Tuesday, July 23, 2013

Reaksi Kes SK Seri Pristana Dinilai KeterlaluanMemalukan melihat perempuan mamak mengaku Melayu yang mengendalikan blog AMENOWORLD melakukan provokasi menjatuhkan maruah pentadbir Sekolah Kebangsaan Seri Pristana berhubung kes murid ditempatkan di ruang makan yang kelihatan seakan-akan tandas.

Memalukan bila Menteri Pendidikan melompat melalui Tweetnya seperti tiada kordinasi dengan pihak sekolah melainkan mengeluarkan reaksi melulu.

Memalukan juga bila umat Islam kelihatan apologetik tak bertempat sehinggalah perkara sebenar didedahkan oleh Mazidul Akmal bahawa itu bukan tandas, tetapi bilik persalinan.

Heran, blogger dan pengamal media sosial segera melaungkan bahasa pembangkang dan pemuka kafir. MENGAPA PERLU MEREKA DIASINGKAN? DISKRIMINASI? BLA BLA BLA?

Teman sokong sepenuhnya pihak pentadbir sekolah menyediakan ruang khas bila kantin tidak dapat digunakan, untuk murid bukan Islam makan. Murid bukan Islam di sekolah tersebut adalah minoriti di sekolah tersebut.

Kebijakan pentadbir sekolah dalam kes ini dapat mengelakkan murid bukan Islam ini menjadi mangsa ejekan, hinaan, dan kata-kata kesat berbaur keagamaan dan perkauman andai mereka dilihat makan sembarangan oleh PARA MURID ISLAM yang masih KANAK-KANAK.

Mereka ini tidak tahu yang mana baik yang mana buruk.

Dari 1985 hingga 1995 , teman bersekolah di SK La Salle, Ipoh - majoriti CINA dan St Michael Institution, Ipoh - majoriti CINA, turut pernah mendapat ejekan oleh pelajar CINA kerana menjalani ibadat puasa. Kerana mereka adalah majoriti, dan mereka merasakan mereka adalah ramai dan betul!

Adakah mustahil keadaan sebaliknya BOLEH MENIMPA murid bukan Islam di sekolah yang dihentam teruk secara melulu ini?

Amat malang, hari ini, umat Islam bersifat apologetik tak tentu hala manakala NON-MUSLIM hanya mencari kambing hitam dalam menzahirkan rasa kurang senang mereka terhadap ibadat orang Islam.


Lebih sial, isu ini dijaja oleh kambing betina hitam milik pembangkang.


DALAM KES SERI PRISTINA, TENTULAH TINDAKAN PENTADBIR SEKOLAH 'MENYELAMATKAN' MEREKA INI DARI DIJADIKAN BAHAN BULI ATAU EJEKAN KANAK-KANAK NAKAL YANG LAIN DAN LEBIH RAMAI, WAJARLAH DIPUJI.

Mengapa melatah tak tentu pasal?

Lagi Fitnah Pembangkang Yang Perlu Ditepis - Itu Bukan Tandas!!


PEMBETULAN FAKTA BERHUBUNG DAKWAAN KONONNYA PELAJAR BUKAN ISLAM MAKAN DI DALAM BILIK AIR SEKOLAH


Blog Amenoworld di entri terkini memaparkan dakwaan KONONNYA pelajar bukan Islam, berketurunan India dan Cina makan di dalam BILIK AIR.  

Berita itu kini tersebar secara meluas  di media sosial.

Saya ingin  MEMPERBETULKAN  dakwaan itu agar tidak berterusan menjadi FITNAH.

Sumber daripada pihak bertanggungjawab memaklumkan  kepada  saya kira-kira 30 minit tadi.

"Gambar dirakamkan oleh keluarga pelajar itu  kini tersebar di internet  BUKAN bilik air tetapi BILIK PERSALINAN  telah dinaiktaraf oleh pihak sekolah. Bilik sama dilengkapkan dengan dua  meja serta beberapa  sinki untuk  memudahkan pelajar bukan beragama Islam membasuh tangan mereka," ujar sumber.


"Mengapakah mereka tidak makan di kantin?," soal saya.

"Kantin sekolah ditutup sejak hari pertama bulan Ramadan kerana kerja menggantikan pintu kayu dengan pintu  kaca. Pihak pengurusan sekolah bimbang jika dalam proses pembinaan itu, mungkin pelajar menggunakan kantin akan tercedera," jawabnya.

Selain pelajar Melayu,  Sekoalah Rendah  Kebangsaan, SRK Seri Pristana, mempunyai 23 pelajar berketurunan India dan 3 Cina. Sekolah terbabit terletak berhampiran Penjara Sungai Buloh, Selangor.

