Thursday, March 07, 2013

Selepas MILF, MNLF Pula Kutuk Pencerobohan - Misuari Bukan Pemimpin MNLF


Akhirnya kekaburan telah diterangkan. Pengerusi MNLF, Muslimin Sema menafikan Misuari sebagai pemimpin MNLF. Misuari hanya anggota biasa. MNLF menafikan sumber-sumber yang menyatakan pembabitan mereka dalam pencerobohan di Sabah. Nampaknya Misuari kini hanyalah serpihan pengganas.  Si gila kuasa yang masih mengharap menjadi pemimpin. Si gila kuasa yang berkawan dengan si gila kuasa juga. 

Tanya sama Anwar, 
Apa sebab goyang,
Nanti jawab Anwar,
Undi nak hilang...


MNLF Kutuk Keganasan "Pengganas Kiram" Di Sabah

Oleh Mohd Haikal Mohd Isa

JOHOR BAHARU, 7 Mac (Bernama) -- Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) mengutuk keras keganasan yang dilakukan pengganas Sulu di Lahad Datu dan Semporna di Sabah, kata pengerusinya Muslimin Sema Khamis.

Muslimin, yang dilantik sebagai pengerusi badan pembuat keputusan tertinggi pertubuhan itu, Jawatankuasa Pusat MNLF, pada 2008, berkata Nur Misuari hanya seorang anggota biasa jawatankuasa itu dan tidak mempunyai pengaruh dalam MNLF.

MNLF, katanya, menganggap rakyat Sabah dan Malaysia sebagai saudara mereka.

"Kami (MNLF) tidak menyokong apa yang sedang berlaku di Sabah (pencerobohan dan tindakan pengganas). Kami menolaknya. Kejadian di Sabah dicetuskan untuk memecahbelahkan sesama kita.

"Ia juga dilakukan untuk memutuskan ikatan antara Sabah dan selatan Filipina dan antara Malaysia dan Filipina. Mereka ingin memusnahkan ikatan itu (antara rakyat)," katanya dalam temu bual ekslusif dengan Bernama melalui telefon dari Manila.

Dua hari lepas, Malaysia menggunakan jet pejuang, tentera darat dan kenderaan pengangkut tentera berperisai untuk menggempur penceroboh bersenjata yang bersembunyi di Kampung Tanduo, Lahad Datu.

Operasi yang menggabungkan pasukan polis dan tentera dikenali sebagai "Op Daulat" itu berterusan hingga kini.

Pertempuran antara pasukan keselamatan Malaysia dan pengganas di Lahad Datu dan Semporna meragut nyawa lapan anggota polis dan sekurang-kurangnya 52 pengganas.

Diminta mengulas tentang kenyataan Misuari baru-baru ini bahawa MNLF bersedia menghantar pejuang bersenjatanya ke Sabah untuk membantu pengganas Sulu, Muslimin berkata beliau kecewa dengan kenyataan bekas pemimpin MNLF itu.

"Beliau tidak sepatutnya membuat kenyataan yang tidak bertanggungjawab itu. Saya sedih kerana tidak dapat menyekatnya daripada membuat kenyataan itu. Sabah dan Malaysia bukan musuh kami," katanya.

Ditanya sama ada terdapat anggota MNLF yang terlibat dalam kejadian di Sabah, Muslimin berkata jawatankuasa pusat barisan itu telah menjalankan penyiasatan tentang perkara berkenaan.

"Bagaimanapun, siasatan yang dibuat anggota jawatankuasa pusat di Tawi-Tawi dan Sulu mendapati tidak ada anggota MNLF yang terlibat dalam pencerobohan di Sabah. Kami tidak terlibat dalam apa jua bentuk keganasan," katanya.

Beliau berkata sekiranya terdapat anggota MNLF yang terlibat dengan keganasan di Sabah, mereka melakukannya secara peribadi dan tidak pernah mendapat restu daripada kepimpinan barisan itu.

"Sekiranya mereka terlibat, ia dibuat atas dasar individu kerana MNLF tidak pernah merestuinya," kata beliau sambil menegaskan bahawa kebanyakan orang Filipina yang tinggal di Sabah menjalani kehidupan secara baik dan aman.

