Thursday, March 22, 2012

Kepahitan Zaman Pemerintahan DAP di Perak XII

Sampai ke Meja MB 15.1.09

I mau sikit wang.. untuk 'Kongres Orang Asli' yang dirancang '1 Mac 09'.

Bagi pada Ling Lik Hock. Orang Asli takde akaun. ( Pengarah JHEOA kot Ah Lik ni..)

OK! Lulus, bagi sama Ah Lik. Oi Pengarah UPEN, cari mana yang patut! (Sambil Pengarah UPEN terpinga-pinga)

OK, Ngeh, saya tak suka minit pakai bahasa rasmi. Ini government is ours. We are the rakyat! Not the voters!!

Hanya Populasi 100 Juta Boleh 'Membebaskan' Media Aliran Perdana Di Malaysia

Amat menghairankan apabila Anwar membanding-bandingkan kebebasan media di Indonesia dan India dengan kebebasan media di Malaysia.

Ibaratnya, dia menyangka semua rakyat negara ini bodoh-bodoh belaka dan mudah untuk diperbodohkan. Andai kata-katanya didengari oleh pengamal media Indonesia dan India yang tahu mengira untung, sudah tentu mereka menganggap rakyat Malaysia bodoh belaka kerana mempercayai kata-kata Anwar tanpa melakukan kajian bandingan.

Konsep yang jelas ialah, semakin kecil sesebuah negara, semakin condong media negara tersebut memihak kepada pemerintahnya. Melainkan media negara kecil itu telah menguasai pasaran serantau walaupun berasal dari sebuah negara yang kecil.

Membandingkan media Malaysia yang mempunyai 30 juta penduduk dengan media di Indonesia yang mempunyai 250 juta penduduk atau India yang mempunyai 1,200 juta penduduk adalah cara Anwar menunjukkan kebodohannya pada yang nampak. Pada yang tak nampak, ternyata, kebodohan mereka lah yang menjadi sasaran Anwar.

Pasaran India dan Indonesia sudah cukup untuk membuatkan media di negara itu memperoleh untung tanpa perlu bergantung kepada ahli politik mahupun kerajaan. Pun begitu, TVOne di Indonesia yang dipunyai oleh Kepala Partai Golkar, Aburizal Bakrie, tidak mungkin akan menghentam Golkar itu sendiri.

Dan seperti RTM yang berpihak kepada kerajaan, tidak mungkin TVRI akan berpihak mengkritik presiden sendiri.

Media-media swasta di Indonesia dan India sudah cukup kaya dengan pasaran negara tersebut yang luas, besar dan menguntungkan.

Di negara ini, media-media utama tidak mampu untuk menjadi independent. Independent itu sendiri bermaksud tidak bergantung harap. Sedangkan Malaysiakini pun mentekedarah dana asing. Kumpulan Karangkraf yang menjalankan Sinar Harian juga besar kemungkinan disuap dana oleh pihak tertentu.

Maka apa relevannya Anwar menyebut media negara ini dibungkam pemerintah sedangkan media yang mereka danakan seperti Malaysiakini dan TV Selangor masih sahaja berleluasa menyampai berita.

Untuk memperolehi lesen siaran TV menghentam pemerintah yang mana infrastruktur dan prasarananya dibangunkan dan dipunyai oleh pemerintah, bukankah pelik dan gila? Apa gunanya internet yang telah diliberalkan seluas-luasnya oleh pemerintah? Malah pemerintah berusaha dengan memperuntukkan beratus-ratus juta untuk meningkatkan akses kelajuan capaian internet.

Ternyata Anwar hanya berjaya memperbodohkan orang yang sedia bodoh.

PAS Dihina DAP Lagi

Menurut PKR Bukit Bendera, Jason Ong, PKR dan DAP harus bergabung bagi menyukarkan PAS menubuhkan Negara Islam dan mengelakkan perebutan kerusi.

