Sunday, February 08, 2009

Perak : Mufti & Sultan DiKetepikan Demi Politik

Tahun 2006, Mufti Harussani menggemparkan negara dengan menyuarakan kebimbangan terhadap agenda pluralisma yang menyama-ratakan semua agama dan menganggap semua agama sama. Mufti menyebut, pemantauan yang kurang oleh badan-badan kerajaan, menghangatkan lagi isu ini.

PAS pantas menyeret Mufti ke kancah politik. PAS mengatakan fenomena ini adalah hasil dari pemerintahan kerajaan Barisan Nasional. Mufti Perak dicop sebagai Mufti pro PAS.

Hakikatnya, Mufti Perak hanya menyampaikan sesuatu yang amat dibimbanginya. Pepecahan umat Islam.

Tahun 2008, Mufti Harussani menggemparkan negara dengan menyuarakan agar PAS dan UMNO sama-sama bersatu berganding bahu sebagai sebuat entiti berteraskan Islam bagi melaksanakan pemerintahan.

PAS sekali lagi menyeret mufti ke kancah politik. Kali ini bergandingan dengan DAP. PAS menuduh Mufti Perak 'dibeli' UMNO. DAP mahukan Mufti menutup mulut. Mufti dicop pro UMNO.

Hakikatnya, Mufti Perak menyampaikan sesuatu yang amat dibimbanginya. Pepecahan umat Islam.

Keadaan pada hari Jumaat 06.02.09 jam 3.30 petang di Kuala Kangsar

Keadaan pada hari Ahad 08.02.09 jam 6.30 petang di kediaman rasmi MB di Ipoh

Kedua-duanya dipenuhi Melayu yang terjebak dalam dogma 'people's power' ilham Yahudi.

Perak : Kembalinya Kuasa Kepada Yang Berhak
Inilah suara majoriti yang dinafikan selama ini oleh penipuan kesepakatan Pakatan Rakyat di Perak selama 11 bulan yang mana peluang yang diberi oleh suara majoriti untuk gabungan kumpulan yang berpura-pura sepakat ini untuk memerintah telah disia-siakan dengan kontroversi yang pelbagai.

Penulis melintasi kediaman MB Perak pada jam 2.00 pagi tadi. Kelihatan beberapa orang petugas Unit Amal PAS sedang 'berkawal' dipintu masuk.

Kemudian beberapa kereta melintasi hadapan mereka dengan laungan "DAULAT TUANKU". Mereka hanya mampu mengangkat tangan. Ada yang melaung sindiran " DEMI KARPAL SINGH!" dan ada yang menjerit "BALIKLAH JAGA ANAK BINI".

Penulis kasihan melihat mereka berembun mempertahankan MB yang telah dibatalkan jawatannya oleh Sultan. Tiada Cina, tiada India di situ. Semata-mata Melayu Islam berlebai berkopiah.

Bila ditanya seorang apek, jawabnya " Itu sultan sudah sack. Tak boleh cakap apa lor." Tetapi Melayu juga yang beria-ia menyembah derhaka mengutuk sultan di internet.

Selama mana mereka akan bertahan. Selama mana Nizar mahu berkeras kepala? Majoriti yang berhak semakin bersuara. Penduduk Ipoh jemu melihat drama mereka. Adakah mereka menunggu dibaling selipar.

Mereka dibelenggu emosi yang menafikan hakikat. Sedangkan penduduk Ipoh meneruskan aktiviti seperti biasa. Bersiar-siar di pasar Gerbang Malam, menonton wayang dan berjogging di Padang Polo, bersantai di kedai mamak hingga dinihari bergelak ketawa, seperti tidak ada apa yang berlaku.

Mereka seolah-olah menunjukkan luahan hati bahawa "akhirnya, runtuh juga kerajaan eksperimen yang gagal ini.. lebih baik layan mereka seperti tiada."