Khalid Samad Pula Minta KecamanBelum habis soal Tian Chua, Khalid Gereja pula menuduh kejadian tersebut merupakan konspirasi kotor BN  dalam akhbar Dajjal bertopeng Islam,Harakah.
.
Dengan sikap Anwar yang enggan menempelak Misuari atas sokongannya ke atas pencerobohan tersebut, dengan hubungan Anwar dan Misuari , Anwar dan Estrada juga Anwar dan Tanya Sama Najib, Khalid Gereja cuma meminta rakyat negara ini meludah mukanya.

Malang dan bodohlah orang-orang Shah Alam yang mengundi seorang yang bercakap mengikut perut sendiri ini.

Sekurang-kurangnya Op Daulat diarahkan atas suara-suara majoriti Rakyat Malaysia.


Nur Misuari Mula Tuntut Sarawak


Crazy Anwar's crazy friend, Nur Misuari wants SarawakKawan-kawan Anwar Ibrahim, Nur Misuari dan Sultan Karam III dah gila ke apa? 

KUCHING: The founder of Bangsamoro separatist group the Moro National Liberation Front (MNLF) Nur Misuari has claimed that Sarawak is also part of his clan’s ancestral lands.

The Philippine Star yesterday reported Misuari as saying he and his clan were the true owners of Sabah and Sarawak and that history would bear out that both states were the original properties of his great, great grandfather.

The leader, who is also former governor of the Autonomous Region in Muslim Mindanao, also admitted that his relatives and MNLF group members were among those who went to Lahad Datu, but denied instigating the invasion.
BACAAN LANJUT DI SINI  

Sabah Timur Diletakkan Dalam Zon Keselamatan Khas - PM

LAHAD DATU: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pembentukan sebuah kawasan keselamatan khas yang meliputi wilayah pantai timur Sabah dari Kudat ke Tawau.

Kawasan itu merangkumi daerah Sandakan, Semporna dan Lahad Datu.

Kata Perdana Menteri, keputusan berkenaan telah dipersetujui oleh kabinet dalam mesyuaratnya semalam.

" Ini adalah untuk memberi keyakinan kepada rakyat Sabah bahawa meskipun operasi (terhadap kumpulan) ini akan berakhir tetapi soal keselamatan dan kedaulatan Sabah akan kita pertahankan," katanya dalam satu sidang media di Felda Sahabat 16, dekat Lahad Datu.

Jelas Najib, kabinet juga bersetuju untuk menambah kekuatan pasukan keselamatan sedia ada dengan mengerahkan lima batalion tentera dan polis ke zon khas itu.

Operasi kawalan keseluruhan zon berkenaan akan berpusat di Lahad Datu.

LAPORAN LANJUT MENYUSUL


Berita mula diterbitkan pada: Mac 07, 2013 16:14 (MYT)Kedutaan Filipina Di KL Mula Diprotes

Beberapa orang dari kumpulan rakyat negara ini yang berang telah mula mengadakan protes di hadapan Kedutaan Filipina di KL. Mereka membawa sepanduk yang bernada anti-Kiram dan kecaman kecaman keras ke atas Jamalul Kiram.

Selain itu, Facebook milik Datu Asree Sug, "Menteri Belia & Sukan" Sulu Darul Islam membuka tawaran kepada orang ramai yang menyokong Sulu Darul Islam pimpinan Sultan Bantilan Muhammad Muizzuddin II agar menyertai demonstrasi aman di Kedutaan Filipina pada satu tarikh yang belum ditetapkan bagi membantah dakwaan bahawa warga Tausug adalah warga Filipina.

NAMUN LEBIH PELIK PULA,

Seorang selebriti Twitter yang bernama @klubkiddkl menyeru agar umat Islam menyertainya selepas sembahyang Jumaat esok bagi meletakkan KALUNGAN BUNGA, JAMBANGAN BUNGA dan KUNTUMAN BUNGA di Kedutaan Filipina sebagai tanda damai. 

YANG MENGHAIRANKAN IALAH, JAMBANGAN BUNGA ITU BIASANYA MELAMBANGKAN TAKZIAH atau TAHNIAH bagi non-Muslim di negara ini dan tindakan "DAMAI" kononnya itu MUNGKIN SAHAJA akan ditafsirkan sebagai "TAKZIAH" oleh tafsiran antarabangsa.

TAKZIAH KEPADA SIAPA? Jika kepada perwira, maka simboliknya ialah TUGU NEGARA. Jika kedutaan Filipina, SIMBOLIKNYA APA? TAKZIAH DAN SIMPATI ATAS KEMATIAN PENCEROBOH? Apa agenda sebenarnya ni?

