Tuesday, January 25, 2011

Lee Kuan Yew Sokong Anwar Meliwat

Lee Kuan Yew mungkin bingung apabila bocoran dari Wikileaks membuatkan Malaysia kecoh kerana baginya berjubor itu tiada salahnya. Dia mungkin hairan apabila rakyat Malaysia menyerang Anwar akibat kenyataannya dalam kawat antarabangsa yang dibocorkan menyebut Anwar memang melakukan liwat.

Ini kerana Lee Kuan Yew sendiri menyebut, dia tidak kisah sekiranya cucunya merupakan seorang gay.

Untuk apa Lee Kuan Yew mengeluarkan kenyataan ini? Sudah tentu untuk memberitahu media negara sebelah bahawa apa yang nak dikecohkan tentang perbuatan Anwar. Ia sekadar isu genetik sahaja. Lambat jugak Kuan Yew cuci jamban. Tahi yang ditinggalkan dah kering keras pun.

LKY akan terima jika cucu gay

Menteri Mentor Singapura Lee Kuan Yew akan menerima kenyataan jika salah satu cucunya adalah homoseksual, lapor Sin Chew Daily dan Nanyang Siang Pau .

Dalam sebuah wawancara dengan The Straits Times, Lee berkata homoseksualiti adalah isu genetik.

Sin Chew Daily memetik petikan dari wawancara, melaporkan bahawa Kuan Yew menyebut bahawa bekas Naib Presiden Amerika Syarikat, Dick Cheney membenci homoseksualiti namun dia masih mencintai anaknya walaupun anaknya lesbian. - The Star

Tuesday January 25, 2011

LKY will accept it if grandchildren are gay


SINGAPORE’S Minister Mentor Lee Kuan Yew will accept the reality if any of his grandchildren is homosexual, Sin Chew Daily and Nanyang Siang Pau reported.

In an interview with The Straits Times, Lee said homosexuality was a genetic issue.

Sin Chew Daily, which quoted excerpts from the interview, reported Lee as saying that former US vice-president Dick Cheney was against homosexuality but he still loved his daughter even though she was a lesbian.

However, Lee stressed that none of his children was a homosexual.

Raja Petra Mahu Kepalai 'Third Force', 5 Nama Telah Diumum

Raja Petra semakin berangan untuk menjadi 'third force' di negara ini dalam PRU 13 dengan mendedahkan beberapa nama calon yang bakal mereka tampilkan. Tapi kalau setakat tiga empat kerat, tak payah nak sebut 'third force' lah. Malu kat semut je.

Kalau nak jadi third force, kena lah bertanding di 222 kerusi parlimen dan 500 kerusi DUN seluruh negara. Ada berani ke? Duit miker banyak, hasil menjual fitnah selama ni. Laburkan je lah.

KUALA LUMPUR: Gerakan Kebebasan Sivil Malaysia(MCLM) telah menamakan seorang aktivis wanita dan seorang doktor gigi sebagai calon untuk pilihanraya umum 13.

Bekas presiden
All Women's Action Society Haslinah Yacob dan Dr Nedunchelian Vengu telah menawarkan diri untuk bertanding, umum presiden MLCM Haris Ibrahim di pejabat gerakan tersebut di Taman Desa di sini hari ini.

Haslinah, 49, terlibat dalam hal-hal guaman bagi hak-hak wanita selama 10 tahun.

Pengamal pergigian swasta, Dr Nedunchelian, 42, pula berkhidmat dengan
Malaysian Private Dental Practitioners Association selama tiga penggal.

Presiden Persatuan Hak Asasi Kebangsaan Malik Imtiaz Sarwar dan peguam hak asasi manusia Sreekant Pillai sebelumnya diumumkan sebagai
dua calon pertama MCLM untuk pilihanraya umum berikutnya.

Blogger kontroversi Raja Petra Kamaruddin adalah ketua MCLM .

Dilancarkan pada 30 Okt tahun lalu, MCLM mempromosikan dirinya sebagai "kekuatan ketiga" dalam politik Malaysia dan berusaha untuk mereformasi iklim politik tanahair.
- The Star

99% Pelaburan Pulau Pinang Usaha Kerajaan BN

Kononnya Pakatan Rakyat mampu memberi kemakmuran kepada negara ini andai mereka memerintah. Tetapi semuanya diketahui hanya kencing belaka. Ini kerana pelaburan untuk negeri yang diperintah oleh mereka sendiri dibawa oleh kerajaan pusat.

Perak menjadi negeri yang nyaris muflis hanya 11 bulan ditadbir Pakatan Rakyat. Jika PR selalu menyebut kononnya mereka membasuh kencing berak UMNO-BN, seperti kenyataan Ahli Parlimen Ampang , Muraidah Mak Lampir, mereka lupa, bahawa BN selalu membersihkan najis Pakatan Rakyat yang ditabur di dalam negara dan di luar negara tanpa perlu bermulut murai menjaja kisah.

Pakatan Rakyat jarang menyedari mereka melepaskan najis merata-rata mungkin kerana mereka mengalami masalah menahan najis akibat terlalu banyak dijengah pintu belakang mereka oleh B.A.B.I.

99% pelaburan di P. Pinang usaha kerajaan pusat - Mukhriz

24/01/2011 11:28am

SUNGAI PETANI, 24 Jan. - Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Tun Dr. Mahathir berkata, 99 peratus pelaburan di Pulau Pinang adalah usaha kerajaan pusat, khususnya oleh kementerian itu.

