Tuesday, September 09, 2008

Propaganda : Hiburan Baru Melayu

16 September semakin hampir. Anwar Ibrahim telah menjadi Ahli Parlimen. Namun, kelihatannya propaganda beliau semakin menjurus ke arah pembohongan yang direka untuk dijadikan polemik beliau berpolitik.

Berjuta rakyat Malaysia cenderung menyokong aspirasinya. Berjuta rakyat Malaysia telah berjaya dilabunnya. Berjuta rakyat Malaysia telah khayal dengan rektorik ahli politik sembahan mereka. Kini segalanya telah menghampiri satu titik yang menentukan kesan besar buruk laku seorang pemimpin yang boleh diberi ijazah kelas pertama dalam bidang propaganda.

Sentimen membenci Anwar Ibrahim semakin ketara. Sokongan pelobi Yahudi terhadap Anwar Ibrahim mungkin pudar dan ini akan memaksa mereka menggunakan alternatif lain yakni individu dari puak satu lagi. Siapakah dia? Jawapan yang hampir pasti ialah : KHAIRY JAMALUDDIN. Tetapi biarlah ini dihuraikan di lain kali.

Menjadi keldai yang berbunyi sekuat manapun di dalam Parlimen, tidak mungkin memberi apa-apa kesan kepada Anwar Ibrahim seandainya penyokongnya tidak menokok tambah rovolusi yang dibawakannya ke jalan-jalanraya. Taktik ini tidak sesuai bagi sebuah negara yang kadar penganggurannya agak rendah seperti Malaysia. Ini kerana setiap rakyat ingin menjaga periuk nasi mereka.

Anwar Ibrahim hanya sesuai menggamatkan seterusnya mengkucar-kacirkan negara seperti Thailand, Filipina dan Indonesia di mana terdapat sebahagian rakyat mereka yang lebih rela membuang masa di jalanan demi memperjuangkan aspirasi politik yang sebenarnya tidak mereka tahu halatuju buruk baiknya.

Di Malaysia, Anwar Ibrahim pantas menghadirkan rasa mual dan jemu rakyat terhadap tingkah lakunya yang bercakap besar, bersifat talam dua muka serta membuat ramalan palsu dalam menjalankan hipotesis tahap longkang pada setiap agenda yang ingin dibawakannya.

Jika tiada tuduhan liwat ke atasnya sekalipun, sikap dolak dalik dan kucar kacirnya sudah cukup membuatkan rakyat memikir beberapa kali sama ada adakah Anwar Ibrahim ini pejuang rakyat atau pedajal anjing pihak luar yang mahukan negara ini menjurus ke arah acuan yang mereka mahukan.

Namun segalanya ibarat sebuah permainan yang tidak difahami oleh sebahagian besar rakyat Malaysia. Jika dilihat dari konteks yang lebih dalam, Anwar Ibrahim dilihat jelas merupakan sukarelawan yang melacurkan dirinya untuk menjadi ikon sosialisme yang bakal meruntuhkan Islam secara berperingkat sejak agenda sosialisme dibawakan oleh Tunku Abdul Rahman.

Beristerikan seorang ibu tabah bertudung yang teserlah kewanitaan muslimah bukanlah tiket untuk dilabel sebagai pejuang Islam sejati. Apapun boleh terjadi dalam politik. Ini bukan soal politik Malaysia. Ini adalah soal politik dunia yang dicaturi oleh 'bangsa terpilih' yang bakal menaikkan raja mereka di akhir zaman.

Bukankah kiamat itu terlalu hampir setelah wafatnya junjungan besar Rasulullah SAW ? Bukankah kita berada di akhir zaman? Bukankah senjata untuk Raja Akhir Zaman untuk berkuasa ialah fitnah? Dan bukanlah fitnah itu akan menjadi-jadi seandainya rakyat sesebuah negara itu dapat memahami konteks ini. Sesungguhnya, rakyat Malaysia telah menjadi bodoh akibat mudahnya mereka diperbodohkan.

Setelah puas berhibur dengan rancangan TV realiti, kini orang Melayu beralih untuk berhibur dengan propaganda politik. Seandainya undian SMS diperlukan bagi setiap sokongan yang ditagih bagi sesuatu propaganda, nescaya Anwar Ibrahim mampu menjadi bertambah-tambah kaya dengan segera.