Tuesday, July 09, 2013

Mohon MBI beri lesen sementara untuk penjaja kecil


SINAR HARIAN
7 Julai 2013

IPOH - Persatuan Penjaja Kecil Taman Perpaduan memohon Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) memberi lesen sementara kepada semua peniaga kecil di kawasan berkenaan bagi mengelakkan pendapatan mereka terjejas.

Pengerusi persatuan berkenaan, Nor Azaman Azizan berkata, permohonan lesen itu bertujuan mengelakkan penjaja kecil di sekitar kawasan itu terganggu dengan kebanjiran peniaga luar pada Ramadan nanti.

Nor Azaman menjelaskan, pihaknya ada menerima aduan berhubung insiden penjaja kecil dihalau dari tapak perniagaan mereka oleh peniaga luar yang datang berniaga di kawasan itu pada Ramadan tahun lalu.

"Kami rasa sudah tiba masanya penjaja kecil di sini menerima lesen sementara daripada pihak berwajib untuk membolehkan mereka terus berniaga di sini.

"Ada antara mereka telah berniaga di sini lebih lima tahun dan bagi saya, sangat tidak adil jika mereka tidak dapat berniaga di tempat selalu mereka berniaga," katanya kepada Sinar Harian.

Tambah beliau, penjaja kecil sememangnya memerlukan lesen sementara bagi membolehkan mereka meneruskan perniagaan di kawasan berkenaan tambahan pula Ramadan akan tiba dalam masa terdekat.


Nor Azaman (dua, kanan), berkata sesuatu kepada Adun Hulu Kinta, Datuk Aminuddin Md Hanafiah (kanan) ketika melawat salah sebuah gerai selepas perasmian Sambutan 30 tahun Taman Perpaduan.

Awal Ramadhan Wajar Dijadikan Cuti Umum Seluruh Semenanjung


Awal Ramadhan ketika ini menjadi cuti umum untuk negeri Johor, Kedah dan Melaka sahaja. Penetapan cuti di negara ini yang dibuat bersesuaian dengan keadaan zaman ia ditetapkan. 

Melihat sosio-budaya masyarakat Islam di Malaysia hari ini, Awal Ramadhan disyorkan menjadi cuti umum seluruh negeri di Semenanjung termasuk Wilayah Persekutuan. Sabah dan Sarawak juga dialu-alukan untuk berbuat demikian.

Ini kerana pada Awal Ramadhan, ekonomi yang sedikit kukuh pada 14 juta umat Islam yang bertebaran merantau di serata Semenanjung, Sabah dan Sarawak telah membolehkan mereka untuk mahu pulang ke kampung berpuasa bersama keluarga di hari pertama puasa.

Malah bagi yang berduit, kerja di Kuala Lumpur dan balik hari ke Kota Kinabalu juga sudah tidak menjadi masalah.

Kesibukan kerja dan hitung belanja membataskan mereka untuk pulang ke kampung selepas itu dan hanya akan pulang menjelang Hari Raya. 

Awal Ramadhan dapat pula dijadikan meriah dengan mentradisikan memasak bersama keluarga bagi buka puasa yang pertama dan sebagainya.

Berbeza dengan cuti-cuti hari kebesaran umat Islam yang lain, Awal Ramadhan lebih membuatkan cuti dipohon dan sebagainya kerana semakin ramai yang merantau, mahu bersama ibu bapa berpuasa dan berbuka bersama. Ada yang sengaja mahu menjadikan ia penuh makna,menyambut ketibaannya sekali lagi.

Negeri-negeri yang tidak bercuti Awal Ramadhan bolehlah memansuhkan terlebih dahulu cuti-cuti yang kurang disambut dengan sewajarnya iaitu Nuzul Quran di Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Selangor & Terengganu. Negeri Sembilan boleh digantikan dari  Israk Mikraj. 

Kuala Lumpur dan Putrajaya pula perlu bersedia menambahkan satu lagi cuti pada kalendar kurang cutinya itu seperti ia memasukkan cuti Thaipusam beberapa tahun lalu.

Dengan menjadikan Awal Ramadhan cuti pulang ke kampung, ia akan turut menggalakan lagi pertumbuhan ekonomi negara. 

Ahli Parlimen pembangkang penyokong militan LTTE ditahan


KUALA LUMPUR 8 Julai - Tiga rakyat tempatan dipercayai penyokong militan antarabangsa, Barisan Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) ditahan oleh polis kerana terlibat menganjurkan penayangan filem dokumentari kontroversi bertajuk 'No Fire Zone' di Dewan Perhimpunan Cina Selangor di sini, Jumaat lalu.

