Friday, April 11, 2008

Komunis Melayu Moden ?

Ramai yang tidak sedar bahawa pemimpin Komunis berbangsa Melayu kebanyakannya berasal dari negeri Perak. Mereka menentang penjajah British dan akhirnya mereka merasakan mereka diketepikan dan kemudiannya mereka dipergunakan oleh Parti Komunis Malaya untuk dijadikan pejuang-pejuang versi Melayu yang akhirnya membuatkan nasionalis-nasionalis ini terhumban ke kancah komunisme.

Mereka akhirnya terusir ke hutan belantara, mengumpul kekuatan bersama pejuang-pejuang Cina bekas gerakan penentang Jepun dan bersatu menentang kerajaan Persekutuan Tanah Melayu yang tertubuh atas restu British.

Walaupun mereka berbangsa Melayu dan mengakui masih beragama Islam, mereka telah bersekongkol dengan pengganas-pengganas komunis berbangsa Cina yang bertindak kejam ke atas orang Melayu dengan membunuh guru-guru agama, penghulu dan ketua kampung serta wakil-wakil kerajaan pernah dikekalkan jawatan mereka semasa pemerintahan Jepun.

Mereka merelakan rakan seperjuangan mereka membunuh, merogol dan menyiksa bangsa mereka sendiri dengan kejam. Lelaki dan wanita juga anak kecil. Restu mereka memberikan badi dan dosa yang cukup besar kerana sekongkol dengan pembunuh dan pemusnah yang mengganasi manusia sebangsa dan seagama dengan mereka atas nama perjuangan komunisme.

Atas sebab itu, mereka lari ke negara komunis China sebelum pulang mendiami tanah Melayu yang terletak di kawasan Thailand. Kemurkaan tanah tumpah darah mereka sendiri tidak dapat mereka hadapi. Ideologi mereka telah mereka tinggalkan. Tetapi keterlanjuran mereka tetap tertanam di fikiran generasi demi generasi Melayu di negeri ini.

Apa pula bezanya dengan pimpinan kerajaan negeri hari ini? Oleh kerana mahu menjatuhkan pemerintahan yang diterajui bangsa sendiri, para cerdik pandai agama yang memenangi kerusi DUN atas nama PAS dengan bangganya mendokong cita-cita kesepakatan parti pembangkang untuk memerintah negeri dan mengaburi rakyat dengan menduduki kerusi Menteri Besar yang khusus untuk orang Melayu. Padahal, kerajaan negeri Perak dipimpin oleh Ngeh Koo Ham, Pengerusi DAP Perak.

DAP merupakan parti serpihan PAP di Singapura yang melompat masuk ke Malaysia setelah Singapura dikeluarkan dari Malaysia. Ideologi mereka adalah untuk kesamarataan semua kaum di Malaysia tanpa mengambilkira taraf bekas tenaga kerja asing yang dipegang mereka. Tanpa mengira bahawa hak istimewa Melayu merupakan jaminan untuk taraf kerakyatan pendatang di negara ini.

Hari ini, segelintir orang Melayu, demi untuk menentang pemerintahan bangsa sendiri, menegakkan prinsip matlamat menghalalkan cara dan menjilat ludahan mereka kepada UMNO satu ketika dahulu kerana memimpin kesatuan parti berbilang kaum. Tetapi bagaimana pula dengan kesatuan parti yang dianggotai PAS yang dipimpin oleh orang bukan Islam? Maka tidak hairanlah Menteri Besar Perak kini digelar Rashid Maidin moden.

Dengan mengaburi mata rakyat Perak atas jawatan yang disandang wakil PAS, DAP yang buat pertama kalinya dalam sejarah mempunyai kuasa ke atas pemerintahan negeri Perak dipercayai akan meluluskan projek-projek kontroversi dengan cara menekan Menteri Besar melalui pengaruh majoriti mereka di dalam kerajaan negeri.

Jangan Dicabar Rakyat Perak

Perak merupakan sebuah negeri yang kukuh berdiri sejak tahun 1520an lagi. Penguasaan orang Melayu di negeri Perak tidak pernah terancam sehinggalah pendatang Cina dibawa masuk menjelang tahun 1870an. Jika tidak kerana pertambahan penduduk Cina yang rendah, negeri Perak sememangnya memiliki tidak kurang 45% penduduk Cina.

Hari ini, angka tersebut telahpun berubah. Penduduk Cina di Perak hanyalah pada sekitar 37% manakala penduduk Melayu mencapai 51% dan hampir 10% dari penduduk negeri Perak adalah kaum India.

