Saturday, August 15, 2009

H1N1 Memburukkan Musim Demam Kali Ini

Percayakah bahawa dalam minggu kebelakangan ini setiap 10 orang yang anda kenali, lebih separuh dari mereka mempunyai simptom demam dan batuk-batuk. Jika dahulu ia dianggap 'musim' tetapi 'musim' kali ini tiba ketika penularan wabah H1N1 menjadi tajuk dunia.

Diberitakan bahawa H1N1 mampu menjangkiti 5 juta rakyat Malaysia. Tetapi angka itu bukan disebut sebagai 'jatuh sakit serentak'. Menteri Kesihatan menyebut bahawa 98% dari mereka yang dijangkiti akan pulih.

Sehingga hari ini, bilangan mereka yang dijangkiti terus disenaraikan termasuk mereka-mereka yang telah pulih. Angka itu terus bertambah sedangkan jumlah yang benar-benar sakit hanyalah mengikut tempoh sesuatu masa sahaja.

Menakutkan ialah, kali ini, kadar 'jatuh demam' meningkat dengan mendadak sekali. Ini mungkin sesuatu yang dapat diramal sekiranya perubahan musim panas dan kering ke keadaan hujan yang kerap berlaku dengan drastik.

Tetapi, umum mengetahui bahawa negara diancam selsema babi dengan menduduki tangga 10 teratas di dunia. Apakah ini desebabkan oleh udara yang telah tercemar oleh kuman-kuman H1N1?

Ataupun, minda rakyat Malaysia yang terlalu lemah sehingga kepekaan mereka menakut-nakutkan fungsi otak dalam mengeluarkan antiibodi dan menjadikan mereka mudah diserang virus berkaitan selsema.

Jika minda rakyat menjadi lemah, apakah ia disebabkan momokan dari pihak media? Mungkin juga dari pihak kerajaan? Atau mungkin mereka tidak mempedulikan kaitan perubahan musim yang selalunya mengganggu kesihatan seseorang.

Sebenarnya, penduduk pantai Barat Semenanjung yang mencipta tsunami politik sebelum ini telah lama terdedah dengan musibah respiratori.

Cuma kali ini, musim bersin dan batuk kerana hari sudah hujan ini datang dalam musim pandemik influenza sedunia dan ditambah dengan jerebu yang datang dan pergi dengan kerap, serta sisa-sisa industri dan penerokaan tanah.

Nampaknya Pantai Barat Semenanjung tentu akan menjadi zon kawalan pandemik akibat pertambahan penduduk serta kepekaan terhadap alam sekitar yang rendah.

Usah Kutip Undi Dari Poll Di Internet

Pihak kerajaan perlu menghentikan langkah memungut pendapat melalui internet kerana dikhuatiri menjadi medan undi fitnah yang dibuat oleh kumpulan anti-kerajaan di negara ini.

Ini tidak dinafikan dengan kaedah-kaedah spekulasi ciptaan BARAT dalam meruntuhkan sesebuah kerajaan yang menjadikan kaedah ini sangat pantas berkembang di Malaysia.

Diperkenalkan oleh Anwar Ibrahim, kumpulan anti-kerajaan lah yang mula mempergunakan terlebih dahulu tipu daya internet dalam menggubah spekulasi.

Oleh yang demikian, penguasaan mereka di alam siber terlalu berleluasa dan mereka diberi publisiti sebagai media alternatif sehingga mencetus kacau bilau politik hari ini pasca PRU 12.

" Dalam 10 mereka yang anti kerajaan, 8 dari mereka bertukar pendapat melalui internet. Tetapi dalam 10 mereka yang menyokong kerajaan, cuma 2 sahaja." ujar seorang pakcik berumur 65 tahun di sebuah kepai kopi di Taman Perpaduan.

Ini memperlihatkan bahawa penguasaan mereka yang begitu taksub kepada sentimen anti-kerajaan sangat besar di dalam internet.

Justeru, hasil setiap poll yang dibuat bolehlah dikira sebagai sampah-sampah internet. Ini kerana golongan majoriti dalam internet inilah yang mati-mati menyebut suara mereka adalah suara rakyat. Hanya mereka.

Tidak kurang 90% lagi masih sulit atau rumit untuk bersuara melalui medium tersebut. Apakah hasil jawapan tersebut berkredibiliti?

Pendek kata, teman pun tak percaya dengan poll yang teman anjurkan di sebelah atas kolum kiri blog ini.