Thursday, August 23, 2012

Pakatan Rakyat Mula Melaksanakan Pemberhentian Kakitangan Awam


Satu penghinaan - CUEPACS

KUALA LUMPUR 22 Ogos - Tindakan memberhentikan ramai kakitangan awam Melayu di Pulau Pinang mungkin ada kaitan dengan hasrat pembangkang untuk mengurangkan 30 peratus jumlah golongan tersebut di negara ini.

Sehubungan itu, Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman yang kesal dengan perkembangan terbaru tersebut menasihatkan kakitangan awam agar bijak membuat pilihan pada pilihan raya umum akan datang bagi memastikan nasib mereka terbela.

"Jika benar dakwaan kerajaan DAP Pulau Pinang telah membuang ramai pekerja (kakitangan awam) Melayu dalam pentadbirannya, maka hasrat pembangkang mengurangkan 30 peratus kakitangan awam mungkin menjadi kenyataan.

"Tindakan itu langsung tidak boleh diterima dan ia merupakan satu penghinaan kepada kakitangan awam," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
...
Sila dapatkan naskhah Utusan Malaysia hari ini.

Seperkara inilah yang selalu diperdebatkan oleh penyokong kerajaan memerintah dan penyokong pembangkang di pejabat-pejabat kerajaan. Mereka yang menyokong pembangkang rata-rata tidak mempercayai agenda mengurangkan kakitangan awam yang kebanyakannya orang Melayu oleh DAP, komponen paling berkuasa dalam Pakatan Rakyat. Mengikut agenda DAP, andai Pakatan Rakyat mengambil alih Putrajaya, 30% kakitangan awam akan ditamatkan perkhidmatan mereka dan angka ini menyamai 350,000 orang penjawat awam. Jika dinilai dengan purata pendapatan mereka itu 'memberi makan' 3 orang, hampir 1 juta orang Melayu akan hilang sumber untuk meneruskan kehidupan. Maka undilah PAS dan PKR kerana dengan mengundi mereka anda akan memberi mandat kepada DAP untuk melaksanakan agenda yang ditelan jauh ke dalam perut para penyokong pembangkang yang mengundi bukan demi masa depan, tetapi demi masa yang telah berlalu.