Monday, June 03, 2013

Chery Pilih Malaysia Berbanding Indonesia Untuk Dirikan Kilang Kereta

Baru-baru ini, China memilih Malaysia sebagai negara pengilang kereta jenama Chery miliknya dan menafikan khabar angin kilang tersebut akan dibuka di Indonesia.

Sehubungan itu, berjurailah komentar Indon-Indon pro-Taiwan di laman berita Detiknews yang menyeru pemboikotan kenderaan jenama tersebut seperti mereka menyeru pemboikotan BlackBerry kerana memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan.

Terlalu 'alahai' pemikirannya.

Bukan Indonesia, Chery Bakal Dirikan Pabrik di Malaysia

Syubhan Akib - detikOto
Minggu, 02/06/2013 16:14 WIB

Kuala Lumpur - Beberapa tahun lalu merek mobil Chery sempat populer di Indonesia. Kini, untuk semakin mendekatkan diri pada pasar Asia Tenggara, merek mobil China ini pun membangun pabrik baru di Malaysia.

Chery mengumumkan pendirian pabrik baru itu bersama mitra lokalnya di Malaysia. Pabrik ini menurut China Car Times akan menjadikan Malaysia sebagai pusat ekspor untuk negara-negara Asia Tenggara,

Seperti diketahui, negara-negara di Asean seperti Thailand, Malaysia dan Indonesia tengah bersaing ketat untuk menjadikan negara mereka sebagai basis produksi. Dan untuk urusan Chery, Malaysia menang.

Nantinya, pabrik Chery di Malaysia akan memproduksi secara CKD model-model seperti QQ generasi baru, Tiggo, B14 hingga sedan H13.

Untuk permulaan, pabrik ini akan memiliki kapasitas sebesar 10 ribu unit per tahun dengan kapasitas produksi yang diharapkan akan meningkat menjadi 20.000 unit per tahun di masa depan.

Untuk itu semua, total investasi yang diperlukan diperkirakan akan mencapai 250 juta RMB.

Haramkan Sahaja Produk Taiwan


Setelah diganggu gugat oleh anasir Taiwan semasa PRU13, kesihatan rakyat negara ini diganggu gugat pula dengan produk Taiwan yang merbahaya. Produk yang mendedahkan kita kepada risiko kanser. Inilah permainan mereka. Bukankah lebih baik produk Taiwan diharamkan sahaja. 

4 lagi produk makanan dari Taiwan dicemari asid maleik

PUTRAJAYA 3 Jun - Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan empat lagi produk makanan dari Taiwan dilaporkan dicemari asid maleik.

Produk berkenaan ialah Green Tea Tapioca Ball dan Yam Tapioca Ball keluaran syarikat syarikat Full Free Co Ltd dan Vegetarian Instant Rice Noodle dan Rice Noodle With Thick Soup keluaran Syarikat Long Kow Foods Corp.

Pengarah Kanan Keselamatan dan Kualiti Makanan KKM Noraini Mohd Othman berkata walaupun empat produk itu tidak diimport oleh Malaysia, namun sebagai langkah berjaga-jaga KKM tetap menyenaraikan ia sebagai antara 15 produk makanan yang digantung pengimportannya sehingga kini.

"Selain itu KKM juga mengenakan tindakan Tanah, Uji, dan Lepas terhadap produk makanan yang sama keluaran syarikat-syarikat lain di Taiwan (yang hendak diimport ke dalam negara), melainkan pengimportnya dapat mengemukakan sijil analisa daripada makmal yang diiktiraf olah FDA Taiwan, yang mengesahkan bahawa produk itu bebas asid maleik," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurutnya, KKM juga sedang memantau dengan rapi produk makanan diimport dari Taiwan yang berada di pasaran tempatan, dan orang ramai boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenainya dengan menghubungi Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, KKM dengan menelefon 03-888 33652 atau 03-888 33653 atau layari laman web kementerian. - BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130603/dn_24/4-lagi-produk-makanan-dari-Taiwan-dicemari-asid-maleik#ixzz2V9N0GcUF
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Rakyat Singapura Marah Tindakan Dr. Yaacob Ibrahim Mahu Jadikan Bahasa Melayu 'Bahasa Asing'

Berikut adalah artikel yang ditulis seorang warga Singapura berketurunan Cina yang mempersoalkan sikap menteri Melayu di Singapura yang mahu menjadikan matapelajaran bahasa melayu sebagai pelajaran 'bahasa asing'. Rosak warisan sesebuah bangsa, ternyata adalah hasil tangan bangsa itu sendiri.

