Monday, July 29, 2013

Bapa Sanjeevan Mahu Dedahkan Sesuatu Kepada KPN

Hairan, mengapa jika ini tidak berkaitan politik mereka sendiri, bapa Sanjeevan tidak menggunakan platform PR untuk mendedahkan apa yang ingin didedahkan, sebaliknya memilih untuk bertemu Ketua Polis Negara. Kita nantikan.

Bapa Sanjeevan: Saya mahu dedahkan sesuatu kepada KPN = ASTRO AWANI


KUALA LUMPUR: Bapa kepada pengerusi MyWatch R Sri Sanjeevan - yang kini masih dalam keadaan 'kritikal' - berkata bahawa beliau ingin jumpa dengan Ketua Polis Negara (KPN) untuk 'mendedahkan sesuatu'.

"Apabila anak saya pulih saya fikir saya mahu bertemu dengan Ketua Polis Negara (Tan Sri Khalid Abu Bakar). Saya perlu mendedahkan sesuatu kepadanya, " P. Ramakrishnan, 64, memberitahu Astro Awani dalam satu perbualan telefon.

Walau bagaimanapun, ejen insurans itu tidak mahu mengulas lanjut mengenai maklumat yang dia mahu menyampaikan.

Ramakrishnan berkata, beliau yakin dengan kepimpinan Khalid untuk menyiasat kes ini, tetapi menambah bahawa "ada orang dalam pasukan polis saya tidak dipercaya".

Ramakrishnan kini di Hospital Serdang dengan ahli-ahli keluarga yang lain menanti anaknya yang berumur 29 tahun itu pulih. Sanjeevan ditembak pada hari Sabtu oleh dua lelaki bersenjata bermotosikal di Jempol.

"Saya yakin dengan KPN. Kenyataan beliau sangat jelas. Saya yakin bahawa mereka akan menyelesaikan masalah ini ... tetapi ada orang dalam pasukan polis,  tidak  boleh percayai, " katanya.

Beliau berkata bahawa Khalid adalah" orang yang sangat cekap "dan baik, seperti bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan.

Ramakrishnan berkata kenyataan polis "bercanggah" kerana Ketua Polis Negeri Sembilan Osman Salleh "mendakwa bahawa anak saya tidak membuat laporan mengenai ancaman kematian tetapi saya sangat yakin dengan apa yang dia  yang dilakukannya  walaupun saya tidak gembira dengan  hal tu."

The New Village cabar Melayu buat filem sejarah


Lambat laun atau dibagaimanasekalipun tentangan ke atas The New Village, ia pasti akan ditayangkan. TAK DI DALAM, DI LUAR NEGARA.

Maka wajarlah umat Melayu, pakar seni, pakar filem, pakar segala segi, memperkasakan penceritaan sejarah agak masyarakat dapat menilai yang mana benar dan mana palsu.

Filem kenegaraan berlatar silam tidak pernah kunjung ke pawagam sekerap samseng dan pelumba motor haram. Baik serius atau kelakar. 

Pemutarbelitan fakta berada di tangan penggarap penyampai ideologi yang mempunyai wang dan akibat itu, mereka mendahului penceritaan kisah silam berpandukan kemodenan penyediaan props dan kita hanya berani menghimbau tahun 1969 sedangkan mereka pergi lebih jauh ke dalam, iaitu pada zaman komunis SUPAYA ADA 'PENCERAHAN' YANG DAPAT DISAMPAIKAN..

Pun begitu, kejayaan mereka DALAM menyakitkan hati pembenci gerila PKM telahpun berlaku. 

Tetapi barang harus diingat, mereka masih belum memasuki fasa memutar belit sejarah kisaran tahun 1850 hingga dasar migrasi diperketatkan pada tahun 1931.

KEUPAYAAN MENGGARAP TEMPOH INI DALAM FILEM SANGAT BERNILAI TINGGI. PENGHIJRAHAN ORANG CINA DAN INDIA BERLAKU DALAM KADAR TERLALU CEPAT DARI TAHUN 1880 SEHINGGA 1931. 

IA MENGATASI KECEPATAN DIASPORA MANA-MANA BANGSA DI DUNIA PADA KETIKA ITU.

