seperti rokok. Tidak ada minyak jenama tiruan yang boleh dijadikan alternatif. Ia bahkan melahirkan pemikir seperti status di bawah yang ditemui di media sosial.

Saranan Ketua Dewan Ulamak Pas agar hubungan dengan PKR dan DAP dikaji semula disokong ahli Pas.


(NST) - Saranan supaya Pas mengkaji semula kerjasama dalam pembangkang bersama Pakatan Rakyat terus mendapat momentum walaupun dicemuh oleh Timbalan Presiden parti itu Mohammad Sabu.

Ahli Pas Cawangan Permatang Binjal Mahzan Zahid mempertahankan Ketua Dewan Ulamak Pas Datuk Harun Taib yang menyeru agar dibuat penilaian semula kerjasama Pas dalam Pakatan berikutan kemerosotan sokongan untuk parti itu dalam pilihan raya umum lepas.

"Saya tidak bersetuju dengan pendapat bahawa saranan (bagi Pas untuk mengkaji semula hubungan dengan DAP dan PKR ) adalah idea yang kurang baik.

" Harun adalah seorang pemimpin yang berwawasan dan dihormati oleh ramai orang dalam parti".


" Saranan yang dibuat oleh Harun Taib adalah ikhlas.Apa yang dia mahu lakukan adalah supaya Pas mendapatkan lebih banyak sokongan daripada sekutu dan musuh ," kata beliau semalam.

Mohammad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu,gagal untuk mengekalkan  pengaruh beliau selepas beliau hilang kerusi Parlimen Pendang dalam Pilihan Raya Umum ke-13,memberitahu sebuah portal berita baru-baru ini bahawa saranan untuk Pas mengkaji semula kerjasama dalam pembangkang sebagai " Satu tindakan Kurang Bijak "(bukan tindakan yang bijak ).

Mahzan mendakwa terdapat "sedikit ketegangan" antara Pas dan sekutu pembangkang di beberapa negeri dan semua ini harus dihentikan.

" Sudah tiba masanya Pas (pemimpin ) untuk mengkaji idea ini untuk survival politik parti itu ."

Keretakan  dalam pakatan pembangkang mula kelihatan selepas saranan Harun Taib dua minggu lalu.

Beliau berkata,prinsip Pas telah dikompromi demi menjaga hati rakan kongsi dalam Pakatan menyebabkan prestasi buruk Pas dalam PRU lalu.

Akhir akhir ini ramai ahli-ahli parti di peringkat cawangan telah menyatakan sokongan terbuka untuk Harun.

Ringgit Jatuh Atau Dolar Mengukuh?
Mereka memarahi ahli politik atas sebab apa? Menyuruh ahli politik mengambil 'kebijakan' supaya mengawal mereka berbelanja ke luar negara secara mandatori dan melakukan kerahan tenaga ke atas rakyatnya bagi mengharamkan tenaga kerja asing?

Status FB di atas dikutip secara rawak dan ia bermaksud menunjukkan seteruk mana minda yang dijangkiti penyakit jenis Malayan Oppopotamusirosis

Penyakit  ini juga disebut Penyakit Badak Pembangkang jenis Malaya. Gurau je.

Ahli ekonomi Malaysia terbilang ANTARA PALING BIJAK DI DUNIA kerana menguruskan negara yang mempunyai aliran keluar matawang berjumlah berbillion ringgit sebulan kesan penggantungan kepada tenaga kerja asing dan kesan lemak rakyat bersubsidinya yang tidak rasa bersalah berbelanja ke luar negara dengan gah menggunakan wang yang asalnya diperolehi dalam bentuk ringgit - NAMUN SEHINGGA KINI MASIH BERJAYA MENSTABILKAN RINGGIT.

Kalau tak faham, baca la lagi dan lagi. Ramai pelancong Scandinavia sependapat dalam soal tanggungjawab untuk tidak merosakkan enjin ekonomi negara sendiri dengan mengurangkan perbelanjaan ketika melancong. Justeru mungkin itu dijadikan alasan mengapa ramai mereka memilih backpacking.

Tetapi orang kita megah jika berjaya membawa RM10,000 ke Bandung. Itu sekadar contohlah. 

Soalnya kita perlu lihatlah juga tanggungjawab kita sebenarnya di mana dan pada apa. 

RINGGIT JATUH APABILA IA JATUH BERBANDING SEMUA MATAWANG SERANTAU. JIKA HANYA DOLLAR YANG NAIK MAKA BUKAN KEJATUHAN RINGGIT NAMA DIA. ITU PENGUKUHAN DOLLAR. 

Penderita Malayan Oppopotamusirosis inilah yang akan tetap tuduh kerajaan bersalah dalam isu ini.

Mengapa salah sendiri kerap dibias ke kerajaan? Adakah itu cara yang dianjur Islam berkait apa yang mereka patut pertanggungjawabkan kelak ketika dosa pahala dihitung, duit yang didapati itu dari mana dan dibelanjakan untuk apa? Adakah entiti kerajaan itu menjawab penafian?


Lagi Ketempangan DAP Dipertunjukkan. @Jeniceleeyh

Jenice Lee Dipecat Tapi Boleh Mengundi? Apa Status Pemilihan Semula CEC DAP? @Jeniceleeyh


Sebastian Phiu: Soalan sinang wa mau tanya. Lu sulah kina pecat. Lu bukan ahli ma. Jadi lu undi guna keahlian mana? Apa celita? ROS apa komen? Apa status pemilihan semula ini CEC DAP? Ini wayang apa lagi ma lu olang bikin. Jangan buang olang punya masa. Cuba kasi explain sikit.


Bacaan Lanjut:  Sebastian Phiu


DAP parti rasis dinasti anak beranak. Hanya yang TEBAL PERKAUMAN TERTENTU sahaja menyokong mereka. Melayu kayu menyokong mereka sayugia dijadikan sebagai alatan yang dipertukangkan untuk menjadi perkakas. 

Ini kerana majoriti yang cukup besar ahli DAP yang cenderung kepada sebuah kaum, sepertinya minda mereka telah di corrupt dan di reformat untuk menjadi RACIST, agar mereka terlupakan akan fakta kuku besi penuh penipuan parti tersebut.

Apa akan jadi jika MCA dikuasai parti anak beranak? Tentu mereka meroyan. Hanya kerana BN ditunjangi UMNO. Mengapa DAP boleh? KERANA MEREKALAH BAPAK KEPADA RACISM.

Mahukah anda bersama mereka? Siapa yang RACIST?