"Boleh tolong hantarkan kepada saya gambar BILIK AIR sekolah itu," pinta saya.

Sebaik gambar dihantarkan kepada saya, In Sha Allah, bakal saya kongsikan bersama semua pembaca.

Malaysia Diancam Pengganas?

Malaysia berhadapan ancaman pengganas yang tidak boleh dipandang ringan berikutan terlepasnya penjenayah yang pernah ditangkap dan diusir oleh Malaysia yakni Fadli Sadama (gambar) yang terlibat dalam aktiviti penyeludupan senjata bagi tujuan kelengkapan gerakan militan. Fadli Sadama ditangkap di Yong Peng pada bulan Oktober 2010 sebelum diusir ke Indonesia lalu dipenjarakan.

Polis buru empat banduan militan Indonesia

KUALA LUMPUR 22 Julai - Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengambil langkah berjaga-jaga dan membuat pemantauan rapi bagi mengesan kemungkinan empat banduan militan Indonesia yang berjaya meloloskan diri semasa rusuhan di Penjara Tanjung Gusta, Medan, Sumatera Utara, Indonesia baru-baru ini, tidak menyusup masuk ke negara ini.

Pengarah Jabatan Pasukan Khas (Operasi dan Anti Pengganas) Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun berkata, empat banduan terbabit iaitu Abdul Gani Siregar @ Pautan @ Robi, 28; Nibras @ Arab @ Wawan, 22; Fadli Sadama Mahmudin @ Can @ Zaid @ Fernando @ Buyung @ Ade, 29, dan Agus Sunyoto @ Syafaruddin, 25, telah disabitkan terlibat dalam aktiviti keganasan.

Beliau berkata, keempat-empat lelaki warga Indonesia berkenaan adalah antara 22 banduan yang melarikan diri dari Penjara Tanjung Gusta pada 11 Julai lalu.

"Kesemua mereka mempunyai elemen-elemen militan yang paling dikehendaki setelah terlibat dalam beberapa siri insiden keganasan dan jenayah," katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurut Mohamad Fuzi, Abdul Gani dikenakan hukuman penjara selama 10 tahun oleh Mahkamah Daerah Medan bagi kesalahan mendatangkan bencana iaitu membakar Balai Polis Hamparan di Deli Serdang, Sumatera Utara pada 22 September 2010 dan terlibat dalam rompakan di CIMB Niaga Medan pada 18 Ogos tahun sama.

Beliau berkata, Nibras dikenakan hukuman penjara selama enam tahun kerana turut terlibat dalam rompakan CIMB Niaga Medan yang sama.

Katanya, Fadli Sadama dikenakan hukuman penjara 11 tahun bagi kesalahan terlibat menyalurkan senjata api bagi rompakan CIMB Niaga Medan, serangan di Balai Polis Hamparan dan menyeludup dadah jenis amphetamine dari Malaysia bagi membiayai kegiatan pengganas.

"Agus pula dijatuhi hukuman penjara selama enam tahun juga kerana kesalahan terlibat dalam insiden rompakan CIMB Niaga Medan," katanya.

Mohamad Fuzi berkata, pihaknya sedang memantau dan mengawasi keadaan bagi mengesan kemungkinan empat banduan terbabit menyusup masuk ke negara ini.

Beliau berkata, antara empat banduan tersebut, Fadli Sadama ditangkap di Yong Peng, Johor pada 13 Oktober 2010 kerana terlibat dalam aktiviti penyeludupan senjata api untuk kegunaan kumpulan-kumpulan militan di Indonesia.

Katanya, lelaki terbabit kemudian telah diusir ke Indonesia pada 4 Disember 2010 dan dihadapkan ke Mahkamah Daerah Medan sebelum dijatuhi hukuman 11 tahun penjara bagi tiga kesalahan berkaitan dengan keganasan.

"Fadli pula mempunyai rangkaian kerja dengan anggota militan Jemaah Islamiah (JI) di Malaysia dan Indonesia serta mahir dalam menggunakan laluan haram antara kedua-dua negara," ujarnya.

Sehubungan itu, Mohamad Fuzi meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai empat banduan terbabit supaya menghubungi mana-mana balai polis berhampiran bagi membantu polis mengesan mereka.

Katanya, kerjasama orang ramai untuk membantu mengesan keempat-empat militan itu amat diperlukan kerana mereka mampu menggugat keselamatan negara jika berjaya menyusup masuk ke negara ini.