Thursday, June 19, 2008

Gejolak Terpa Pak Lah

Utusan Malaysia, 19 Jun 2008

Pakatan Rakyat akan sokong usul

SHAH ALAM, 18 Jun - Pakatan Rakyat akan menyokong usul bagi undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Parlimen Isnin ini, kata Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Ya" kata beliau bila ditanya sama ada Pakatan Rakyat akan menyokong usul yang dijangka dibentangkan pada sesi Parlimen Isnin ini, selepas mempengerusikan mesyuarat exco negeri di sini hari ini. Beliau berkata demikian bila diminta mengulas kenyataan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee hari ini bahawa partinya telah hilang kepercayaan terhadap Abdullah dan dua anggota parlimennya akan menyokong usul itu.

"Ini berita baik kepada saya tetapi kami dalam Pakatan Rakyat memang menyambut baik penyertaan oleh anggota-anggota baru dalam gabungan itu," kata beliau.

Ditanya sama beliau akan mengosongkan kerusi parlimen Bandar Tun Razak untuk Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim, Abdul Khalid berkata: "Saya ingat spekulasi ada tapi saya telah beri kenyataan setiap Ahli parlimen dalam Keadilan akan memberikan kerusinya kepada Anwar."

-Bernama

Analisis

Inilah dia trend baru yang telah dirancang sekian lama dengan cukup rapi oleh tangan-tangan tersembunyi yang bakal mencaturi politik negara ini di masa depan. Trend mengusulkan undi tidak percaya kepada seorang Perdana Menteri yang sedang berkuasa telah mula mengambil tempat dengan subur sekali.

Pak Lah telah digegarkan oleh dasar liberalnya sendiri. Adakah dasar liberal yang diperkenalkan oleh Pak Lah sejak beliau memimpin tampuk pemerintahan ini sememangnya dirancang untuk melalui saat-saat ini? Ianya merupakan tandatanya besar kepada sebahagian rakyat yang mahu berfikir.

Sebahagian rakyat yang lain tidak mempedulikan apa-apa lagi berkenaan agenda utama dunia yang dipimpin oleh satu kuasa dunia yang kita tahu siapa. Mereka mahu konsep liberalisma dan sosialisma digunapakai. Namun rakyat Malaysia sendiri tidak tahu di manakah had penggunaan liberalisma itu.

Menurut Protokol of Zion, kebebasan perlu diterapkan kepada pemikiran semua lapisan masyarakat kerana manusia tidak akan tahu cara untuk menggunakan kebebasan itu dengan cara bersederhana dan akhirnya manusia akan mencetuskan huru-hara. Ini memudahkan mereka untuk memasang boneka mereka untuk mengendalikan sesebuah negara yang berjaya mereka 'rampas'.

Amat malang bagi Malaysia kerana kepimpinan mutlak dan hakiki sudah terbunuh. Rakyat mula didodoikan dengan alunan gejolak kebebasan yang melangkau batas kesederhanaan.