Harus diingat, mereka bukanlah Cina yang telah awal ratusan tahun sebelum MEREKA JENIS INI datang dan berasimilasi menjadi Melayu. Asimilasi inilah yang membawa paras rupa Cina pada ramai orang Melayu. Itu berlaku ketika masih ramai umat Islam di China. Pada hujung abad ke 19, berjuta-juta Cina Muslim dibunuh di Tanah Besar China.

Adapun golongan Cina di Malaysia hari ini yang sangat memahami Islam dikatakan mempunyai pertalian darah nenek moyang dengan Islam. Tidak sedikit orang Cina hari ini yang mempunyai nenek moyang beragama Islam. Malah ramai juga yang kembali Islam setelah menjadi warganegara di Tanah Melayu.

Tetapi perhatikan sekelompok lain yang cuba putarbelit dan mencari pengaruh.

The Dungan revolt erupted due to infighting between different Muslim Sufi sects, the Khafiya and the Jahariyya, and the Gedimu. When the rebellion failed, mass-immigration of the Dungan people into Imperial Russia, Kazakhstan and Kyrgyzstan ensued. Before the war, the population of Shaanxi province totalled approximately 13 million inhabitants, at least 1,750,000 of whom were Dungan (Hui). After the war, the population dropped to 7 million; at least 150,000 fled. Xi'an, the capital of Shaanxi province, was the Holy city of Dungan (Hui) in China before the revolt. But once-flourishing Chinese Muslim communities fell 93% in the revolt in Shaanxi province. Between 1648 and 1878, around twelve million Hui and Han Chinese were killed in ten unsuccessful uprisings.[81][82][83] The revolts were harshly suppressed by the Manchu government in a manner that amounts to genocide.[84][85][86][87] Approximately a million people in thePanthay rebellion were killed,[88][89] and several million in the Dungan revolt[89] as a "washing off the Muslims"(洗回 (xi Hui)) policy had been long advocated by officials in the Manchu government.[90] Many Chinese Muslim generals like Ma Zhanao, Ma Anliang, Ma Qianling, Dong Fuxiang, Ma Haiyan, and Ma Julung helped the Qing dynasty defeat the rebel Muslims, and were rewarded, and their followers were spared from the genocide. The Han Chinese Qing general Zuo Zongtang even relocated the Han from the suburbsHezhou when the Muslims there surrendered as a reward. The Muslims were granted amnesty and allowed to live as long as they stayed outside the city.[91] Some of the Muslims who fought, like General Dong, did not do it because they were Muslim, rather, like many other generals, they gathered bands of followers and fought at will.[92][93 

Dan nak dijadikan cerita, pada ketika inilah ramai Cina datang ke Tanah Melayu, sebuah rangkaian negeri yang diperintah oleh Melayu Islam. Misinya apa?

HANYA DENGAN MEMEGANG SEJARAH INI DALAM BENTUK TAYANGAN FILEM SAHAJA YANG AKAN TERUS MENYEDARKAN MEREKA BAHAWA MEREKA TERLALU BARU, ENGGAN BERASIMILASI, CHAUVINISTIK dan secara langsung membawa watak PERAMPAS BUMI ORANG YANG NAIK LEMAK. Itupun tanpa kejadian di China itu dikaitkan.

Kita tahu sebelum ini mereka bersetuju dengan dasar kesepakatan bla bla bla dan kita bagi peluang mereka untuk kaya. AKHIRNYA? WAJARKAH? Patutlah beria-ia pihak Migrant Care  menaja pemprotes Malaysia di Indonesia bagi memastikan INDONESIA dan MALAYSIA direnggangkan! 

Supaya angin asimilasi seperti di Indonesia tidak memberi pengaruh. Malah, kerajaan berkepalakan Melayu terikut-ikut rentak mereka.

Kesimpulannya, di zaman moden, ICT dan semua menumpu kepada ekonomi , artikel ini tidak sesekali melibatkan misi ganas darah pukul katuk bla bla bla sebagainya. Itu silap, berdosa dan perlu dielakkan jika boleh! Misi utama hanya untuk menghempuk kepala-kepala mereka  in thumping dengan buku SEJARAH SEBENAR KEWUJUDAN MEREKA DI TANAH MELAYU.

LEBIH DARI ITU, DAN DUNIA PERLU TAHU SEBAB APA MEREKA TERSADAI DI TANAH MELAYU SETELAH KUOMINTANG MERAMPAS CHINA PADA TAHUN 1949 , PARTI KOMUNIS CHINA MENTIDAKSAHKAN P.K.M PADA 1974 SEHINGGA MEMAKSA P.K.M. KINI BERSEKONGKOL  DENGAN TAIWAN MUNCUL SEBAGAI MUSUH KUOMINTANG. 

