Thursday, November 14, 2013

Facebook Gerakan Hijab Singapura dihapuskan tanpa sebab


Pergerakan Hijab Singapura di laman Facebook , yang mendapat lebih 26,000 Likes dalam tempoh beberapa minggu,  telah dikeluarkan dari Facebook atas sebab-sebab yang tidak diketahui hari ini.

Kumpulan Facebook telah menggesa kerajaan Singapura untuk melonggarkan larangan ke atas pemakaian hijab, tudung Islam, untuk wanita yang bekerja dalam organisasi sektor awam yang memerlukan pakaian seragam .

Terdapat petunjuk bahawa pergerakan itu mengumpul lebih ramai sokongan sebelum penyingkiran halaman. Berdasarkan Google,  didapati bahawa pentadbir telah berkongsi petikan yang berkaitan dengan hak-hak wanita dan isu hijab minggu ini , dan ini telah menjadi viral dengan beratus-ratus perkongsian di Facebook.

Pautan meningkat, dengan bilangan orang yang "menentang" Page ini mengatasi bilangan orang-orang "menyokong" dan menunjukkan bahawa peserta halaman ini masih aktif menyokong terhadap pengharaman hijab.

Setakat ini, kerajaan tidak berubah pendiriannya mengenai isu itu. Timbalan Perdana Menteri Teo Chee Hean berkata, kerajaan perlu mengekalkan keharmonian dalam masyarakat walaupun ia memahami pandangan masyarakat. Beliau memberitahu The Straits Times:

" Setiap masyarakat apabila ia menekan untuk kepentingan sendiri perlu ingat bagaimana ia mempengaruhi masyarakat lain dan bagaimana pandangan orang lain."

Bermasalah untuk membolehkan hijab ?

BACAAN LANJUT : THE DEUTERO MALAY