Justeru kata beliau, kerajaan Pulau Pinang yang diteraju pakatan DAP-Parti Keadilan Rakyat-Pas itu tidak harus cepat ‘mengambil kredit’ di atas usaha orang lain dalam mempromosikan negeri tersebut sebagai destinasi pelaburan.

"Kita telah jangka bahawa mereka (kerajaan negeri) akan buat kenyataan seperti itu, tetapi percayalah bahawa pelaburan yang sampai ke Pulau Pinang itu bukan semuanya daripada negara-negara yang mereka lawati.

"Contohnya pelaburan daripada Taiwan, saya sendiri yang pergi ke sana untuk mengetuai misi mempromosi perdagangan dan pelaburan, dan saya yakin daripada hasil kerja-kerja kita itu ada pelabur dari sana akan datang melabur di Pulau Pinang,” katanya kepada pemberita di sini. - Bernama

Sejarah Melayu Ipoh 13

Berbeza dengan Gopeng , Sungai Raia, Sengat dan Pulai yang dikuasai orang Mendailing, Kawasan Hulu Kinta dikuasai oleh Melayu Perak. Terdapat sebilangan kecil orang Mendailing dan Jawa yang terdapat di Tambun, sebuah perkampungan dengan deretan kedai kayu pada penghujung dekad 1880an.

Tok Lembang menguasai kawasan ini dengan mengusahakan lombong-lombong kecil dan menghantar bijih timah ke Ipoh. Dia kemudiannya menjalankan bisnes menyewa gajah untuk mengangkut bijih dari Tanjong Rambutan ke Ipoh. Selepas jalan ke Gopeng, jalan ke Tambun di bina. Ini membolehkan kereta lembu dan kereta kuda melaluinya. Perniagaan sewa gajah Tok Lembang menjadi tidak popular.

Tok Lembang dipercayai waris kepada penduduk yang telah ada di kawasan itu sejak zaman Panglima Kinta Kelima, Ngah Ghafar, lebih 60 tahun sebelum itu. Ngah Ghafar merupakan ikon mistik yang telah dilupakan oleh Melayu Ipoh hari ini.

Panglima Kinta Kelima itu hilang ke kawasan air panas Tambun dipercayai mengahwini orang bunian. Di dalam Gua Datuk hari ini masih ada sebuah kerusi yang menghadap kiblat dipercayai tempat Datuk Panglima Ngah Ghafar datang berubat. Beliau hilang ketika upacara penyembuhan dilakukan oleh seorang pawang dalam sebuah balai. Ngah Ghafar digelar Datuk Hilang Di Jalan.

Tok Lembang telah membuka tanah di kaki gunung batu kapur di sekitar Tambun menggunakan pekerja Jawa. Pada zaman ini, limau bali telah ditanam di ladang kerajaan di Jalan Kuala Kangsar. Menurut cerita lisan, orang Jawa lah yang membawa benih limau besar yang disebut 'limau dari Bali' walaupun hari ini sejarahnya tidak diceritakan oleh pengusaha limau tambun yang kesemuanya berketurunan Cina.

Tok Lembang merupakan tokoh kawasan Tambun. Kawasan Tambun pada tahun 1892 dikenali sebagai kawasan hitam kerana kekerapan berlaku samun dan rompak di jalanan sehingga memaksa Ibupejabat Polis Daerah di Batu Gajah dipindahkan ke Ipoh. Tok Lembang menjadi pembantu majistret pada tahun 1904. Namanya diabadikan di Happy Garden, Ipoh dengan nama Jalan Kulup Limbang.

Pertanian di sebalik perlombongan kecil-kecilan di Tambun turut menyaksikan pengenalan tanaman kopi. Kebun kopi terbesar di Tambun adalah milik Leong Fee dan F.J.B. Dykes di Bukit Kopi (Kopisan) yang kini menjadi Taman Perpaduan. Melayu Perak yang paling berjaya di Tambun dalam mengusahakan ladang kopi ialah Ngah Ali. Mereka menanam kopi Liberia yang jatuh harga pada tahun 1895 kerana peningkatan populariti kopi jenis Arabica yang ditanam di tanah tinggi di jajahan Belanda (Indonesia).

Pada zaman ini, Tambun dan Ampang merupakan kawasan yang dibuka untuk pertanian atas galakan Kerajaan British Perak. Tok Muda Wahab membina empangan bernilai $10,000. Frank Swettenham pada 23.11.1893 menyebut, empangan tersebut adalah empangan terbesar di Lembah Kinta dengan panjangnya 150 ela dan tingginya 12 kaki digunakan untuk projek sawah padi yang bakal diusahakan dari Ampang hingga ke Pengkalan Pegoh. Projek ini dipertingkatkan lagi dengan memperbesarkan empangan tersebut sehingga menjadi 780 ela panjang siap pada tahun 1899 dengan kos mencecah $40,000 beserta tali air sepanjang 4 batu!

Walaubagaimanapun, projek ini tidak berbaloi disebabkan masalah dalaman dan kedudukan tanah pertanian yang bakal dibangunkan ini di atas lembangan yang kaya dengan bijih timah.

Kemasukan lebih ramai orang Cina memaksa tanah-tanah pertanian ini dipajak untuk digali dasarnya bagi membongkar bijih timah yang memenuhi lembah ini.

Bersambung esok.