Sunday, January 20, 2013

Selatan Johor Dilanda Banjir


Akibat hujan tanpa henti selama lebih 12 jam, kawasan selatan Johor telah dilanda banjir. Berikutan itu lebih 1,000 penduduk telah dipindahkan. Tidak dipastikan sama ada perubahan hidrologi kesan dari kerja-kerja menambak oleh Singapura sekali lagi menjadi punca kepada masalah ini.


Banjir di Johor, 1,318 mangsa dipindahkan


Banjir di Johor, 1,318 mangsa dipindahkan
KUALA LUMPUR: Setelah Kelantan, Pahang dan Terengganu, kini Johor pula dilanda banjir. Menurut portal Majlis Keselamatan Negara (MKN) setakat 11.30 pagi tadi bilangan mangsa banjir adalah seramai 1,318 orang. Mereka dipindahkan ke empat pusat pemindahan sementara.

Kawasan yang terlibat ialah Kampung Laut dan Kampung Sungai Tiram di Johor Baharu, Kampung Baru Sungai Mas di Penawar, Taman Aman, Taman Mawai di Johor Lama dan PPMS Kampung Batu, Teluk Ramunia di Kota Tinggi.

Mangsa banjir ditempatkan di tiga pusat pemindahan Kota Tinggi iaitu Dewan Kota Kecil, Dewan Kampung Baru Sungai Mas, Dewan Kampung Baru PPMS Teluk Ramunia manakala satu di Sekolah Kebangsaan Batu 10 Johor Bahru.

Jabatan Pengairan dan Saliran Malaysia menasihatkan penduduk sekitar Batu Pahat agar mengambil langkah berjaga-jaga.

Ini kerana paras air Sungai Lenik di Ladang Chaah sudah mencapai tahap 5.63 meter, melepasi paras amaran yang ditetapkan.

Berita mula diterbitkan pada: Januari 20, 2013 15:07 (MYT) Astro Awani

KTM 200 Duke dan KTM 690 Duke akan dipasang di Kedah


Motonation labur RM30 juta bina kilang motosikal KTM di Jitra

MUKHRIZ Tun Dr. Mahathir (kanan) diberi penerangan tentang enjin oleh Ketua Bahagian Teknikal, Phillipp Moeller (kiri) ketika melawat dalam kilang pemasangan tempatan motosikal KTM di Motonation Manufacturer Sdn. Bhd di Jitra. UTUSAN/KAMAL BASIR

KUBANG PASU 20 Jan. - Walaupun baru tiga tahun beroperasi sebagai pengeluar dan pengedar motosikal mewah termasuk pengedar unggul jenama terkemuka, KTM, di negara ini, Motonation Manufacturer Sdn. Bhd. (Motonation) kini maju setapak dengan memiliki kilang sendiri.
Motonation melabur sebanyak RM30 juta bagi membangunkan kilang seluas 1.21 hektar terletak di kawasan Perindustrian Darulaman Jitra Kubang Pasu itu sejak Julai tahun lalu.
Menurut Pengarah Kewangan Motonation, Yeoh Teik Poh, dua jenis model motosikal terkenal dari Austria itu iaitu KTM 200 Duke dan KTM 690 Duke akan dipasang di kilang tersebut.
"Pembinaan kilang itu juga akan menjadikan harga motosikal tersebut lebih murah antara 20 dan 30 peratus," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian kilang tersebut yang disempurnakan Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir. - UTUSAN


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Ekonomi/20130120/ek_01/Motonation-labur-RM30-juta-bina-kilang-motosikal-KTM-di-Jitra#ixzz2IUZNNPzu
© Utusan Melayu (M) Bhd