Saya sangat terkejut, marah, geram dan menyampah dengan  kenyataan Dr. Yaacob Ibrahim baru-baru ini. Dia bercakap di depan 200 bakal mahasiswa Melayu Muslim yang berkumpul di dewan di Ang Mo Kio untuk sesi dialog yang bertujuan memberi faedah kepada komuniti Melayu Muslim. Seorang pelajar dari Innova Junior College bertanyakan kepadanya apa yang boleh dilakukan untuk menangani kemerosotan penguasaan bahasa Melayu di kalangan komuniti Melayu di Singapura. Ini jawapannya :

" Kita bukan di Kelantan atau di Kedah di mana semua orang bercakap bahasa Melayu di dalam dan di luar bilik darjah... Mungkin telah tiba masanya  untuk bahasa Melayu diajar sebagai bahasa asing dan bukannya bahasa ibunda."

Mulanya saya merasakan itu telah disalahertikan. Tetapi rupa-rupanya itulah apa yang diperkatakan olehnya, saya terkejut.

Bukankah Dr. Yaacob Ibrahim adalah seorang Melayu? Bukankah dia Menteri yang ditugaskan untuk menjaga hal-ehwal orang Melayu Islam? Bagaimana dia boleh mengeluarkan kenyataan sedemikian yang akan memecahbelahkan Melayu Singapura?

Bahasda Melayu adalah bahasa rasmi di Singapura. Lagu kebangsaan kita adalah berbahasa Melayu untuk menggambarkan warisan Melayu di Singapura. Arahan kawad ketenteraan juga dalam bahasa Melayu. 13.4% dari populasi di Singapura adalah orang Melayu dan bahasa Melayu adalah bahasa ibunda mereka.

Sekarang, Dr. Yaacob, jelaskan bagaimana pula kita perlu ajar bahasa Melayu sebagai bahasa Asing? Saya bukan Melayu. Saya Cina. Tetapi bila saya melihat apa yang dinyatakan, saya berasa marah juga bagi pihak rakan-rakan Melayu saya. Sebagai menteri yang bertanggungjawab bagi urusan orang Melayu, anda seharusnya bangun memperjuangkan hak-hak kaum anda. Anda sepatutnya malu apabila menyebut untuk mengajar bahasa Melayu sebagai bahasa asing di tanah yang dahulunya kepunyaan orang Melayu.

Jika bahasa tempatan dijadikan bahasa asing, apa pula nasib bahasa kebangsaan? Adakah ini menggambarkan kami bakal dijadikan orang asing di tanah tumpah darah kami sendiri? Dengan kemasukan besar-besaran warga asing di negara ini, kami bimbang kami akan menjadi minoriti di negara sendiri.

Mungkin sistem GRC akan diubah bagi memastikan kami menjadi kelompok minoriti di negara ini.


DR YAACOB IBRAHIM: "IT MAY BE TIMELY FOR US TO TEACH MALAY AS A FOREIGN LANGUAGE"

I was shocked, angry, furious and disgusted by what Dr Yaacob Ibrahim said recently. He was addressing more than 200 Malay-Muslim pre-university students gathered at a theatre in Ang Mo Kio for a dialogue session aimed at sharing ideas to benefit the Malay-Muslim community. A student from Innova Junior College asked him what could be done about the decline in Malay fluency among the community. His answer…..

We are not in Kelantan or Kedah, where everyone speaks Malay in and out of the classrooms… it may be timely for us to teach Malay as a foreign language rather than as a mother tongue.

At first I thought he was being misquoted. But he wasn't. That is the exact words coming from him. I was shocked.

Isn't Dr Yaacob Ibrahim a Malay? Isn't him also the Minister-in-charge of Muslim Affairs? How could he made such a suggestion that will marginalize the entire Malay community in Singapore?

Malay Language is the National language of Singapore. Our National Anthem is in Malay to reflect Singapore's Malay heritage. Military footdrill commands are in Malay. 13.4% of the Singapore population is Malay and Malay language is their mother tongue.

Now, Dr Yaacob Ibrahim, tell me. How can we teach Malay Language as a foreign language? I am not a Malay. I'm a Chinese. But when I saw that news article, I was very angry and frustrated for all my Malay friends. As the Minister-in-charge of Muslim Affairs, you are supposed to stand up for Malay's rights. Yet you suggested making their language a foreign language on a land that used to be own by them. You should be ashamed of yourself.

If the locals' mother tongue become a foreign language, then what is going to be the national language? Does that means that we going to become foreigners in our own land? With the influx of new citizen, sometimes I'm worried that we Singaporeans will become minority in our own country.

Maybe the GRC system will be changed to make Singaporeans a minority race.

DKSG

*The author blogs at http://blog.dk.sg

Lagi Hinaan Ke Atas YDP Agong

Lagi penghinaan atas YDP Agong. Kali ini dari beruk Melayu sendiri. Seperti yang telah diperkatakan tentang soal penghinaan ke atas YDP Agong, sikap tidak mengambil apa-apa tindakan hanya menyemarakkan kelahiran anak-anak haram yang bersifat 'menyerang' YDP Agong bahkan menyerlahkan kutu-kutu biaDAP dari jenis bangsa sendiri.

Baru jadi tweetfamous serasa diri kebal dan bebas menyelar apa sahaja. Itulah Melayu dahaga perhatian.

