Tuesday, April 07, 2009

Ipohmalay Ucapkan Tahniah Kepada Nizar


Tahniah kepada Nizar Jamaluddin kerana mendapat mandat lebih 21,000 orang penyokong di Bukit Gantang mengalahkan Ismail Saffian yang disokong lebih 19,000 orang. Namun ia mengecilkan majoriti yang dibayangkan penulis yang memang meramalkan kekalahan Ismail Safian atas faktor diserang secara peribadi. Kesilapan memilih calon mungkin sekali lagi terjadi walaupun yang dipilih adalah anak tempatan.

Nizar selepas ini akan pantas mengiktiraf kuasa raja dan membiarkan BN memerintah Perak kerana dia kini layak memakai Camry yang dilarikan. Isu Kerajaan Perak akan lenyap bila jawatan yang ditarik balik digantikan oleh BN. Jika dirumuskan begitu, adakah penyokong PAS bersetuju bahawa kemenangan Nizar adalah kemahuan BN?

Referendum rakyat apakah apabila anda disokong oleh hanya kurang 22,000 dari keseluruhan lebih 800,000 pengundi di Perak? Itu cuma 2.75%. Janganlah menjadi Yahudi yang mengguna angka yang salah untuk meniup propaganda.

Kadang kadang, kejadian politik lebih rumit dari kewujudan cap jari. Penyokong jerit dan maki hanyalah mobs yang dipergunakan.