Katanya, “Ahli-ahli DAP kebanyakannya adalah dari kaum Cina dan PKR pula merupakan campuran Melayu dan India, jadi ia akan memberi keseimbangan jika kedua-dua parti ini bergabung. Lagipun DAP dan PKR punya banyak persamaan yang akan memudahkan penggabungan ini. Ia juga akan memudahkan kerana kita tidak perlu lagi melalui pemimpin-pemimpin parti yang berasingan.”

Tambahnya lagi, “adalah merupakan hak PAS untuk mempromosi ideologi Negara Islam tetapi sama ada ia akan dilaksana atau tidak adalah soal lain sama sekali”.

Ulasan

Kasihan, kasihan, kasihan. Lihatlah bagaimana DAP menanggapi PAS dalam gabungan mereka. Mereka melihat PAS sebagai kumpulan yang tidak perlu untuk dikhuatiri akan kuasanya.

Walaupun PAS mempunyai ahli yang ramai dalam Pakatan Rakyat, DAP menganggap mereka adalah penggerak, peneraju, pemain acara dan pemberi dana.

Ini tidak ubah seperti kapitalis Yahudi yang mengawal dunia yang berjumlah 7,000 juta populasi walaupun Yahudi hanyalah 16 juta.

Nampaknya, dalam Pakatan Rakyat, DAP menganggap diri mereka 'the choosen people' dan PAS serta pengikut-pengikut PAS hanyalah 'goyyim'.

Apakah lagi hujah mereka kali ini?

Beribu-ribu Mahasiswa UiTM Memberi Sokongan Kepada Corak Kepimpinan PM Najib

Corak Kepimpinan Najib Razak Semakin Menarik Minat Golongan Muda


Hampir 10 ribu mahasiswa menyambut kedatangan Perdana Menteri Malaysia, Dato Sri Najib Tun Razak malam tadi di UiTM Shah Alam.

Perdana Menteri Malaysia hadir ke UiTM Shah Alam besempena majlis pelancaran Yayasan Sukarelawan Siswa (YSS).

Setakat ini YSS telah berjaya mengumpul dana sebanyak RM4.6juta atas sumbangan daripada badan-badan koprat yang terdapat di negara ini.

Bacaan penuh : Wak Jengkol

Indonesia Tarik Balik Syarat Satu Amah, Satu Tugas

KUALA LUMPUR – Semua amah dari Indonesia yang bakal dihantar bekerja di negara ini tidak lagi terikat dengan tuntutan hanya melakukan satu tugas khusus dalam empat bidang iaitu mengemas rumah, memasak, mengasuh bayi dan menjaga orang tua seperti yang dituntut oleh republik tersebut sebelum ini.

Perkara itu disahkan oleh Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri S. Subramaniam dengan menyatakan, kerajaan Indonesia telah membatalkan tuntutan syarat pembantu rumah dari negara itu hanya melakukan satu tugas khusus serta tuntutan upah tambahan jika bekerja pada hari cuti mingguan.

“Pembantu rumah Indonesia akan menjalankan tugas seperti biasa seperti mengurus rumah, memasak, mengasuh bayi atau menjaga orang tua dan bukan terikat dengan satu tugas khusus seperti yang diusulkan Menteri Tenaga Kerja dan Transmigrasi Indonesia sebelum ini.

“Mengenai gaji pula, memorandum persefahaman (MoU) yang dipersetujui antara kedua-dua negara berhubung pengambilan amah dari Indonesia pada Mei 2011 tidak menetapkan gaji minimum sebaliknya terpulang kepada budi bicara majikan,” katanya pada sidang media di sini semalam.

Menurut Subramaniam, penarikan balik tuntutan bahawa amah dari Indonesia tidak lagi terikat hanya pada satu tugas itu diberitahu oleh rakan sejawatnya dari Indonesia iaitu Dr. Reyna Usman melalui telefon kelmarin yang menyatakan tuntutan itu sebenarnya dibuat oleh kementerian lain.

Ulasan

Terima kasih atas keprihatinan pihak di Indonesia berhubung bantahan rakyat Malaysia mengenai syarat satu amah satu tugas khusus. Namun itu tidak menjadi sebab untuk blog ini terus menyeru agar penggunaan pembantu rumah Indonesia dihentikan oleh majikan-majikan di negara ini.