Macam macam hal dengan manusia yang selama ini sibuk dengan dunia gemerlapan sendiri, tiba-tiba melompat ke dunia politik dan diplomasi. Boleh jadi salah cara, maka mohon diperbetulkan.

TERKINI : JAMALUL KIRAM UMUM GENCATAN SENJATA PIHAKNYA


Sama ada nasihat dari sahabatnya yang kuat menyaman di Malaysia, atau nasihat jin nya yang tak mampu melawan kudrat Ilahi, pendakwa diri sebagai Sultan Sulu, Syaitan Bahalul Kiram mengumumkan gencatan senjata di pihaknya. Syukurlah. Apa yang diperlukan sekarang ialah umumkan juga 'tentera' nya supaya keluar dari Sabah!

NAMUM MALAYSIA PERLU BERHATI HATI KERANA 'KISAH BENDERA PUTIH' YANG MENYEBABKAN MULANYA PERTEMPURAN HAMPIR SEMINGGU YANG LALU BELUM BOLEH MEYAKINKAN APA-APA.

JUGA, SIFAT M.N.L.F. YANG GEMAR MELANGGAR PERJANJIAN DAMAI JUGA PERLU DIAMBIL KIRA!


Hal ini mungkin sekali terjadi setelah dia menyedari majoriti rakyat Sulu di Jolo TIDAK MENYOKONG mereka.

Jamalul Kiram umum gencatan senjata sebelah pihak

MANILA 7 Mac - Ketua kumpulan yang menceroboh Sabah, Jamalul Kiram hari ini mengumumkan gencatan senjata sebelah pihak ekoran tindakan ketenteraan oleh pasukan keselamatan Malaysia.

Menurut jurucakap ketua penceroboh itu, Kiram mengisytiharkan gencatan senjata tersebut kira-kira pukul 12.30 tengah hari waktu tempatan (12.30 tengah hari waktu Malaysia).

Beliau turut menggesa Malaysia mengambil tindakan sama. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130307/lu_11/Jamalul-Kiram-umum-gencatan-senjata-sebelah-pihak#ixzz2MpSlJTj2
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Krisis Air Akan Kembali Menghantui?

Isu pencerobohan di Sabah hampir melalaikan kita dari isu air di Selangor yang sedang menghadapi musim panas ini.

Dengan datangnya musim panas ini, penggunaan air skan meningkat dan simpanan air akan menurun.

Isunya, kesombongan kerajaan Selangor dalam menyediakan bekalan air mencukupi sepanjang tempoh pemerintahan 5 tahun mereka boleh dikatakan hampir tiada.

Tekanan air mula menurun di sesetengah tempat dan dikhuatiri, krisis 1998 akan kembali menghantui Lembah Klang yang penduduknya bertambah 2 kali ganda hari ini berbanding 15 tahun lalu, dalam tahun ini juga.

Disamping kita mendoakan para pejuang kita di Sabah, sama-samalah kita mendoakan agar hujan kembali membasahi bumi.

SELASA, JANUARI 08, 2013

Air Percuma : Kerajaan Selangor Ternyata Tepati Janji!

Ramalan krisis air 2014 telah dibuat sejak 2004 lagi. Maka Loji Air Langat II dirancang. Krisis air sehalus tali rafia di paip-paip pada 1998 dijadikan iktibar.

Hari ini, kecoh di Twitter dampak krisis air mula dirasakan. Tetapi polemik akibat pertukaran pemerintahan negri Selangor dari BN ke PR menjadikan masyarakat naif menunding jari ke atas pihak-pihak yang mereka sebenarnya tidak pasti siapa.

Empat tahun lalu, selepas mengambil alih Selangor, tanpa mempedulikan implikasi kewangan penyedia bekalan air, tanpa memberi bantuan kewangan sewajarnya kepada penyedia bekalan air, kerajaan Selangor memberi air percuma sebanyak 20 m³ kepada pengguna di Selangor setiap bulan. 

Jumlah tersebut memberi gambaran bahawa kerajaan Selangor mahu melingkupkan SYABAS, sebuah agensi yang dihidupkan oleh kerajaan Persekutuan usai krisis air 1998.

