Monday, February 02, 2009

Punca PKR Menang 2 DUN Kontroversi Perak

CHANGKAT JERING

Mohd Osman Jailu menang di DUN Changkat Jering adalah kerana faktor kertas undi Parlimen itu sendiri kerana sokongan bagi kerusi Parlimen Bukit Gantang cenderung memihak kepada PAS.

Sebab apa? Sebab parlimen yang dipinjamkan kepada Gerakan selama 1 penggal dan disandang Tan Lian Hoe (mulut cabul tu..) diambil balik oleh UMNO. Nanti, bukan UMNO faktornya. Faktornya ialah, UMNO meletakkan Abdul Azim Mohd Zabidi sebagai calon mereka.

Bagaimana Ketua Bahagian UMNO Bukit Bintang dan Bendahari UMNO Wilayah Perseketuan yang cadangnya hendak diletakkan bertanding di Putrajaya menggantikan Tengku Adnan Mansor itu boleh terlepas ke sana? Bagaimana UMNO Pusat tidak sensitif terhadap perasaan ahli UMNO Bukit Gantang? Akhirnya, pembangkang menang. Yang jadi mangsa, Mat Isa Ismail, Speaker DUN Perak ketika itu yang bertanding di Changkat Jering. Mendapat ler komer.


BEHRANG

Jamaluddin Radzi pula, walaupun bekas posmen, mampu menang di kerusi DUN Behrang yang mempunyai 57% pengundi Melayu. Sebab apa? Sedah tentu sebab faktor dia adalah Melayu. Selepas isu Hindraf kira-kira 3 bulan sebelum PRU12, Jamaluddin pasti mampu mendapat hasil dari sebilangan pengundi India yang tergila-gilakan mainan politik Anwar dan dari penyokong Melayu tegar yang enggan memilih wakil rakyat MIC kesan dari isu Hindraf sedangkan Ong Ka Chuan yang bertanding di kerusi Parlimen Tanjong Malim, menang.

Ini bermakna, Jamaluddin memenangi kerusi Behrang bukan kerana faktor PKR. Andainya UMNO yang bertanding di DUN Behrang, ada kemungkinan BN mampu memenangi kerusi tersebut kerana satu lagi DUN di dalam Parlimen Tanjong Malim yakni DUN Slim yang mempunyai 13.2% pengundi India (melebihi peratusan nasional), dimenangi Mohd Khusairi Abdul Talib dari UMNO dengan majoriti 3,526 undi mengalahkan calon PAS. Satu majoriti besar buat DUN yang mempunyai 13,321 pemilih!


RUMUSAN

DUN Hulu Kinta yang penuh dengan penyokong PAS pun boleh dimenangi oleh Ketua Wanita UMNO Tanjong Malim walaupun ramai orang UMNO sendiri tak berkenan. Sebab apa? Sebab PKR meletakkan calon India untuk bertanding di DUN yang mempunyai 61.5% pengundi Melayu.

Pelajarilah kesilapan. Jangan main letak calon ikut suka. Pemerintah memerintah mengikut citarasa rakyat. Bukan rakyat yang terpaksa mengikut citarasa pemerintah. Jangan jadi PAKATAN RAKYAT yang memerintah mengikut suka hati mak bapak mereka hanya kerana mereka memakai perkataan 'rakyat'.

Punca PKR Menang Di 2 DUN Kontroversi Dalam PRU12 - Malaysiakini

CHANGKAT JERING

Mohd Osman Jailu menang di DUN Changkat Jering adalah kerana faktor kertas undi Parlimen itu sendiri kerana sokongan bagi kerusi Parlimen cenderung memihak kepada PAS.Sebab apa? Sebab parlimen yang dipinjamkan kepada Gerakan selama 1 penggal dan disandang Tan Lian Hoe (mulut cabul tu..) diambil balik oleh UMNO. Nanti, bukan UMNO faktornya. Faktornya ialah, UMNO meletakkan Abdul Azim Mohd Zabidi sebagai calon mereka.Bagaimana Ketua Bahagian UMNO Bukit Bintang dan Bendahari UMNO Wilayah Perseketuan yang cadangnya hendak diletakkan bertanding di Putrajaya menggantikan Tengku Adnan Mansor itu boleh terlepas ke sana? Bagaimana UMNO Pusat tidak sensitif terhadap perasaan ahli UMNO Bukit Gantang? Akhirnya, pembangkang menang. Yang jadi mangsa, Mat Isa Ismail, Speaker DUN Perak ketika itu yang bertanding di Changkat Jering. Mendapat ler komer.