LIHATLAH SENDIRI KEMAJUAN KITA ANDAI PEMODAL DAN PEMIKIR FILEM KITA MAHU BERPIJAK DI BUMI NYATA. BUKAN MERONG MAHAWANGSA YANG DIBIKIN BERPAKSIKAN GARIS MASA YANG KABUR.

Sejarah masa depan dibuat dari tapak-tapak sejarah yang lalu. Lebih jauh kita ke hadapan, lebih tua tapak arkeologi sejarah kita perlu 'gali'.Jangan tayang The New Village - Khairy

TAPAH 29 Julai - Kebenaran terhadap penayangan filem The New Village perlu ditarik balik sekiranya ia mengagung-agungkan peranan komunis dan mencetuskan provokasi, kata Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata, berdasarkan tontonan treler filem itu dilihat seolah-olah ia mengagung-agungkan pejuang komunis dan perkara itu tidak boleh diterima sama sekali.

"Ini satu usaha untuk menulis semula sejarah kita dengan mengagung-agungkan komunis yang kita tahu adalah pengganas yang banyak melakukan keganasan di negara kita.

"Walaupun betul komunis lawan British tetapi keganasan itu tidak boleh dimaafkan," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada program Ihya Ramadan Parlimen Tapah di Masjid Al-Mukmin, Batu Tiga di sini malam tadi.

Khairy mahu kerajaan melihat semula keputusan membenarkan tayangan filem itu.

"Kalau ada orang kata kenapa saya buat keputusan dan kenyataan ini sedangkan saya belum tengok (keseluruhan) filem ini. Saya boleh rujuk kepada kes filem Tanda Putera, ramai yang tidak tengok tetapi terus menghukum sampai Tanda Putera ditunda dan ditangguh selama satu tahun," katanya.

Mengenai pemberian kebenaran penayangan filem The New Village yang dilihat begitu mudah oleh pihak berkuasa berbanding Tanda Putera, Khairy berkata, sepatutnya tidak wajar berlaku pilih kasih.

"Itu yang menimbulkan tanda tanya. Saya akan bawa perkara ini ke Kabinet sebab kita melihat jelas berlaku 'double-standard', trelernya sahaja kita sudah nampak ia mengagung-agungkan pengganas komunis boleh dilepaskan begitu sahaja, sedangkan Tanda Putera kena tunggu satu tahun. Bagi saya ada sesuatu yang tidak kena," katanya.

Semalam, akhbar melaporkan pendedahan sebuah blog mengenai filem itu yang dilihat mengangkat Parti Komunis Malaya sebagai 'hero' dan mempersoal bagaimana ia boleh ditayang pada bulan kemerdekaan sedangkan filem Tanda Putera, yang mengisahkan perjuangan pemimpin negara dalam mendepani insiden 13 Mei, terpaksa ditangguh tayangan beberapa kali. - BERNAMAArtikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130729/dn_31/Jangan-tayang-The-New-Village---Khairy#ixzz2aPZvMrHn 
© Utusan Melayu (M) Bhd 

36 Mati Bas Jatuh Gaung Di Itali, 78 Mati Keretapi Terbabas Di Sepanyol

Sekurang-kurangnya 36 orang  maut dalam sebuah kemalangan di selatan Itali, di mana sebuah bas terhumban ke gaung sedalam 30 meter, seperti yang dilaporkan oleh media di Itali.

Koresponden BBC Alan Johnson menyebut "belum ada indikasi apa penyebab kemalangan tersebut."

Bas tersebut melanggar beberapa buah kereta sebelum akhirnya keluar dari jejambat di Avellino, yang terletak di selatan negara itu.

Kira-kira 11 orang dilaporkan cedera dan beberapa di antaranya parah, menurut laporan berita Itali, Ansa.

Bas yang mengangkut 50 orang termasuk kanak-kanak ini sedang dalam perjalanan menuju Napoli.

Penyebab kemalangan hingga saat ini masih belum jelas. Pemandu bas tersebut termasuk mangsa yang maut.

"Keadaan sangat kritikal," kata ketua bomba, Pellegrino Iandolo, kepada tv Itali.

"Kami sedang berusaha menyelamatkan mangsa seramai mungkin."

