Sunday, November 15, 2009

Pemulihan Ekonomi Negara Dilembabkan Negeri-Negeri Pakatan Rakyat

Usaha untuk memastikan Malaysia kembali mengepalai pertumbuhan ekonomi di rantau ini mungkin menjadi sia-sia akibat liabiliti yang ditanggung negara buat masa ini yakni MEMIKUL biawak-biawak hidup yang tidak tahu menahu soal ekonomi, malah memburukkan lagi perkembangan ekonomi domestik.

Negeri-negeri Pakatan Rakyat dan sebuah negeri bekas Pakatan Rakyat yang sedang dipulihkan dari 'sakit' merupakan antara negeri yang GAGAL untuk dipastikan pertumbuhan ekonominya tidak jauh terlingkup kesan dari krisis ekonomi 2008 dan 2009 , hari ini memburukkan lagi usaha memulihkan pertumbuhan ekonomi Malaysia.

Selain campurtangan kerajaan pusat amat mereka dambakan, perkara lain yang mereka masih gagal dambakan adalah untuk memastikan keberkesanan pemerintahan mereka tidak akan mengganggu gugat usaha untuk memajukan kembali iklim ekonomi negara yang menerima tempias krisis 2008.

Pulau Pinang dan Selangor merupakan dua negei utama perindustrian di Malaysia dan pada saat ini, bisul dan kudis akibat krisis ekonomi adalah lebih parah di dua negeri ini dan rawatan segera amat diperlukan bagi mengubati negara yang sedang 'sakit'.

Pada masa yang sama, Pulaua Pinang masih meminta-minta penambahan prasarana jambatan tambahan dan monorel manakala di Selangor, kebodohan ahli politik mereka menjerit-jerit soal gaji ADUN yang kononnya tidak mencukupi.

Sedangkan permintaan hasil industri untuk dieksport dari negeri itu keluar negara telah lama jatuh merudum dan mencacatkan pertumbuhan ekonomi negara.

Kesan dari pemulihan semula ekonomi negara banyak bergantung kepada kepintaran dan kepakaran pentadbir negeri ini dalam mengendali isu-isu ini.

Malangnya, rakyat yang berfikiran sempit dan berjiwa dendam gemar memperjudikan kemakmuran negara dengan membuat pilihan merapu untuk menaikkan kerajaan alternatif yang akhirnya tidak mampu bebuat apa-apa apabila berlaku krisis ekonomi seperti hari ini.

Jelas sekali, apabila kita puratakan KDNK negeri-negeri di Malaysia dengan empat diantaranya merupakan negeri sakit yang dahulunya dua dari empat negeri itu merupakan negeri perindustrian paling pesat, kita dapat mengagak bahawa pemulihan ekonomi Malaysia agak sulit untuk berlaku dengan berkesan.

Jadi, rakyat di negeri-negeri ini pada hakikatnya telah melakukan DOUBLE MISTAKE apabila telah memilih kerajaan negeri yang; pertama; kononnya bersih, telus dan cekap padahal tidak; dan kedua; kerajaan negeri yang melibang libu dan tidak faham apa yang patut dibuat dan apa yang patut disumbangkan kepada negara keseluruhannya apabila usaha memulihkan ekonomi perlu dibuat dengan drastik.

Akhirnya negara menjadi mundur apabila dua negeri termaju diperintah oleh kumpulan-kumpulan yang bodoh, yang akan melembabkan pemulihan ekonomi negara.

Awasi Gelombang Ketiga H1N1 !!

Orang ramai seharusnya mengetahui bahawa GELOMBANG KETIGA penularan wabak H1N1 pada hakikatnya sedang menanti masa untuk melanda dunia.

Gelombang kedua H1N1 yang berpunca dari musim sejuk di Hemisfera Selatan beransur pulih dan padan masa ini, Hemisfera Utara sedang menanti masa untuk memasuki musim sejuk.

Kesan musim sejuk di Hemisfera Utara ke atas negara ini saban tahun membawa musim yang agak dingin kerana tiupan angin Timur Laut dari China akan membawa angin dingin bersama hujan monsun. Pada ketika ini, ramai yang akan mula terdedah kepada penyakit alahan respiratori seperti batuk dan selsema.

Dalam ketika begini, wajarlah masyarakat sendiri mempunyai kesedaran yang mencukupi natijah dari pengalaman mengharungi musim pandemik H1N1 gelombang kedua yang telahpun reda beberapa bulan lalu.

H1N1 hanya menyerang golongan yang mempunyai tahap antibodi yang rendah dan kurang melakukan aktiviti fizikal juga kurang menjaga kebersihan diri. Maka, wajarlah bagi masyarakat untuk lebih mengambil langkah berjaga-jaga dalam memastikan gelombang ketiga H1N1 berjaya dilalui dengan daya upaya yang disumbang oleh kesedaran kebersihan yang tinggi.

Hanya dengan memakai penutup hidung dan mulut serta kerap mencuci tangan dengan air dan sanitizer, kebarangkalian untuk terjangkit H1N1 menjadi rendah.

Semoga Allah melindungi masyarakat kita dari wabak penyakit H1N1 yang lebih serius.