Namun, kesan boikot penyokong UMNO dan kecenderungan pengundi Melayu memilih calon pembangkang telah membuatkan part-parti pembangkang memenangi lebih dari separuh kerusi Dewan Undangan Negeri di Perak. Teraju utama mereka ialah sebuah parti cauvinis Cina yakni DAP. Oleh kerana Perak tidak membenarkan bukan Melayu Islam memegang jawatan Menteri Besar, calon PAS dilantik.

Menteri Besar Perak boleh disebut sebagai Menteri Besar boneka kerana pengaruh DAP di dalam kerajaan negeri sangat besar. Tekanan demi tekanan akan diterima oleh Menteri Besar PAS ini kerana matlamat utama kerajaan negeri ialah untuk memuaskan hati pengundi Cina yang hampir 70% menyokong DAP. Justeru, dibimbangi nanti akan kedengaran kelulusan-kelulusan projek yang bertentangan dengan kehendak rakyat seperti ternakan babi mega yang diluluskan pakatan tersebut yang memerintah Selangor.

Perkara sebegini jangan sekali-kali terjadi di bumi Perak. Di mana dengan angkuhnya kerajaan negeri Selangor menentang suara rakyat walhal mereka mengagung-agungkan 'Suara Rakyat' yang kononnya memberi mandat untuk mereka memerintah.

Setelah ihsan diberi kepada orang-orang Melayu yang mendiami Kampung Tersusun dengan penganugerahan geran, tidak mustahil pula pengusaha kolam ikan dan penternak itik berbangsa Cina yang mengusahakan lombong tinggal yang secara undang-undangnya adalah milik kerajaan negeri, akan diberikan geran juga. Ini kerana desakan pastinya ada dari komuniti tersebut melalui wakil DAP yang sentiasa cuba untuk melakukan apa sahaja demi sifat cauvinistiknya.

Selain itu, tuntutan-tuntutan hakmilik tanah yang telah lama kedengaran dari pekebun-pekebun sayur Cina di Ipoh, Tapah, Chemor, Batu Gajah, Tanjong Tualang, Kampar dan Malim Nawar mungkin kelak akan dilayani jika pimpinan kerajaan negeri ditekan oleh majoriti wakil rakyat DAP dalam pemerintahan negeri.

Soal pemberian hakmilik tanah kepada pekebun Cina yang mengusahakan tanah tersebut sejak zaman darurat seharusnya tidak langsung perlu dikaji. Ini kerana, pencerobohan tanah kerajaan negeri oleh pekebun-pekebun ini telah lama dihalalkan atas ihsan pemerintah dan mereka telahpun mengaut hasil keuntungan atas usaha mereka itu sejak beberapa generasi.

Kawasan ladang limau bali Tambun yang diusahakan atas tanah kerajaan negeri ini juga merupakan kawasan penternakan babi satu ketika dahulu sehinggalah tercetusnya wabak Japanese Encyphilits yang membunuh hampir 100 orang di kawasan Tambun, Ampang dan Ulu Pioi.

Dengan pembukaan tanah yang semakin meluas tanpa pemantauan dan kajian alam sekitar, mereka bebas melakukan aktiviti pertanian, perikanan serta penternakan ayam dan babi. Pemberian hakmilik tanah kepada mereka hanya akan mendatangkan bantahan besar-besaran orang Melayu yang terpaksa melepaskan tanah-tanah tersebut bagi dilombong suatu masa dahulu.

Berdasarkan undang-undang, pembukaan tanah bagi tujuan perlombongan adalah berdasarkan restu Sultan dan apabila tamatnya aktiviti perlombongan tersebut, kawasan tersebut akan menjadi milik kerajaan negeri.

Diharapkan agar pimpinan negeri Perak yang memperlihatkan kaum minoriti memerintah kaum majoriti, tidak meminggirkan pendapat majoriti demi keuntungan politik masing-masing kerana kesukaran akan timbul apabila rakyat negeri Perak benar-benar bangkit menentang. Kerana perlu diingat, di bumi Peraklah bermulanya penentangan rakyat Melayu ke atas penjajah yang membawa kepada pembunuhan Residen pertama British, JWW Birch.

Struktur ini hanya berusia tidak lebih 5 tahun dan terletak tersembunyi di sebalik gunung batu kapur di kawasan Tambun. Bagaimana pula tumbuhnya struktur sedemikian selepas ini ?