Jurucakap polis memberitahu  AFP bahwa jumlah mangsa tersebut belum dapat dipastikan. 

"Kami masih menarik keluar mangsa dari bangkai kenderaan," katanya. 

Dia menyebut bahwa jejambat Naples-Bari ditutup akibat kejadian tersebut. 

Laporan mengatakan bas melanggar pembahagi jejambat dan jatuh ke belukar sehingga membataskan operasi penyelamatan.

Para mangsa yang cedera dibawa ke hospital di Avellino, Salerno dan Nola, menurut Ansa.

Minggu lalu, sebuah keretapi laju terhumban di Sepanyol setelah pemandunya gagal menurunkan kelajuan di sebuah selekoh dan mengakibatkan 78 orang maut.

Keretapi tersebut dipandu pada kelajuan 190 km/j di sebuah selekoh yang perlu dipandu pada kelajuan 80 km/j.

Tiada apa yang perlu dibandingkan antara pengangkutan darat di negara ini dengan 'kecemerlangan Eropah' kerana kemalangan akibat kelalaian manusia berlaku di mana-mana.

Iktibar Krisis Peniaga Kaki Lima vs Timbalan Gabenor Jakarta

Kejutan buat pedagang kaki lima di Tanah Abang, Jakarta apabila Timbalan Gabenor Jakarta, Chong Mak Yip yang merupakan Cina pertama dengan kuasa seumpamanya di kota tersebut mengugut untuk memenjarakan mereka sekiranya mereka terus berdegil berniaga di atas jalan. 

Chong Mak Yip atau mesra dengan panggilan Ahok, terpilih menjadi Timbalan Gabenor Jakarta sejak September tahun lalu atas sokongan kuat masyarakat Cina di Jakarta.

Kata-katanya yang kasar - budaya Cina - yang tidak bersesuaian dengan bahasa orang Melayu-Betawi yang merupakan penduduk pribumi majoriti Jakarta, kerap kali menimbulkan ketegangan dengan berbagai pihak kerana disifatkan terlalu kurang ajar. 

Iktibar yang perlu diambil oleh kita, hanya dengan jawatan TIMBALAN , sebenarnya kekuasaan mereka sangat terkuak dan membayangi apabila mulut mereka dibiadapkan berteraskan dengan lobi-lobi dari golongan yang membantu secara moral, prinsip dan kewangan yang tidak kelihatan dibelakangnya.

Di negara ini, mujur Jalan Raja Bot dan Chow Kit di Kuala Lumpur telah diikhtiarkan untuk dikhususkan sebagai kawasan perniagaan peniaga kecil. Pun sesetengahnya masih tak reti bersyukur dan mengharapkan seseorang 'ala Ahok' naik memerintah.


Ahok Ancam Polisikan PKL Tanah Abang


JAKARTA - Wakil Gubernur DKI Jakarta Basuki T.Purnama menegaskan bahwa para pedagang kaki lima (PKL) di Pasar Tanah Abang harus direlokasi. Ia pun siap mengambil langkah hukum jika diperlukan untuk memaksa PKL pindah.

"Itu kan melanggar hukum. Ya, kita tinggal lapor ke polisi saja kalau masih bandel," kata wagub yang biasa disapa Ahok ini di Balai Kota DKI Jakarta, Selasa (9/7).

Para PKL yang memadati badan jalan di area Pasar Tanah Abang rencananya akan dipindahkan ke dalam gedung Blok G Pasar Tanah Abang. Tujuan relokasi ini untuk mengurai kemacetan di pusat grosir terbesar di Asia Tenggara tersebut.

Menurut Ahok, para PKL sebelumnya sudah sempat direlokasi ke gedung Blok G. Namun, mereka memutuskan untuk kembali menggelar dagangan di luar karena dirasa lebih menguntungkan.

"Kalau kayak begitu, saya bisa tutup Tanah Abang. Prinsipnya, Anda boleh dagang, tapi jangan dagang di jalan karena buat macet, itu saja," tegas Ahok.

Mantan Bupati Belitung Timur ini pun mengatakan bahwa PKL yang direlokasi tidak akan diberikan uang ganti rugi. Pasalnya, selama ini mereka telah melanggar hukum dengan berjualan di badan jalan.

"Makanya saya bilang Jakarta ini sudah terbalik-balik, yang salah puluhan tahun itu Anda paksakan jadi benar. Sama saja kayak di waduk, warga minta ganti Rp3 juta per meter, tapi menduduki tanah negara," tandasnya. 

