Tuesday, February 24, 2009

Sultan Perak Cuma Mahu 'Bukan PR'?

Saya nampak, ada la satu dua nama anti-penyatuan yang setia dalam blog ini melalui komen dan Cbox. Bagi saya mereka ada menyebut perkara yang benar tetapi bagi menyedapkan penyampaian mereka, mereka tambah dengan fitnah dan menunjukkan kekurangan ajar yang terdidik. Bolehkan orang yang macamtu menyedarkan saya tentang dogma mereka dan mengharapkan tafsiran saya berubah?

Sesetengah pihak yang menuntut mandat baru diperoleh bercakap sebagai bukan rakyat Perak. Mereka mentafsir sesuatu mengikut angin tempat mereka. Hanya 30 hits dari Perak dari 542 hits hari ini. What u expect ? Maaf kata, angin negeri berbeza.

Kita tidak boleh mempertikaikan pemuda pemudi Kelantan, dari sekolah hingga ke universiti, dari pejabat-pejabat kerajaan hingga ke disko, dari kaki perempuan hingga ke golongan gay, menyokong PAS bila mereka pulang ke kampung. Itu hakikat kenegerian. Ini bukan cerita rekaan. Penulis bercampur gaul dengan semua manusia untuk memberi rumusan dari pendapat kolektif.

Sultan Perak wajar menamatkan kerajaan PR di Perak selepas banyak pihak menuntut keruntuhan PR sebelum semua mata melihat apa yang berlaku di Perak. Akhirnya peluang itu wujud bila Nizar Ngeh Nga sendiri gagal membentuk exco yang mantap, malah berlaku penghinaan sesama mereka yang mengakibatkan berlaku paling tadah.

10 bulan penuh dasar-dasar pelik mendahului Selangor, Kedah dan Pulau Pinang memaksa Sultan Perak membendung Perak dijelmakan lagi sebagai peruntuh alam Melayu. Ini kerana, penjajahan Perak pada 1874 adalah pemula jatuhnya raja-raja Melayu.

Dasar-dasar pelik ini menindas rakyat bagi rakyat baginda yang bernaung bawah putih kuning hitam. Bukannya mereka yang bukan dari negeri 08. Reaksi penyokong kerajaan cacamarba di luar Perak sangat melampau.


Kepada Encik Mat dari Sg Petani yang menelefon ke Bernama TV 45 minit lalu, saya ingin jelaskan kepada beliau, bukan tentang masa yang tak diberikan untuk buktikan. PR Perak jauh lebih buruk dari PR Kedah. Lebih banyak masa diberi, lebih rugi bagi negeri Perak itu sendiri.

Ini kerana, manipulasi pada loopholes undang-undang sedia ada akan dipergunakan DAP dalam memberi tapak kepada sebuah kerajaan negeri pertama yang membelakangkan seorang raja yang paling terpelajar.

Baginda berhak mempertahankan maruah kerajaan beraja Perak. Jika ada 3 pilihan, nescaya baginda memilih bukan UMNO. Ini kerana baginda sangat mesra Pakatan Rakyat jika anda dapat melihat, susun atur yang baginda campuri semasa pemilihan MB. MB yang baginda serahkan harapan diraja. MB yang akhirnya tersalah guna bahasa dan kuasa.


Ketika Sultan Perak pertama ditabal pada 1528, 17 tahun selepas Portugis menawan Melaka, 'rakyat Perak' hanya sekitar 10,000 orang. Hari ini, dengan 2,400,000 penduduk, Sultan Perak wajar memastikan masa depan negeri kekal sejahtera.

Penulis tidak berhak untuk mempertikaikan kebodohan mereka yang tidak faham hakikat ini kerana terlalu menyembah Anwar Ibrahim yang mempunyai roh Kamal Attartuk di dalamnya. Maka, biarlah luncai terjun dengan keyboard-keyboardnya atau untuk luncai-luncai HP savvy, dengan keypad-keypadnya.