Bukan itu sahaja, keengganan Kerajaan Selangor bekerjasama dengan kerajaan Persekutuan dalam pembinaan Loji Air Langat II menjadikan situasi semakin parah. Krisis air 2014 diramal berlaku lebih awal. Nampaknya telahpun mula mengambil tempat.

Ulah kerajaan Selangor ke atas SYABAS ternyata memberi implikasi kepada penduduk Kuala Lumpur juga. Ini kerana SYABAS turut menjadi pembekal air kepada Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Di mana justifikasi air percuma dengan apa yang telah berlaku sekarang.

Rupa-rupanya, Kerajaan Selangor sangat bijak! Air percuma tetap dinikmati. Tetapi bukan di rumah, mengalir dari pili. Air percuma mereka adalah dari lori tangki. 

Mungkin selepas ini mereka akan membeli ribuan lori tangki sama seperti isu pembelian lori sampah sebelum ini, demi memberi 'air percuma'.

Dari sebuah negeri maju, Selangor mundur setapak demi setapak ke belakang. Puaslah hati penganut fahaman PR Selangor hari ini. Semoga Selangor menjadi negeri termundur sedikit masa lagi. Hasil apabila si tua kutuk menjadi penasihat ekonomi. Menjadi pengajaran bagi yang mahu mempelajari.
Anwar Desak Misuari Kecam Pencerobohan


Akibat perjanjian damai yang diusahakan oleh Malaysia antara Filipina dan MILF yang membuatkan tertubuhnya Wilayah Autonomi Islam Mindanao pada Oktober tahun lalu, maka kecemburuan Nur Misuari sebagai pemimpin MNLF sejak 1969 semakin menjadi-jadi. 

Akibatnya insiden Lahad Datu berlaku hari ini dan dia tidak ragu-ragu menunjukkan sifat binatangnya sebagai pemimpin yang menyokong pencerobohan tersebut. Pemimpin MILF jelas menyebut mereka tidak ada sebab untuk masuk campur dalam isu ini.


MILF tidak mahu terlibat konfrontasi di Sabah - Murad

JOHOR BAHRU 6 Mac - Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF), kumpulan pemberontak terbesar di Filipina, tidak terlibat dalam konfrontasi antara penceroboh bersenjata Sulu dan pasukan keselamatan Malaysia di timur Sabah.

Pengerusi MILF, Murad Ebrahim berkata, masalah antara kumpulan pengganas itu dengan pasukan keselamatan Malaysia di Lahad Datu dan Semporna perlu diselesaikan oleh Kuala Lumpur dan Manila.

--------------------------------------

SANDIWARA UMNO? YA JIKA UMNO YANG MENCIPTA LAGU "SABAH NAK HILANG" NYANYIAN ANWAR BAGAI YAHUDI MABUK DI CERAMAH-CERAMAHNYA. 

Seperti perisikan Filipina menyebut, semua petunjuk menunjukkan ke arah konspirasi. Konspirasi siapa makin terkuak. Persoalan sekarang, kerja tangan siapa? Anda nampak. Anda ketahui. Jelas ? Tuhan tidak menjaga aib dan rahsia orang yang hidupnya menipu. Kini semuanya jelas dan terang. Kecuali peminum air basuhan kaki Anwar. Segalanya kabur bagi mereka.


Selepas berminggu krisis ini berlarutan, ada terbaca mana-mana macam ni : "ANWAR DESAK MISUARI HENTIKAN PENCEROBOHAN". Bukankah mereka bersahabat? Ada? Ada? Ada? Nak bukti apa lagi?????? Kata bersama-sama tangani krisis?  Anwar hanya layak diludah!


Sabah politician allied with Anwar met Sulu Sultan before Lahad Datu standoff

01 MAR 2013 10:00AMMANILA: A Malaysian Opposition politician allied with Datuk Seri Anwar Ibrahim is believed to have met with the Sulu Sultan late last year and gave the Opposition’s support to the Kirams’ claim to Sabah, a Philippine intelligence source revealed.
In a special report by the Philippine Inquirer, the intelligence officer said that one member of the Malaysian political opposition allied with Anwar Ibrahim was running for a post in Sabah.
“Apparently, this politician was one of those who spoke with the Kirams. He supposedly gave the Opposition’s support to the Kirams’ claim to Sabah,” the source said. - ABN News

PUNYALAH TERDESAK SAMPAI MENGHALALKAN FITNAH!