Turut ditahan kerana terlibat dalam penganjuran tayangan dokumentari yang diharamkan oleh kerajaan Sri Lanka itu ialah seorang Ahli Parlimen juga merupakan Naib Pengerusi sebuah parti pembangkang.

Filem dokumentari 'No Fire Zone' terbitan stesen televisyen Amerika Syarikat, Channel 4 diarahkan oleh Callum Macrae iaitu seorang pembuat filem yang pernah memenangi anugerah, penulis dan wartawan.

Filem berkisar tentang penyiasatan itu memaparkan kisah tentang peringkat akhir perang saudara di Sri Lanka dari September 2008 sehingga 2009 yang menyaksikan beribu-ribu masyarakat Tamil diserang dan dibunuh oleh tentera Sri Lanka termasuk Balachandran Prabhakaran iaitu kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun yang merupakan anak kepada Ketua LTTE, Velupillai Prabhakaran.

Tentera Sri Lanka bagaimanapun menafikan dakwaan dipaparkan dalam dokumentari tersebut dan kerajaan Sri Lanka mengharamkan penayangannya.

Sumber berkata, penahanan tersebut dilakukan oleh sepasukan anggota polis bersama pegawai dari Kementerian Dalam Negeri setelah menerima aduan Pesuruhjaya Tinggi Sri Lanka di Malaysia tentang penayangan filem itu oleh sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang dipercayai menyokong kumpulan pengganas berkenaan.

"Pesuruhjaya Sri Lanka di Malaysia telah menghubungi pihak berkuasa negara ini bagi menghalang penayangan filem dokumentari 'No Fire Zero' kerana didakwa memaparkan laporan tidak benar dan tanpa tapisan," katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi di sini hari ini.

Difahamkan, tayangan dokumentari yang diharamkan itu dianjurkan oleh kumpulan penyokong LTTE yang berselindung di sebalik sebuah pertubuhan komuniti.

Semasa serbuan dijalankan, terdapat kira-kira 150 orang berkumpul untuk menonton dokumentari tersebut.

Mereka kemudian diarahkan bersurai oleh polis, manakala tiga penyokong militan LTTE dan seorang Ahli Parlimen yang terlibat menganjurkan penayangan filem itu ditahan namun kesemua mereka dibebas dengan jaminan setelah diambil keterangan.

"Tindakan menayangkan dokumentari itu dan menyokong kegiatan LTTE adalah satu kesalahan kerana kumpulan tersebut diiktiraf sebagai pengganas antarabangsa.

"Ahli Parlimen pembangkang yang terlibat menganjurkan penayangan dokumentari itu pula sebenarnya mengambil kesempatan menarik sokongan masyarakat Tamil untuk kepentingan politik," katanya.

Sumber berkata, polis sentiasa memantau dan memandang serius aktiviti LTTE di negara ini kerana kehadiran kumpulan pengganas terbabit boleh mengancam keselamatan dan menggugat hubungan diplomatik negara dengan kerajaan Sri Lanka.


Pergerakan Taufan Soulik

West Pacific Hurricane & Tropical Storm Center


Soulik Gaining Strength

7/8/2013 12:40:22 PM
Tropical Storm Soulik is now gaining strength over the open waters of the Philippine Sea. The storm is expected to continue on a westerly track for the next several days and is likely to become a typhoon by Tuesday or Tuesday night. Later in the week, the storm is expected to track very close to Taiwan and the east coast of China, and a landfall in this region is also possible by later Friday or Saturday. This track will cause some concern for the Islands between Taiwan and Japan as gusts from Soulik could be as high as 130 mph as it passes through.
All interests in Taiwan and eastern China should closely monitor the progress of Soulik over the next few days.

Hempasan Pesawat Asiana Airlines Di San Franscisco Dirakam Video


Melihat kepada video yang terakam saat pesawat Asiana Airlines milik Korea Selatan yang terhempas semasa mendarat di San Franscisco pada hari Sabtu lalu, siapa sangka apabila didapati daripada 307 orang penumpang pesawat Boeing 777 tersebut, hanya 2 orang terbunuh, 181 cedera dan 123 orang selamat tanpa kecederaan. 

Mangsa yang terbunuh duduk di bahagian belakang pesawat yang putus ekornya. Salah seorang mangsa yang terbunuh, tercampak di landasan dengan kecederaan, diselimuti debu akibat nahas tetapi maut digilis kenderaan pasukan penyelamat yang tidak menyedarinya. Kedua-dua mangsa adalah pelajar China yang menaiki pesawat yang bertolak dari Seoul itu.

Kemalangan berpunca dari pendaratan yang kurang sampai ke landasan mengakibatkan ekor pesawat melanggar benteng laut dan putus. Saksi menyebut, pesawat bergegar beberapa kali ketika hendak mendarat.