Menteri Luar Australia 'Tampar' Anwar Lagi

Australia iktiraf PRU-13

Bob Carr 
Menteri Luar Australia

MELBOURNE 2 Jun - Menteri Luar Australia, Senator Bob Carr telah menyifatkan Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) di Malaysia pada 5 Mei lepas, mempunyai kredibiliti dan boleh dipercayai.

Menjawab soalan Editor Luar Negara akhbar The Australian, Greg Sheridan, di stesen televisyen "Sky" mengenai kredibiliti Malaysia, Ahad, Carr berkata: "Nah... mereka pasti adalah kerajaan yang berwibawa.

''Saya menelefon rakan sejawat Anifah Aman (Datuk Seri) pada Jumaat untuk mengucapkan tahniah serta mengatakan saya tidak sabar untuk bekerjasama dengan beliau pada Sidang Kemuncak Asia Timur di Brunei dan juga forum lain,'' katanya.

Carr mengulangi matlamat kerajaan Australia supaya tidak campur tangan dalam urusan politik domestik di Malaysia.

Sheridan mengingatkan Carr terhadap banyak 'komen histeria' mengenai PRU-13 di Australia, bukan kurangnya daripada Senator Nick Xenophon bahawa Malaysia adalah diktator dan Anwar Ibrahim (Datuk Seri) adalah Nelson Mandela di Asia Tenggara, Carr berkata:

''Ia adalah pilihan raya Malaysia. Seperti yang saya nyatakan di Senat semasa menjawab soalan Xenophon bahawa kita bukan suruhan jaya pilihan raya untuk Malaysia.

''Kita tidak boleh membuat keputusan mengenai keadilan atau ketidakadilan dan kita bukan mahkamah pertikaian yang menentukan sama ada seseorang dengan dakwat calit di jari selepas mengundi mampu membuang undi lain atau tidak... kita tidak boleh masuk campur ke dalam perkara-perkara seperti itu,'' katanya.

Carr berkata, ia adalah pilihan raya Malaysia yang dijalankan di bawah peraturan berbeza daripada pemahaman rakyat Australia.

''Tetapi kerajaan (Australia) - kita tidak boleh masuk campur dalam urusan hal ehwal dalaman negara yang mana kita menikmati hubungan mesra,'' katanya.

Menteri Luar itu berkata, rakyat Malaysia sendiri akan membuat penentuan pada masa depan mengenai kaedah dan peraturan pilihan raya mereka dan Australia tidak mempunyai peranan dalam soal itu. - BERNAMA


IMBASAN 'TAMPARAN' YANG LALU :


KHAMIS, NOVEMBER 22, 2012

Anwar Ibrahim Dimalukan Australia, Anwar Mana Reti Malu?


Sudahlah puaknya menggesa Lynas dan aktiviti lombong emas di Raub, yang kedua-duanya dari Australia, ditutup, berani pula menulis surat meminta Australia memerhatikan pilihanraya di Malaysia. Itulah tebalnya muka kedut Anwar Ibrahim.

Menteri Luar Australia, Bob Carr menolak permintaan Anwar Ibrahim supaya Australia menjadi pemerhati pilihanraya di Malaysia.

Beliau menyebut, Australia TIDAK BOLEH dan TIDAK AKAN mempengaruhi corak pilihanraya Malaysia.

Anwar dilaporkan menulis secara peribadi kepadanya meminta agar Australia membantu memastikan pilihanraya umum negara ini bebas dari penipuan dan rasuah.

Anwar juga dikatakan memberitahunya bahawa terdapat penipuan dalam senarai pemilih.

Dia juga mengadu kepada beliau kononnya Suruhanjaya Pilihanraya tidak bebas dan parti pembangkang dipulau oleh media.

Berita selanjutnya di muka depan New Straits Times hari ini.

Hakikat jelas bahawa Anwar Ibrahim yang gemar menjemput campurtangan antarabangsa di negara ini menunjukkan dia sememangnya makhluk perosak yang dipilih orang-orang bodoh.

Carr seharusnya diberitahu bahawa Anwar Ibrahim merupakan perasuah nombor satu ketika berada dalam kabinet dan pada masa ini pun masih boleh dilihat dalam pemilihan partinya sendiri.

Seandainya Australia mahu melihat proses pilihanraya di Malaysia, mata mereka harus lebih tertumpu kepada pakatan pembangkang yang juga tidak kalah hebatnya merasuah orang, hasil dari terangkatnya Bapa Korupsi Negara sebagai pemimpin mereka.

Malah, pihak Australia juga wajar diberitahu bahawa agenda politik benci, politik tak membangun negara dan politik menjahanamkan negara yang diamalkan pembangkang , yang dilihat jelik dan berbeza dengan pembangkang di mana-mana negara, membuatkan mereka kelihatan sendu dan tiada nilai berita tulen yang ada pada mereka.