Wednesday, August 19, 2009

Natijah Pengguguran "Bangsa" Pada Borang-Borang Rasmi

Utusan Malaysia, Rabu, 19 Ogos 2009

Kaji gugur 'kaum' pada borang rasmi

PUTRAJAYA 18 Ogos - Kerajaan masih mengkaji cadangan untuk menggugurkan ruangan 'kaum' pada borang dan dokumen rasminya, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.Menurutnya, kerajaan sedang melihat setiap implikasi yang mungkin timbul sekiranya langkah tersebut dilaksanakan nanti.

"Perkara ini sedang dikaji dan kita akan teliti sebelum keputusan muktamad dibuat. Beberapa perkara perlu dilihat sama ada ia perlu dilaksanakan atau tidak," katanya.

Beliau ditemui selepas melancarkan buku Siri Evolusi Kepimpinan 1 : Tinjauan Teori-Teori Terpilih yang ditulis oleh Pegawai Khas kepada Perdana Menteri, Profesor Khairil Annas Jusoh di sini hari ini.

Muhyiddin menjawab pertanyaan pemberita mengenai cadangan beberapa pihak agar ruangan 'kaum' pada borang dan dokumen rasmi digugurkan.

Timbalan Perdana Menteri menjelaskan, cadangan berkenaan disuarakan oleh beberapa pihak kerana ia dilihat wajar dilaksanakan.

"Tujuan kajian ini dilakukan kerana ada cadangan dan pandangan mengenainya.Mungkin ada keperluan di pihak kerajaan untuk melaksanakannya supaya kita tidak lihat dari sudut kaum semata-semata," ujarnya.

Ulasan

Penulis amat bersetuju dengan langkah ini biarpun penulis bukan dari kalangan mereka yang mendesak agar ruangan' bangsa ' pada borang-borang rasmi kerajaan digugurkan.

Rata-rata mereka yang mahu ruangan tersebut digugurkan adalah golongan ultra-kiasu yang menganggap dengan meletakkan ruang 'bangsa' pada borang, kononnya, mudah untuk memilih antara Melayu dan bukan Melayu.

Sebenarnya golongan ini hanya bermuka-muka dan bersifat PALING HIPOKRIT kerana , mereka sendiri menolak asimilasi di negara ini. Asimilasi bermaksud berubah menjadi sebahagian dari masyarakat negara 'host' mereka dan mengadaptasi budaya dan adat resam penduduk tempatan.

Dengan menggugurkan perkataan 'bangsa' pada borang-borang, ia merupakan indikasi yang baik bagi permulaan proses asimilasi. Selepas itu, lihatlah golongan ulta-kiasu ini akan menggelupur meminta ruangan 'bangsa' diadakan semula.

Golongan bodoh ini memang mudah diramal.