Harga rumah di Ipoh melambung

Ahli Parlimen Tambun dan seluruh gerak kerja BN Tambun perlu mengambil serius surat pembaca di dalam Utusan Malaysia hari ini. Ini kerana ia melibatkan hartanah dalam parlimen Tambun sendiri. Pembinaan rumah-rumah mahal yang akan didominasi oleh sesuatu kaum sahaja di dalam parlimen Tambun akan memberikan 'diskaun' majoriti ke atas kemenangan BN di Tambun kepada tahap yang 'sorry to say' lah. 

Sebagai contoh, tapak trek motocross Tanjong Rambutan yang terletak 3 km menghulu dari pekan Tanjong Rambutan yang dipohon sokongan ahli parlimen Tambun tahun lalu untuk diiktiraf kewujudannya supaya dapat diganti tempatnya, akhirnya diratakan untuk dibina rumah teres 1 tingkat berharga RM180,000 seunit!


Harga rumah di Ipoh melambung

Saya ingin meluahkan rasa hati berdasarkan keadaan semasa projek perumahan di Bandaraya Ipoh yang semakin melambung harganya.

Saya lahir di Ipoh, membesar dan akhirnya menetap di Ipoh. Ipoh adalah antara bandar yang dahulunya saya ingati sebagai bandar yang tenang, kos hidup yang rendah, harga tanah dan rumah yang rendah serta mempunyai nisbah kaum yang setara menambahkan lagi keharmonian penduduk di Ipoh.

Namun, baru-baru ini keadaan ini berubah. Mengikut statistik, Ipoh adalah bandar yang kedua tertinggi menerima pembangunan dan permohonan pembinaan kawasan perumahan baru daripada syarikat pembinaan perumahan yang berdaftar di Malaysia.

Kepesatan penduduk di samping pertambahan tumpuan daripada pihak kerajaan di Ipoh menambahkan lagi pembinaan perumahan di Ipoh.

Namun, apa yang dikesalkan, perumahan yang dirancang tidak mampu dimiliki oleh golongan pertengahan dan rendah. Dengan harga rumah yang melambung pesat dalam beberapa tahun, mustahil golongan ini dapat memiliki rumah mampu milik di sekitar bandar Ipoh.

Contoh terbaik adalah Meru Raya di kawasan Chepor. Asalnya ia berkepadatan penduduk Melayu yang tinggi. Namun, kepesatan pembinaan perumahan dan pembangunan kawasan ini oleh kerajaan negeri menyebabkan syarikat perumahan menjadikannya sebagai proses mengaut keuntungan. Mereka membina rumah yang hanya mampu dimiliki oleh golongan kaya, bukannya golongan sederhana dan rendah.

Bayangkan, untuk memiliki rumah baharu di kawasan ini, seseorang perlu membeli rumah berharga RM400,000 walaupun hanya rumah teres dua tingkat. Rumah teres setingkat seakan akan dipandang sepi oleh syarikat perumahan kerana ia tidak menguntungkan mereka.

Kebanyakan yang mampu membeli rumah mahal begini adalah daripada suatu kaum sahaja, yang akhirnya menjadikan bandar Meru Raya yang dirancang untuk menjadi Mini Putrajaya ini kekurangan penduduk kaum Melayu.

Inilah punca kurangnya orang Melayu tinggal di bandar. Akibatnya, apabila tiba pilihan raya umum, tiap kawasan bandar yang dikuasai sesuatu kaum itu sahaja tidak dapat ditawan oleh pihak kerajaan.

Bukan bersikap perkauman, namun inilah hakikatnya orang Melayu yang tinggal di Ipoh. Saya adalah seorang doktor gigi, namun masih mempunyai masalah untuk membeli rumah di sini. Saya tidak dapat bayangkan bagaimana orang yang mempunyai pendapatan yang lebih rendah daripada saya mampu membuat sedemikian.

Saya merayu agar kerajaan negeri membantu mengawal harga rumah kos sederhana yang melambung tinggi ini. Ini sahaja harapan kami agar majoriti penduduk Melayu di Ipoh ini tidak hanya tinggal di kawasan pinggir bandar sahaja.

AssalamualaikumArtikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Forum/20130729/fo_01/Harga-rumah-di-Ipoh-melambung#ixzz2aOJItHd6 
© Utusan Melayu (M) Bhd