BEHRANG

Jamaluddin Radzi pula, walaupun bekas posmen, mampu menang di kerusi DUN Behrang. Sebab apa? Sedah tentu sebab faktor dia adalah Melayu. Selepas isu Hindraf kira-kira 3 bulan sebelum PRU12, Jamaluddin pasti mampu mendapat hasil dari penyokong India yang tergila-gilakan mainan politik Anwar dan dari penyokong Melayu tegar yang enggan memilih wakil rakyat MIC kesan dari isu Hindraf sedangkan Ong Ka Chuan yang bertanding di kerusi Parlimen Tanjong Malim, menang.Ini bermakna, Jamaluddin memenangi kerusi Behrang bukan kerana faktor PKR. Andainya UMNO yang bertanding di DUN Behrang, ada kemungkinan BN mampu memenangi kerusi tersebut kerana satu lagi DUN di dalam Parlimen Tanjong Malim yakni DUN Slim, Dimenangi Mohd Khusairi Abdul Talib dari UMNO dengan majoriti 3,526 undi mengalahkan calon PAS. Satu majoriti besar buat DUN yang mempunyai 13,321 pemilih!


RUMUSAN

DUN Hulu Kinta yang penuh dengan penyokong PAS pun boleh dimenangi oleh Ketua Wanita UMNO Tanjong Malim walaupun ramai orang UMNO sendiri tak berkenan. Sebab apa? Sebab PKR meletakkan calon India untuk bertanding di DUN yang mempunyai 61.5% pengundi Melayu.Pelajarilah kesilapan. Jangan main letak calon ikut suka. Pemerintah memerintah mengikut citarasa rakyat. Bukan rakyat yang terpaksa mengikut citarasa pemerintah. Jangan jadi PAKATAN RAKYAT yang memerintah mengikut suka hati mak bapak mereka hanya kerana mereka memakai perkataan 'rakyat'.


ARTIKEL TIDAK DISIARKAN KERANA BLOG INI TELAH DI BLOCK DI MALAYSIAKINI !

Demokrasi terpimpin katenyerr.. he he he.. bigo !

Drama Makin Menjemukan..

Mohammad Nizar mengadap Sultan Perak
02/02/2009 11:38am


IPOH 2 Feb. – Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin hari ini mengadap Sultan Perak di Istana Kinta, di sini.Beliau dilihat memasuki Istana Kinta kira-kira pukul 10 pagi dan keluar pada pukul 10.25 pagi.Difahamkan perjumpaan itu berkaitan isu politik yang ‘genting’ di negeri ini.Beliau yang enggan ditemubual pemberita terus meninggalkan pintu masuk istana sambil berkata “Selamat tinggal, jumpa lagi”.Sebelum itu beliau enggan menemui pihak media selepas majlis ceramah eksekutif di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), Perak. - Utusan


Speaker maklumkan SPR kekosongan DUN Behrang, Changkat Jering
02/02/2009 11:43am


IPOH 2 Feb. – Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, V. Sivakumar menyerahkan surat rasmi memaklumkan kekosongan DUN Behrang dan DUN Changkat Jering kepada Pengarah Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Perak hari ini. - Bernama


ADUN Behrang, Changkat Jering tidak keluar PKR
02/02/2009 1:20pm


IPOH 2 Feb. - Parti Keadilan Rakyat (PKR) tetap menganggap Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Behrang, Jamaluddin Mohd. Radzi dan ADUN Changkat Jering, Mohd. Osman Jailu yang “hilang” sejak Isnin lepas sebagai wakil rakyat parti itu.Pengerusi PKR Perak, Osman Abdul Rahman berkata, kedua-dua wakil rakyat itu tidak membuat pengumuman keluar dari parti.“Kita tidak ada menerima sebarang surat meletak jawatan atau keluar dari parti (daripada mereka),” katanya kepada pemberita di pejabat PKR Perak di sini hari ini. - Bernama


"Tunggu esok" - SPR Perak
02/02/2009 3:42pm


IPOH 2 Feb. _ Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Perak telah memaklumkan tentang kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Changkat Jering dan DUN Behrang kepada ibu pejabat SPR di Putrajaya.``Tunggu esok SPR di Putrajaya akan mengeluarkan kenyataan,'' kata Pengarahnya, Ahmad Adli Abdullah. - Utusan


Pakatan Rakyat tidak akan bubar DUN Perak
02/02/2009 4:12pm


IPOH 2 Feb. - Kerajaan Pakatan Rakyat Perak tidak akan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi membolehkan pilihan raya baru diadakan kerana kerajaan negeri masih stabil, kata Exco Kanan Perak Datuk Ngeh Koo Ham. - Bernama


NO KOMEN LAH. JELAK TEMAN NENGOKNYER.. APER KE HEI MR. PRODUSER EXTEND CERITA NI PANJANG SANGAT YER.. ? DRAMA NI BELUM TENTU MENANG AWARD ...